Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

«Κρύος ιδρώτας» για τον Τσίπρα - Φοβάται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

«Γεφύρι της Άρτας» θυμίζει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι …κατηργημένες συνιστώσες μόνο στο καταστατικό, έχουν βγει στο «αντάρτικο» και απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» εν τη γενέσει της την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να γίνει συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη Βάση του κόμματος, προκειμένου να ισχυροποιηθεί πολιτικά στο νέο φορέα που ετοιμάζει, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις πολλές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, μέσα σε ένα νέο και ετερόκλητο κόμμα.
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της... «Κίνησης των 53», που είναι η πιο ισχυρή εσωκομματική τάση, μιλούν για εκβιασμούς από πλευράς των «προεδρικών», με στόχο να επιβάλλουν τα προαποφασισμένα σχέδια τους, απόρροια παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στα «θέλω» του Τσίπρα.
Η σκληρή αυτή κόντρα, που ξεκίνησε από την επομένη των εκλογών, επί της ουσίας, λειτουργεί διαλυτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλά στελέχη του στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή με το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρει την ευκαιρία και «αλωνίζει» σε πολιτικό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη δεινή ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.
Μάλιστα βουλευτές, του περιβάλλοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου μιλούν για διπλή ήττα. Η πρώτη αφορούσε τη στήριξη του Τσίπρα στην Βασιλική Θάνου, καθώς ήταν γνωστό εκ των προτέρων ποια θα ήταν η κατάληξη αυτής της ιστορίας, όπως εξελίχθηκε μετά τις αποκαλύψεις που αφήσαν εκθέτη την πρώην ανώτατη δικαστικό.
Και η δεύτερη, τη λάθος κίνηση να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα της Βουλής και να μην επιχειρηματολογήσει για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, απογοητεύοντας το αριστερό ακροατήριό του.
Όλοι παραδέχονται ότι το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι αρνητικό για τη συνοχή της Αριστεράς και παρά τα φιλόδοξα σχέδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι στον «αέρα».
Η ενότητα κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή και μια λάθος κίνηση, μπορεί να οδηγήσει σε νέα διάσπαση.
Ο φόβος της διάσπασης πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου και είναι απευκταίο σενάριο. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ηγηθεί της κεντροαριστεράς, αλλά γνωρίζει ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για να πετύχει, απαιτεί να συμμετάσχουν σε αυτό όλα τα παλαιά και καλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια τυχόν νέα διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και πιθανότατα στο τέλος αυτής της διαδρομής να κερδίσει η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει αρχίσει και αυτή με τη σειρά της να πλαγιοκοπεί το εν λόγω κόμμα, γνωρίζοντας τα συντροφικά μαχαιρώματα, που είναι σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι αν η Προοδευτική Συμμαχία δεν εμφανιστεί ενωμένη και συμπαγής είναι πολύ πιθανό, πολλά στελέχη που σήμερα «φλερτάρουν» και καλοβλέπουν την ιδέα να συστρατευθούν μαζί του, στο τέλος να μην τον ακολουθήσουν.
Το δίλημμα είναι μεγάλο και ήδη το νέο κόμμα περιγράφεται από πολλά στελέχη με όρους που αποτυπώνουν τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου:“Πληθυντική αριστερά”, “προοδευτική παράταξη”, “λαϊκό μαζικό κόμμα”, “αριστερά της οικολογίας”.
Η “εξίσωση” για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα εκφράζει πολιτικά μια ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία με προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση με πολλά στελέχη να φοβούνται πως η “Πασοκοποίηση” είναι προ των θυρών.
Μετά από πολλές συσκέψεις στην Κουμουνδούρου και προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κινηθεί, όπως προβλέπεται στο καταστατικό, εκτιμώντας ότι ελέγχει ακόμη τις όποιες κομματικές οργανώσεις υπάρχουν και είναι ενεργές.
Στο πλαίσιο αυτό, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου τοποθετείται στις αρχές της Άνοιξης παρά το γεγονός πως ορισμένα στελέχη θα ήθελαν οι διαδικασίες να τρέξουν πιο γρήγορα.
Ο στόχος της επανάληψης του “άθλου” του Τζέρεμι Κόρμπιν που αύξησε τα μέλη των Εργατικών κατά 400.000 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου εύκολος.
Υπενθυμίζεται πως το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι να εγγράψει ακόμα περίπου 140.000 νέα μέλη.
Η επίτευξη όμως αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η εκλογική του βάση παραμένει «παγωμένη» από το σοκ της ήττας των Εθνικών Εκλογών. Ακόμα, πολλοί είναι εκείνοι που θα περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις και να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Το βέβαιο, πάντως είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει πάση θυσία στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι είναι το όχημα που θα του επιτρέψει την επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν κάνω πίσω στο μεγάλο αυτό εγχείρημα της μετεξέλιξης και του μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει πει προ ημερών σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: