Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Το «μήνυμα» Τραμπ σε Μητσοτάκη λίγο πριν το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Στην πολιτική τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν την εξήγησή τους. 

Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα που η σημειολογία ενός γεγονότος είναι τόσο ισχυρή που μπορεί και να υπερκαλύπτει ακόμα και την ίδια την ουσία.
Σε μία εξαιρετικά ιδιαίτερη λοιπόν χρονική συγκυρία φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα ένα πρόσωπο που μόνο και μόνο η άφιξή του λέει πολλά. Πρόκειται για τον Γουίλμπορ Ρος, τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και έναν από τους πλέον ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της αμερικανικής ζωής. 
Το ταξίδι από μόνο του μπορεί να λέει πολλά όμως υπάρχουν δύο στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει...
Πρώτον, ο κ.Ρος έρχεται στη χώρα μας την περίοδο που οι διεργασίες για την οριστικοποίηση του ραντεβού Μητσοτάκη Τραμπ στην Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη μάλιστα ορισμένοι θεωρούν ότι η 24η Σεπτεμβρίου είναι η πλέον πιθανή ημερομηνία συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι πάντως που ακόμα δεν επιβεβαιώνεται. Θα πρόκειται, εφόσον πραγματοποιηθεί, για μία ακόμα συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με έναν ισχυρό παίχτη του πλανήτη, μετά τις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης στις αρχές Νοεμβρίου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κίνας στην Σανγκάη.
Δεύτερον, η παρουσία του κ. Ρος στην ελληνική πρωτεύουσα συμπίπτει χρονικά με την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις με κορυφαία αυτή στο Ελληνικό. Την ίδια ώρα προχωράει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα λειτουργήσει “ευεργετικά” σε ότι έχει να κάνει με την ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος.


Ο κ. Ρος πάντως δεν είναι αυτό που λέμε “ο κλασικός τύπος πολιτικού άνδρα”. Πρόκειται για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο που το 2014 είχε επενδύσει στη Eurobank, ενώ η εταιρεία του είχε συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση των κυπριακών (και των ιρλανδικών) τραπεζών, με ιδιαίτερη επιτυχία όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Ο Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος είχε έρθει τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ είναι ουσιαστικά ένας σημαντικός παίχτης στον τομέα των επενδύσεων. Πρώην τραπεζίτης, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co, με ειδίκευση στην αγορά προβληματικών επιχειρήσεων που αναδιάρθρωνε και βελτιώνοντας τα αποτελέσματά τους τις πουλούσε αμέσσως μετά με μεγάλη κέρδη για τον ίδιο. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Yale με μεταπτυχιακά στο εξίσου φημισμένο Χάρβαρντ ο σημερινός υπουργός Εμπορίου άρχισε να εργάζεται στο τμήμα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων στη N M Rothschild & Sons στη Νέα Υόρκη. Από εκεί άρχισε η σημαντική διαδρομή του.

Ορισμένοι πάντως συνδέουν την παρουσία του κ. Ρος στην Αθήνα και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund, το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει ποσοστό των ΕΛΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης του κ. Τραμπ στη χώρα μας, σε μία περίοδο έντονων διεργασιών στο επενδυτικό επίπεδο για τη χώρας.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: