Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Νέο νομοσχέδιο για το άσυλο

gkat_07_2809_page_1_image_0001Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μη φτιαχτούν άλλες μεγάλες δομές φιλοξενίας, αλλά να υπάρξει διασπορά των αιτούντων άσυλο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. 
Οι νέες θέσεις φιλοξενίας μπορούν να προκύψουν είτε με τη δημιουργία δομών σε υφιστάμενα κτίρια είτε και με τη μίσθωση ξενοδοχείων.
Το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, σε σύσκεψη για... το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
Ο στόχος του νέου δικαίου για το άσυλο είναι να ακολουθείται μια συγκροτημένη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα καθορίζεται σαφώς από το νέο πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» της νομοθεσίας που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά βούληση ανάλογα την περίσταση και τις συνθήκες.

Οσον αφορά τη σημαντική και συνεχιζόμενη αύξηση των ροών που παρατηρείται από τις αρχές Αυγούστου και την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις φιλοξενίας ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις δομές φιλοξενίας και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να «βάλουν πλάτη» ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση. Τόνισε τον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος, αλλά και την προτεραιότητα του υπουργείου για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να μη δημιουργηθούν άλλες μεγάλες δομές φιλοξενίας, αλλά να υπάρξει διασπορά των αιτούντων άσυλο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Οι νέες θέσεις φιλοξενίας μπορούν να συγκροτηθούν είτε με τη δημιουργία δομών σε υφιστάμενα κτίρια είτε όμως και με τη μίσθωση ξενοδοχείων, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση σε ορισμένες περιοχές και άρα οι ιδιοκτήτες τους θα επωφελούνταν από τη στέγαση αιτούντων άσυλο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί έπειτα από συνεργασία και διαβούλευση με τους περιφερειάρχες. Από την πλευρά τους, οι τελευταίοι ανέλαβαν την υποχρέωση μέσα στις επόμενες ημέρες να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι για κτίρια ή ξενοδοχεία στις περιοχές αρμοδιότητάς τους. Οσον αφορά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σε σχέση με την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, ο υπουργός διαβεβαίωσε όλους τους παρισταμένους και μέσω αυτών και τις τοπικές κοινωνίες που αντιπροσωπεύουν ότι υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένη αστυνομική επιτήρηση στα μέρη όπου θα δημιουργηθούν οι νέες δομές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, το οποίο έχει συζητηθεί και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και αφορά το 2019 και το 2020.
Με την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο θα ξεκαθαρίζεται σε σύντομο χρονικό ποιος δικαιούται άσυλο και ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις όσων παραμείνουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. 
Για παράδειγμα, τόνισε ο υπουργός υποχρεούνται μετά την αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τις δομές που προορίζονται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και να ζήσουν με ίδιες δυνάμεις. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται ότι στις δομές θα υπάρχουν θέσεις για τους νέους αιτούντες άσυλο εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την ανάγκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: