Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Οι τρεις στόχοι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Συναντήσεις με Τραμπ, Ερντογάν, Ζάεφ

Με τριπλό στόχο μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, όπου θα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).
- Θα αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων... ξένων επενδύσεων μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.
- Θα λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν αναχωρεί την Κυριακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου αρχής γενομένης από 
την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή. Επίσης, το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού το επόμενο πενθήμερο στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, με ηγέτες χωρών της ΕΕ και των Βαλκανίων, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ομογένειας. Η Ελλάδα, μετά την διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres.
Την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Επίσης:
Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.
Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR).
Οι επαφές του Πρωθυπουργού σε υψηλό πολιτικό επίπεδο περιλαμβάνουν διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στις 24 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη ΓΣ στον ΟΗΕ ο οποίος αριθμεί 193 μέλη. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 26/9 με τον Πρωθυπουργό Ινδίας Narendra Μοdi και στις 24/9 με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9) σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα συναντηθεί επίσης με τους Πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων Έντι Ράμα (23/9) και Ζόραν Ζάεφ (24/9) σε μια περίοδο που συζητείται η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ αυτών των χωρών, καθώς και τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (23/9).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas στις 23/9. Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9).
Σημαντικές θα είναι οι επαφές του Πρωθυπουργού στο πεδίο της οικονομίας, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων.
Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg (25/9), της εκδήλωσης της Goldman Sachs (24/9).
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με παράγοντες της ομογένειας, όπου, μεταξύ των άλλων, θα αναλύσει και την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης (25/9) σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη (26/9) θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Του Γιάννη Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: