Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Tι... δεν περιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Αν. Μέρκελ

Έγινε συνήθεια, λόγω μνημονίων, κάθε φορά που Έλληνας πρωθυπουργός τα τελευταία δέκα χρόνια επισκεπτόταν το Βερολίνο να επικεντρωνόμαστε στο τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από την Γερμανίδα καγκελάριο. 
Τι θα πει η κα Μέρκελ για το ένα ή το άλλο θέμα που συνδεόταν με την οικονομική επιβίωση της χώρας. 
Αυτήν τη φορά η εικόνα είναι διαφορετική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιμένει κάτι από την Ανγκελα Μέρκελ. 
Δεν περιμένει ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το...
αν τελικά θα εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας, δεν περιμένει ένα νεύμα της για ορισμένες παραμέτρους κάποιου μνημονίου. 
Δεν περιμένει την εκταμίευση κάποιου ποσού που θα προσφέρει «δροσιά» στη «διψασμένη» ελληνική οικονομία. Η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στο Βερολίνο είναι η πρώτη για Έλληνα Πρωθυπουργό την τελευταία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά δεν κρέμεται από τα χείλη της «σιδηράς» κυρίας. 
Δε διακυβεύονται δόσεις με προαπαιτούμενα, ούτε λήγει κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία συνάντηση όπου η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός να μην περιμένει ένα μεγάλο «ναι» ή ένα μεγάλο «όχι» σε αυτή τουλάχιστον την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όμως το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι απολύτως υπαρκτό, αν και κανένας δεν περιμένει να τεθεί από την ελληνική πλευρά σε αυτή την συνάντηση.
Αυτό που δείχνει να ενδιαφέρει στην παρούσα φάση την ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε και στο Παρίσι, είναι να τεθούν οι βάσεις για την διαπραγμάτευση του μεγάλου αυτού εθνικού στόχου, η οποία επισήμως θα εκκινήσει κάπου στον Απρίλιο του 2020 ώστε το 2021 να μπει σε τροχιά υλοποίησης η μείωση του 3,5%.
Το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι ότι την περίοδο αυτή προτάσσεται προς τους εταίρους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης μέσα από το οποίο θα πρέπει η χώρα να κερδίσει αξιοπιστία. Εφόσον η αξιοπιστία κερδηθεί τότε θα τεθεί και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.
Ομως η κ. Μέρκελ είναι η επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Τοποθετείται από θέση ισχύος παρά το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει την ύφεση που χτυπά την πόρτα της χώρας της, την πτώση των ποσοστών του κόμματος της και τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν το φθινόπωρο σε κρατίδια της Γερμανίας, οι οποίες δεν αποκλείεται να αποτελέσουν ακόμα και βαρόμετρο για το πολιτικό της μέλλον.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται:
- Η οικονομία
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό ελατήριο για την οικονομία, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.
Στόχος είναι η εμπέδωση μια σχέσης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με την γερμανική πλευρά. Μην ξεχνάμε ότι μόλις προχθές ανακοινώθηκε η πλήρης άρση των capital controls, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρέθηκαν τα επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων και σε ιστορικά χαμηλά ήταν το επιτόκιο με το οποίο δανειστήκαμε από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ κατά την έκδοση επταετούς ομολόγου.
- Το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και για τις δύο χώρες, καθώς δεν απασχολεί μόνο Ελλάδα και Γερμανία αλλά την Ευρώπη συνολικά. Δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όλων όσοι δε δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αλήθεια μάλιστα που προφανώς και δεν αποτελεί για την Ευρώπη ότι ακόμα και σήμερα αναζητείται τρόπος να πειστούν οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους .
- Η προσέλκυση επενδύσεων με έμφαση στον τομέα της ενέργειας
Στον τομέα αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες που θέλουν σχετικές συζητήσεις να βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης.
Παρότι λοιπόν ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει κάτι να... περιμένει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα από την καγκελάριο, είναι σαφές ότι όπως κάθε τετ α τετ Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο κρύβει κακοτοπιές και απαιτεί προσοχή.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: