Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Αξιωματική αντιπολίτευση... από το 3%!

Είναι κοινός τόπος να υπενθυμίζει κανείς ότι η σκληρή αλλά σοβαρή αντιπολίτευση υποβοηθά μια κυβέρνηση να γίνει καλύτερη, και δι’ αυτής της αλληλεπίδρασης, ωφελείται η χώρα.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο ξάφνιασμα και την απογοήτευση (ούτε μια το εκατομμύριο θα έχανε ο Αλέξης από τον Κυριάκο), δεν πρόλαβε να επεξεργαστεί καμία αντιπολιτευτική τακτική. Να επιλέξει δηλαδή τους τομείς που θα αντιπολιτευθεί σύμφωνα με τις δικές του ιδεολογικές, πολιτικές αρχές και προγραμματικές κατευθύνσεις.
Αυτό θα αναμένουμε να το δούμε στη ΔΕΘ, που - κακώς – αποτελεί επίσημο βήμα προγραμματικών διακηρύξεων, ώστε να συνάγουμε το είδος της αντιπολίτευσης που προτίθεται να ασκήσει... Αυτή θα εξαρτηθεί από τα ακροατήρια στα οποία θέλει αν απευθυνθεί και τον χώρο που επιθυμεί να καταλάβει στην πολιτική γεωγραφία.
Ωστόσο αυτά δεν είναι απόλυτα. Κάθε κόμμα, παρ’ όλους τους φιλόδοξους σχεδιασμούς, εν τέλει εκπέμπει τη δική του ποιότητα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το δίμηνο της αντιπολίτευσης δεν έπεισε γι αυτήν. Δεν ασκεί «δομική» αντιπολίτευση, ασκεί την αντιπολίτευση που ξέρει: Όχι σε όλα και ό,τι νάναι! 
Και αυτό δεν εκπέμπεται μόνο από τα κεντρικά στελέχη αλλά προσφέρεται και ως «γραμμή» που αναπαράγεται από troll στα social media.
Παραδείγματα
Από την πρώτη ημέρα του σχηματισμού κυβέρνησης άρχισε να κατηγορεί με δριμύτητα τη νέα κυβέρνηση γιατί δεν έχει πολλές γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. 
Προβληματική σαφώς η έλλειψη, αλλά θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή οι ακομμάτιστες φεμινιστικές οργανώσεις – εάν υπάρχουν, πάντως δεν πολυακούγονται. Όχι όμως η αξιωματική αντιπολίτευση, και κυρίως όχι ένα κόμμα που στην πρώτη δική του κυβέρνηση το 2015 δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα υπουργός. Πολύ περισσότερο που φανφαρόνικα δηλώνει άκρως ευαισθητοποιημένο σε θέματα ισότητας.

Στην όντως άκομψη παρέμβαση της ΝΔ στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο που θα εκλεγεί ο αρχηγός του, από συνέδριο ή από τη Βάση, δεν απάντησε όπως είχε δικαίωμα, ότι δεν της πέφτει κανένας λόγος και το θέμα να τελειώσει εκεί. Η φαντασία οργίασε και εξαπέλυσε στον Μητσοτάκη μια εκτός θεσμικού πλαισίου παρέμβαση, κατηγορώντας τον ότι κατά την εκλογή του «χρειάστηκε να συνωμοτήσει με τον κ. Σαμαρά ώστε να οδηγήσει την πρώτη ψηφοφορία σε φιάσκο και να αποτρέψει την βέβαιη τότε εκλογή του κ. Μεϊμαράκη».
Αυτά ακούστηκαν χωρίς καμία απόδειξη, και για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή. Δεν τα είχαν εκστομίσει ούτε οι εχθροί του Μητσοτάκη ή οι πολιτικοί φίλοι του Μεϊμαράκη!

Στην απόφαση της κυβέρνησης να μην ιδρυθεί νομική σχολή στην Πάτρα (που έτυχε της στήριξης και του νομικού κόσμου), η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σε επιστημονικά ή έστω κάποια λογικά επιχειρήματα, εδραιωμένη. Ο Τσίπρας κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι σταμάτησε την ίδρυση της σχολής επειδή στις εκλογές η Πάτρα.. έβγαλε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (επιχείρημα βλαχοδημάρχου περασμένης εποχής).

Παράλληλα
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει τον νυν υφυπουργό περιβάλλοντος Δημ. Οκονόμου επειδή ήταν πρώην σύμβουλος της Lamda Development, και αυτό δημιουργούσε «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα». Ώσπου μαθεύτηκε ότι με τον καταγγελλόμενο οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αρμονική συνεργασία, καθώς τους συμβούλευε για τα έργα που του ανέθεταν.

Για τα πλεονάσματα
Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρώτα πρέπει η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνης των δανειστών και των αγορών (μαζί πάνε αυτά), και μετά να θέσει το θέμα των πλεονασμάτων. 
Είναι μια θέση που ο καθένας δικαιούται να μην αποδεχθεί. 
Είναι όμως αστείο να τον κατηγορούν γιατί δεν έθεσε το θέμα στη Μέρκελ ή τον Μακρόν, αυτοί που υπέγραψαν αυτά τα θηριώδη πλεονάσματα.

Στο θέμα ΕΥΠ
Ξεσήκωσαν τον κόσμο γιατί ο νέος Διοικητής δεν έχει αναγνωρισμένο από την Ελλάδα πτυχίο, και ανακαλύφθηκε ότι και ο δικός τους Ρουμπάτης «έπασχε» από την ίδια έλλειψη. 
Το γεγονός ότι για τέτοιες «ελλείψεις» σε τέτοιες θέσεις, ούτε η ΝΔ ούτε το ΚΙΝΑΛ (που έχει εμπειρία κυβερνησιμότητας) ύψωσαν φωνή, δείχνει το ανώριμο της νυν αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά τα ανωτέρω, απορρέοντα από τη ηγεσία του κόμματος, χωρίς καν να συμπεριλάβουμε τους προβληματισμούς βουλευτών του για το «τι θα γίνουν τα παιδιά που γράφουν για 3 (τελικά πέρασαν και αυτά!), ή τους φόβους του κ. Βαρεμένου, στο κινητό του οποίου βγαίνουν πρώτες οι ειδήσεις για «ατοπήματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση χάκαρε… την Google!

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: