Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Μια αντιπολίτευση… «κύμβαλον αλαλάζον»

Μια αντιπολίτευση… «κύμβαλον αλαλάζον»
Μια αντιπολίτευση που λειτουργεί ως «κύμβαλον αλαλάζον», χωρίς ειρμό, στοχοθεσία, ιεράρχηση προβλημάτων, μάλλον δεν αποτελεί  φόβητρο για τον Μητσοτάκη. Αντιθέτως απομειώνεται και απομαγεύεται η ίδια, στους λελογισμένους ψηφοφόρους της.
Σταχυολογώντας ελάχιστες και ενδεικτικές απόψεις του Σαββατοκύριακου, αντιλαμβανόμαστε το αλλοπρόσαλλο, το ανερμάτιστο και το αβαθές της αντιπολιτευτικής τους τακτικής. Δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και όντας αποσυντονισμένοι, ακολουθούν πεπατημένες οδούς που μυρίζουν φορμόλη...

Ο Φλαμπουράρης π.χ. στην Αυγή, κατηγορεί τη ΝΔ ότι στοχεύει «στο κτίσιμο  της Δεξιάς», η οποία «θεωρεί το κράτος λάφυρο και ιδιοκτησία της (όπως κάθε απολυταρχία)», ενώ υποστηρίζει ότι «από την πρώτη μέρα έδειξε τον ταξικό της χαρακτήρα»!
Κατά Φλαμπουράρη, «Ξυπνάνε άσχημες μνήμες σε πολλούς που τα έζησαν στο παρελθόν και σε νεότερους που τα έμαθαν από διαβάσματα και διηγήσεις»! Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κάνει χατίρια σε φίλους της  επιχειρηματίες (πχ Ελληνικό, Ελληνικός Χρυσός και νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύει ο ΣΕΒ»! (αυτά να τα πει στους  άνεργους που θα βρουν δουλειά εκεί όταν, και αν, αρχίσουν οι εργασίες των συγκεκριμένων επενδύσεων).
Έτερος αντιπολιτευτικός παράγων και φίλος του Πρωθυπουργού, ο Νίκος Παππάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή μείωσε στο 45% τη γαλαντόμα και παράλογη επιδότηση των ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών που είχε υποσχεθεί η κυβέρνησή του. Μια επιδότηση που θα έφερνε οικονομική ασφυξία στην ΕΡΤ, η οποία ζει από τον οβολό όλων, για χρήματα που θα τα σκόρπιζε να μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες άνευ σημασίας - χρήματα που τα σωματεία επ' ουδενί θα έβρισκαν (και δεν βρήκαν) στον ιδιωτικό τομέα.
«Τέλος το δωρεάν θέαμα λοιπόν από την ΕΡΤ», ανέκραξε. «Τέλος η στήριξη των σωματείων. Όποιος θέλει ποδόσφαιρο να πληρώνει συνδρομή. Αυτή είναι η επιλογή της ΝΔ». Και συνέχισε: «Η ΕΡΤ έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στο τηλεοπτικό  πεδίο, να στηρίξει τον αθλητισμό και να προσφέρει δωρεάν θέαμα σημαντικών αθλητικών γεγονότων… ο κόσμος του αθλητισμού και οι φίλαθλοι βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα».
Μα όντως βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα και οι φίλαθλοι και ημείς οι υπόλοιποι! 
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε «μυθώδη» για τα ελληνικά δεδομένα, ποσά για να ψηφοθηρίσει επί των φανατικών οπαδών των ομάδων. Επειδή και η ίδια ήξερε ότι ήταν υπερβολικά και ενδεχομένως κάποιοι να καλούνταν να λογοδοτήσουν (όπως διέρρευσε ότι είπε ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος, ο οποίος δεν ανέλαβε την ευθύνη της υπογραφής και γι αυτό συνεκλήθη σχετική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό), απλώς υποσχέθηκαν λεφτά, αλλά και δεν τα αποφάσισαν. Άλλωστε η «Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ» είχε καταγγείλει «μεθόδευση σκανδαλωδών συμφωνιών με Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες με χρήματα εκτός λογικής και ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας».
Όντως δεν θα έχει τόσο πολύ θέαμα, αλλά είναι άχαρο να θυμίσουμε ποιοι πολιτεύτηκαν με ποδοσφαιρικό θέαμα στη νεότερη ιστορία μας.  Και δεν θα είναι καν δωρεάν θέαμα, γιατί θα είναι πληρωμένο από την αναγκαστική επιδότηση τη ΕΡΤ. Στη χώρα που ήκμασε η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, ακόμη και το ποδόσφαιρο θα γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ κρατικοδίαιτο!
Έταιρος της Συριζαιίκης ηγεσίας, ο Πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του δήλωσε αρειμανίως  «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την Ορμπανοποποίηση τη χώρας». Μα προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σχέση με τον Όρμπαν. Μπορεί στο μέλλον να προσελκυσθεί από τέτοιες συμπεριφορές, εδώ θα είμαστε να το δούμε, αλλά προς το παρόν  δεν αποτελεί «Ορμπανοποίηση» η κατάργηση του Ασύλου, ή η εξαγγελία για την απαγόρευση του καπνίσματος. Άλλα κατασταλτικά μέτρα δεν έχουμε δει προς το παρόν. Η αποπομπή Θάνου και Νάκου, είναι μάλλον απόπειρα της από-ορμπανοποίησης που είχε επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο, κατ’ εικόνα  και εντύπωση, σοβαρός Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξη στα ΝΕΑ δήλωσε ότι «βλέπουμε μια κλασσική κυβέρνηση της Δεξιάς (αλλά  οι υπόλοιποι, στην κλασσική κυβέρνηση της Δεξιάς βλέπουν πρόσωπα όπως π.χ. ο Πιερακάκης, ο Γεραπετρίτης, η Μενδώνη, ο Θεοδωρικάκος, ο Θεοχάρης, ο  Χρυσοχοίδης, η Μηχαηλίδου κ.α.
Τελειωμό δεν έχουν οι αντιπολιτευτικές κορώνες  που μεταφέρουν μηχανιστικά μνήμες. Σα να είμαστε  στον… άχρονο χρόνο, και να καταλογίζουν στη δεδομένη κυβέρνηση  εμπειρίες και καταγγελίες της προχουντικής εποχής – αφού ούτε στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή προσομοιάζουν αυτές.
Ίσως να είναι πιο «λίγοι» και από ό,τι νομίζαμε. Ακολουθούν πεπατημένες κατηγορίες που έλκουν την ιστορική τους τεκμηρίωση με χρονοκαθυστέρηση από τη δεκαετία του 50 και του 60.  Και δεν κατανοούν ότι οι μόνοι που θα τους ακούν είναι «όσοι τα έζησαν και οι νεότεροι που τα έμαθαν από διαβάσματα και διηγήσεις», που είπε ο Φλαμπουράρης. Δηλαδή κανένας που ζει στη σύγχρονη εποχή.

Του Γιάννη Σιδέρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: