Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με την πύρινη λαίλαπα στην Κεντρική Εύβοια (Videos & Photos)

Ανεξελέγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα στην Κεντρική Εύβοια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη, το οποίο είχε εκκενωθεί νωρίτερα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.
Οι κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια, τα οποία εκκενώθηκαν, οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά Ευβοίας.
Οι κάτοικοι των χωριών είχαν ενημερωθεί από το πρωί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο... να απαιτηθεί εκκένωση λόγω της μεγάλης φωτιάς.
Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών το μέτωπο της πυρκαγιάς έφτασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ τα 11,5 χιλιόμετρα.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Στην επιχείρηση συνδράμουν και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού, οχτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες από την περιφέρεια και δήμους.
Οι άνεμοι στην περιοχή έπεσαν το βράδυ, ωστόσο οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς δυσχεραίνουν καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος επειδή τα εναέρια μέσααποχώρησαν λόγω της νύχτας.
Από τις 5 το απόγευμα η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215).
Αιτία οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τις πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
4872948
fwtia_kododespoti4
fwtia_kododespoti
fwtia_kododespoti2
Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη οι φλόγες
makrimalli_fwtia_art
fwtia_xwria_art
fwtevv1
fwtevv2
fwtevv4
fwtia_evoia_xwrio2
fwtevv5
fwtia_evoia_xwrio
fwtevv7
fwtevv8
fwtia_evoia_xwrio3
makrimalli_fwtia_art2
makrimalli_fwtia

makrimalli_fwtia2
makrimalli_fwtia3
fwtiaev1
fwtiaev2
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η σημαντική ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Πυροσβεστικής και η μετάβαση στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια.
Μαζί του βρίσκεται κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.
Το πρωί είχαν απομακρυνθεί προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήριΜακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.
Οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττικήκαι έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα.
Το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες φωτιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

Δεν υπάρχουν σχόλια: