Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ο… «αντισυστημικός» Αλέξης συνεχίζει αμετανόητος

Η αστική ευγένεια και ο πολιτικός πολιτισμός (παρότι δεν εντοπίζονται εν αφθονία στον ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλουν την ανεκτικότητα στις αντιδράσεις των ηττημένων, κατά το πρώτο διάστημα. 
Θα πούνε και ένα λόγο παραπάνω ως αντίδραση. Όμως όταν συνεχίζουν προκλητικοί και ανεπίγνωστοι, καταδεικνύουν ότι η ήττα δε τους προβλημάτισε, δεν έσκυψαν πάνω της και δεν έβγαλαν συμπεράσματα
Αυτό θα ήταν δικό τους θέμα, ως το σημείο που δεν προκαλούν την αξιοπρέπεια όσων τους διαβάζουν. Και η συνέντευξη του Τσίπρα χθες ήταν προσβολή για όσους... υπέστησαν την ρητορική του μίσους που εξέπεμπε το κόμμα του και υιοθετούσαν οι οπαδοί του και τα troll του.

Σε συνέντευξή του στο CNBC και ερωτηθείς για τον Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον άγγλο ηγέτη για λαϊκισμό: «λαϊκισμός είναι να βυθίζεις τους πολίτες σου στο μίσος, να διαιρείς την κοινωνία και να δίνεις μάχες χωρίς να στοχεύεις σε ρεαλιστικές αποφάσεις. Θεωρώ πως αυτό κάνει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον».
Δίκιο απόλυτο ! 
Δεν το έκανε ο μειλίχιος Αλέξης, που πολιτεύτηκε μέσα σε μία ατμόσφαιρα πολιτικής καλαισθησίας και πολιτισμικής αβρότητας. Δεν ήταν αυτός, μάλλον κάποιος σωσίας του, που ωρυόταν «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», ή «ή εμείς ή αυτοί». Δεν ήταν το κόμμα του και τα ρυπαρά υπόγειά του (τα έβγαλε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως δημοσιογράφος τότε, στην εκπομπή του) που σάρωσαν την σκόνη της ιστορίας, άνοιξαν τα αραχνιασμένα κιβούρια, και έβγαλαν έξω τα θυσιασμένα σκέλεθρα των προγόνων τους να τα έχουν ως παντιέρες.
Δεν ήταν στην Ελλάδα που με τη ρητορική που εισήγαγε στο δημόσιο λόγο χάλασαν φιλίες χρόνων, διαλύθηκαν παρέες, ψυχράνθηκαν ακόμη και σόγια (και ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι έκαναν!).
Δεν ήταν το κόμμα του και τα troll του που φώναζαν για Γερμανοτσολιάδες, δοσίλογους, Νενέκους και προδότες, κατακρεουργώντας ηθικά όσους είχαν διαφορετική άποψη για τον τρόπο που έπρεπε να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία της χώρας (οι οποίοι τελικά αποδείχτηκαν και πιο νουνεχείς, αφού και ο ίδιος τον δικό τους δρόμο τους ακολούθησε). Και αυτές οι ύβρεις παραμένουν ως αεί υπαρκτές και δεν μπορούν παραγραφούν στην συλλογική μνήμη (όσων τουλάχιστον την έχουν εναργή) εφόσον δεν έχει κάνει δημοσίως έστω την παραμικρή νύξη μεταμέλειας.

Λέει και κάτι άλλο στην συνέντευξή του. 
Ότι σέβεται την απόφαση του Βρετανικού λαού παρόλο που δεν συμφωνεί. Το λέει ο Πρωθυπουργός που δεν σεβάστηκε την απόφαση του δικού του λαού!
Δεν έχει σημασία ποια θέση είχε ο καθένας στο δημοψήφισμα. Δεν έχει σημασία αν η Αργεντινή της χρεοκοπίας θα ήταν βόλτα σε πάρκο μπροστά σε αυτό που θα συνέβαινε στην Ελλάδα. Σημασία έχει ότι ο λαός αποφάσισε, ό,τι αποφάσισε και ο Πρωθυπουργός του τον πρόδωσε. Ναι ιδεαλιστική ( που θα έλεγαν και οι διαβασμένοι αριστεροί) η θέση της στήλης, αλλά είχε χρέος να σεβαστεί τη λαϊκή απόφαση. Οι Άγγλοι ως προς αυτό - παρά τα ενδιάμεσα καραγκιοζιλίκια του ήξεις αφήξεις - δίνουν παγκόσμιο μάθημα δημοκρατίας. Ο λαός αποφάσισε. Τελεία.

Ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξη αναφέρεται επίσης και αορίστως σε μια μισή αλήθεια, αλλά οι μισές αλήθειες είναι κατ’ ουσίαν ολοκληρωτικά ψέματα. Και αυτό το ψέμα χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι υποψήφιοί του, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο –και κυρίως – στις εθνικές εκλογές. Αναφερόμαστε στο περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δις. 
Λέει συγκεκριμένα: «Και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, τα οποία όταν αναλάβαμε την εξουσία ήταν απολύτως άδεια».
Δεν λέει πως αυτά δεν είναι δικό μας ζεστό χρήμα. Δεν λέει πως η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την εκταμίευση της δόσης του χαμηλότοκου ευρωπαϊκού δανείου, με την οποία δόση δημιουργήθηκε το μαξιλάρι για την εξυπηρέτηση του χρέους. 
Σε αυτά προστέθηκαν και τα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, βάσει νόμου με τον οποίο συγκεντρώνονταν καταναγκαστικά στον κεντρικό λογαριασμό του κράτους, επί ποινή των διοικητικών συμβουλίων, εάν δεν συμμορφώνονταν. 
Αυτό είναι το περίφημο μαξιλάρι. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι τα λέει μόνο εδώ, που «τσιμπάμε». Τα λέει και έξω παρότι αυτοί ξέρουν τι έγινε! (και το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι την τακτική της συγκέντρωσης των αποθεματικών την αντέγραψε από την Ολλανδία, του τότε… κατακτητή Γερούν Ντάισελμπλουμ (Γερούν... γερά).

Από την συνέντευξη Τσίπρα επιλέξαμε αυτά που μας αφορούν ως πολίτες. Από τα υπόλοιπα, η επίθεση στη ΝΔ αφορά την ίδια, ενώ η διαβεβαίωση ότι παραμένει… αντισυστημικός, αφορούν τον ίδιο και το κόμμα του.

Πάντως εμείς Πρώτη Φορά, είδαμε το «αντεργκράουντ» να κάνει διακοπές σε συστημικά κότερα!
Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: