Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η καλή «μαγιά» που βάζει ο Μητσοτάκης

 Η καλή «μαγιά» που βάζει ο ΜητσοτάκηςΜια ακόμη δέσμη λαμπρών βιογραφικών χαρακτηρίζει τις επιλογές του Πρωθυπουργού. 
Αυτή τη φορά για την διαβόητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, με πρώτο το βιογραφικό του καθηγητού Ιωάννη Λιανού, και των Καλλιόπης Μπενεγάτου, Μαρίας Ιωαννίδου και Μαρίας – Ιωάννας Ράντου. 
Νέοι άνθρωποι με αξιοθαύμαστες πορείες (που λες πότε πρόλαβαν και έκαναν τόσα στη ζωή τους), προστίθενται σε εκείνα τα βιογραφικά των γενικών και ειδικών Γραμματέων υπουργείων (χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται εκ μέρους μας οι κάποιες προς το παρόν, αστοχίες)...

Το προσωπικό αυτό, που δεν αναδύθηκε από τα κομματικά σπλάχνα, σου δίνει την αίσθηση ότι αν δεν τα καταφέρει αυτή η κυβέρνηση να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες και να φέρει αποτελέσματα εντυπωσιακότερα των προηγούμενων, η χώρα θα είναι καταδικασμένη και στο μέλλον (και αυτή η διαπίστωση δεν εκφράζει ιδεολογία, πηγάζει από τη δικαιωμένη ιστορική φράση του Κινέζου κομμουνιστή ηγέτη - και κήρυκα της φιλελεύθερης στροφής προς τον εκσυγχρονισμό - Ντενγκ Σιαο Πινγκ: «δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια»).
Φυσικά δεν έλειψαν και από την προηγούμενη οι καλές περιπτώσεις, είτε είχαν περπατήσει στη Γένοβα και την Πράγα είτε όχι ( δεν είναι καθόλου αρνητικά αυτά τα «περπατήματα», όπως απαξιώθηκαν, παρά μόνο στο μέτρο που προβάλλονταν και λογίζονταν ως αξιολογικά και αξιοκρατικά στοιχεία του βιογραφικού των πολιτικών στελεχών που αναλαμβάνουν υψηλές δημόσιες θέσεις).
Αρκετά μεγάλο τμήμα του στελεχικού δυναμικού της προηγούμενης κυβέρνησης είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά σεμνύονταν να το διαλαλούν, γιατί σήμαινε πως οι μπαμπάδες είχαν να τους στείλουν στο εξωτερικό για σπουδές. Οπότε δεν ήταν πρόβλημα το μορφωτικό τους επίπεδο, δε ήταν όλοι Καρανίκες.
Η νοοτροπία της αναβίωσης του χειρότερου παλαιοκομματισμού εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση της στελέχωσης της ευαίσθητης Επιτροπής Ανταγωνισμού, με πρόσωπα που έφεραν έντονα την σφραγίδα της κομματικής επιρροής.
Τώρα επικρίνει την κυβέρνηση για «θεσμικό ατόπημα» και για «ευθεία δικαστική παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση». Τυπικώς καλύπτεται, αλλά ποια κυβέρνηση με σώας τα φρένας θα περίμενε να ολοκληρωθεί η θητεία μιας επιτροπής με υπονομευμένο κύρος, στην οποία υπάρχουν η κα Θάνου, σύμβουλος του κ. Τσίπρα, η κα Νάκου, νομική σύμβουλος του κ. Παππά, ή ο κ. Παύλοβιτς, στέλεχος επί μακρόν σε διάφορες θέσεις της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης Τσίπρα;
Το «New Europe» είχε τότε με άρθρο κόλαφο, γράψει «Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού μόνο κατ’ όνομα είναι ανεξάρτητη και η ΕΕ κάνει εδώ και καιρό τα στραβά μάτια σε τέτοιες καταστάσεις»! Πρόκειται, σημειώνουμε, για την ίδια ΕΕ, στην οποία έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν οι Παπαδημούλης και Δραγασάκης για την αποπομπή Θάνου, αντί να έχουν στείλει… ευχαριστήρια επιστολή για τα «στραβά μάτια» που έκανε κατά την συγκρότηση της επιτροπής.

Ηδη χθες η κες Θάνου και Νάκου ατύχησαν καθώς απορρίφθηκε από τον προεδρεύοντα του θερινού τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας η αίτηση να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσής τους από τις θέσεις που κατείχαν. Το επόμενο επεισόδιο στις 30 Αυγούστου στην επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.
Το χιουμοριστικό είναι (πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί;) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην αποπέμψει τα προαναφερθέντα πρόσωπα, και να συμμετάσχει στο διάλογο που θα ανοίξει πρωτοβουλιακά, με την εντός των ημερών κατάθεση πρότασης για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού (τώρα θα την καταθέσει! 4,5 χρόνια που ήταν κυβέρνηση ήταν προφανώς απασχολημένος να υλοποιεί μνημόνια και δεν πρόκαμε!).
Είναι τόσο τρωτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις επιλογές, τις μεθοδεύσεις και τις συμπεριφορές των δικών του προσώπων, που δεν μπορεί προσώρας να πλήξει την κυβέρνηση. Αυτό βέβαια δεν θα συνεχιστεί. Σταδιακά θα φορτίζεται η ατμόσφαιρα με τη δική της καθημερινότητα και θα επιφορτίζεται η θητεία της με προβλήματα που δεν λύνονται ως δια μαγείας. Τουλάχιστον δείχνει να έβαλε καλή «μαγιά».

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: