Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Οι 45 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανέτρεψαν τα 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ

Πώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ έβαλε την Ελλάδα σε τροχιά ανόδου, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Μέσα σε ένα δίμηνο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου -ουσιαστικός κυβερνητικός χρόνος 45 ημερών- η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό για... τους πολίτες. 
Αυτό συνέβη με το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που αιφνιδίασε θετικά τους Ελληνες στο εσωτερικό, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους και τον διεθνή παράγοντα, σε σχέση με την προετοιμασία αλλά και την αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε ρυθμίσεις και μέτρα μέσα από διαδοχικά νομοσχέδια, με στόχο να ανακουφίσει τους ταλαιπωρημένους επί μία δεκαετία, και κυρίως κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα, πολίτες, νομοσχέδια τα οποία, συγχρόνως, αποτέλεσαν τη βάση μιας νέας εκκίνησης για την οικονομία, στο τέλος του κύκλου των Μνημονίων. 
Αρχίζοντας από την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης, επειδή έχει συμβολικό χαρακτήρα για την οικονομία, επισημαίνουμε την πολύ μεγάλη σημασία του τέλους των capital controls που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Με την κατάργησή τους -που επέβαλε μετά το κλείσιμο των τραπεζών η εγκληματική συμπεριφορά της κυβέρνησης Τσίπρα και οι τόσο ατυχείς τότε διαπραγματεύσεις Βαρουφάκηκλείνει το πιο θλιβερό, τελευταίο, κεφάλαιο της μνημονιακής περιόδου της χώρας. 
Οι Ελληνες πολίτες θα έχουν να θυμούνται τις ατέλειωτες καθημερινές ουρές στα ΑΤΜ για λίγα ευρώ και το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, λόγω έλλειψης ρευστότητας που είχαν επιβάλει οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Με την κατάργηση των capital controls, πέραν των ευεργετικών επιδράσεων στο εσωτερικό, αποστέλλεται και ένα επιπλέον ηχηρό μήνυμα αξιοπιστίας της Ελλάδας προς τις ξένες αγορές, που θα έχει σίγουρα θετικά αποτελέσματα, αν ληφθεί υπόψη ότι σε μια παγκόσμια οικονομία, που «φλερτάρει» με μια νέα ύφεση, η Ελλάδα στη νέα εκκίνησή της παρέχει σημαντικότατες και επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες.

Μήνυμα άμεσης επιστροφής στην κανονικότητα αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποτελούσε απαίτηση σχεδόν ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας: αυτό δεν ήταν άλλο από την κατάργηση του θλιβερού ασύλου, που ως θεσμός είχε καταντήσει αφενός να δίνει τη δυνατότητα σε βίαιες και περιθωριακές μειοψηφίες να παρεμποδίζουν τη διδασκαλία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών -που υποτίθεται ότι προστατεύει το άσυλο- και, αφετέρου, να έχει μετατραπεί σε ασπίδα προστασίας κάθε παρανομίας - και, το χειρότερο, προστασίας της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και λαθρεμπορίου. Αυτού του είδους το άσυλο η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα υπερασπίστηκε φανατικά μέχρι το τέλος.

Υλοποιώντας το μήνυμα 


Σε όλες τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, πάγιο αίτημα των πολιτών ήταν η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία, την οποία είχε εξουθενώσει η κυβέρνηση Τσίπρα αναζητώντας υπερπλεονάσματα. Κι αυτό διότι, από τη στιγμή που δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και δεν περιόριζε τις δαπάνες, ο μόνος τρόπος για να υπερβαίνει τα πλεονάσματα που της επέβαλαν και αποδέχθηκε ήταν να πραγματοποιεί συχνές φορολογικές επιδρομές επί των πολιτών. Ανεξαρτήτως μάλιστα οικονομικού και κοινωνικού τους στάτους.
Το πρώτο άμεσο μέτρο που εξαγγέλθηκε -με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα ήταν η μείωση, από εφέτος μάλιστα, του ΕΝΦΙΑ. Η σημειολογία του δεν προσδιορίζεται απλώς από το γεγονός ότι αντιπροσώπευε μια δυσβάστακτη φορολογική επιδρομή, που είχε ως αποτέλεσμα να αποποιούνται οι πολίτες ακόμη και κληρονομιών ακινήτων. Ο συμβολισμός της κίνησης έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές το 2015, εψεύσθη ασύστολα στον ελληνικό λαό, υποσχόμενος όχι απλώς να μειώσει τον συγκεκριμένο φόρο, αλλά να τον καταργήσει.
Ηδη, από τον Σεπτέμβριο οι πολίτες θα δουν μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί, μείωση που σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ θα κυμαίνεται από 10% έως 30%, αναλόγως της αξίας της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι υπόχρεοι. Συνολικώς πάντως υπολογίζεται ότι θα δουν μείωση στις σχετικές υποχρεώσεις τους 7,2 εκατομμύρια πολίτες. Συγχρόνως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και προχωρεί σε μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων. 
Αναφέρουμε ενδεικτικά -διότι οι λεπτομέρειες ανήκουν σε άλλες, ειδικότερες στήλες- τις μειώσεις: 
- Του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 2019, με περαιτέρω μείωσή του, ώστε το 2021 να φτάσει στο 20%.
- Του ΦΠΑ στον τουρισμό, στο 13%.
Συγχρόνως, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία παραδοσιακά αναθέρμαινε την ελληνική οικονομία, καθώς και ο φόρος υπεραξίας. Αυτά είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής, διότι το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα από το 2020 και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προωθούνται μέτρα για το αφορολόγητο, καθώς και για τη δραστική μείωση των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος. 
Στον ίδιο στόχο, αυτόν της ανακούφισης της κοινωνίας, εντάσσονται και οι προβλέψεις για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις, με την ελάχιστη να θεσμοθετείται στα 20 ευρώ, αντί των 30, και το επιτόκιο να μειώνεται από το 5% στο 3%. Μείωση που είναι ασφαλώς πολύ σημαντική για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών. 

Τα τρία «Ε» που οδηγούν σε ανάπτυξη και ασφάλεια

Το τετραετές παραμύθι της αριστερής κυβέρνησης με την επένδυση στο Ελληνικό, η προώθηση του οποίου δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και οδηγεί στην ανάπλαση της περιοχής, έλαβε τέλος. Διότι η κυβέρνηση Τσίπρα δημοσίως έλεγε ότι η επένδυση προωθείται και στο παρασκήνιο έβαζε κάθε είδους προσκόμματα. Τώρα, με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ξεμπλοκάρει την επένδυση, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί άμεσα και τις λοιπές διαδικασίες, όπως έχει διαβεβαιώσει ο αρμόδιος υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, έτσι ώστε τις προσεχείς εβδομάδες να αρχίσουν οι πρώτες χωματουργικές εργασίες.

Τα Εξάρχεια και το «άβατο» αρχίζουν μεθοδικά να εκκαθαρίζονται, όπως άλλωστε ήταν απαίτηση των δόλιων κατοίκων της περιοχής. Αρχής γενομένης από το άδειασμα κενών κτιρίων από κάθε είδους καταληψίες, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν προβεί και σε σχετικές μηνύσεις. Η επιχείρηση «Εξάρχεια» πραγματοποιείται προσεκτικά και σταδιακά, δεδομένων και των κινδύνων που υπάρχουν από συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, εγχώριων και αλλοδαπών. 

Η υπόθεση της ΕΡΤ είναι μια άλλου είδους κυβερνητική παρέμβαση -κυρίως οικονομικού περιεχομένου- πέραν της μετάλλαξής της σε κανονική δημόσια τηλεόραση από προπαγανδιστικό οργανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, η αποκαλυφθείσα από τον αρμόδιο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Πέτσα, πραγματικότητα περί ύπαρξης ποσού μόνο 80.000 ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης για πρόγραμμα, καθώς και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για δαπάνες 63,2 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τρεις κατηγορίες πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, δικαιολογούν την αμεσότητα των παρεμβάσεων. Κατ’ αρχάς, από τις επαναδιαπραγματεύσεις εξοικονομήθηκαν 13,1 εκατομμύρια ευρώ. Για λόγους σύγκρισης του τι επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να αναφερθεί ότι για το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 είχαν δαπανηθεί μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ! 

Παράλληλα, η κυβέρνηση το πρώτο κιόλας διάστημα της θητείας της καθόρισε μέσω του «επιτελικού κράτους» τους κεντρικούς άξονες για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής και την εξασφάλιση της ευελιξίας στο Δημόσιο. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η μείωση των μετακλητών συμβούλων και των γενικών γραμματέων σε πόστα όπου κάθε άλλο παρά χρήσιμοι ήταν, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση των αντίστοιχων δαπανών (περί τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ). 

Ανακλαστικά 

Επίσης, έχουν σημασία τα άμεσα ανακλαστικά της κυβέρνησης σε σειρά προβλημάτων, τα οποία πρέπει να συγκρίνονται με την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Λόγου χάριν, ο πλήρης καθαρισμός, έναν χρόνο μετά, των υπολειμμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι, τα οποία αποτελούσαν περιβαλλοντική «βόμβα» στην καμένη περιοχή, ήταν ακόμη μία ένδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης. Ενέργεια που όφειλε να έχει κάνει η προηγούμενη. Λοιδορήθηκε μεν η σχετική πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, καθώς εκείνο που ενδιαφέρει είναι η αξιολόγηση της κίνησης από τους πληγέντες κατοίκους της περιοχής. 

Ομως και στην τραγωδία του Πόρου, με το ελικόπτερο που κατέπεσε, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι κατ’ επανάληψη είχε ζητηθεί από τη ΔΕΗ -αλλά τίποτε δεν είχε γίνει- η διαφορετική, σε χαμηλότερο ύψος, διευθέτηση των καλωδίων που στάθηκαν μοιραία για το ελικόπτερο και τους τρεις επιβαίνοντες, η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση των επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ. 

Και στην περίπτωση της Σαμοθράκης και του εγκλωβισμού των τουριστών ελλείψει συγκοινωνίας, η κυβέρνηση άμεσα βρήκε λύση, για να μην έχει κόστος σε βάρος της τουριστικής οικονομίας του νησιού. 

Νίκος Σίμος

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 31/8/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: