Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κρεμασμένος και το σχοινί

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κρεμασμένος και το σχοινίΕίναι απίστευτο και όμως αληθινό. 
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρουν για την αύξηση των επιτοκίων στην δευτερογενή αγορά των ομολόγων και για την σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και φυσικά καυτηριάζουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την αρνητική αυτή τροπή.
Η χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών, ακολούθησε ένα ανοδικό ράλι από την αρχή του χρόνου, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου από τις 613,30 μονάδες, στις 894,66 την παραμονή των ελληνικών κοινοβουλευτικών εκλογών. Καταγράφηκε μια...
άνοδος των τιμών κατά 46%, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Βασική λοκομοτίβα της ανοδικής αυτής κίνησης, ήταν η προσδοκία για την κυβερνητική αλλαγή και η ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση θα προχωρούσε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και μέτρα, που θα μετέτρεπαν το χέρσο επενδυτικό πεδίο, σε ένα χώρο υποδοχής σημαντικών επενδύσεων.    
Από την επόμενη των εκλογών ακολούθησε μια πτώση της τάξεως του -11%, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να οδηγηθεί στις 797 μονάδες. Τις πρώτες ημέρες σίγουρα λειτούργησε η κυρίαρχη και χιλιοδοκιμασμένη χρηματιστηριακή συνταγή : «buy the rumor, sell the fact», δηλαδή αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός. 
Αρκετοί που είχαν τοποθετηθεί στην αγορά, με την προσδοκία της νίκης της Νέας Δημοκρατίας ρευστοποίηααν αμέσως μετά τις εκλογές με ευκολία τις θέσεις τους, έχοντας αποκομίσει σημαντικά κέρδη.
Τις επόμενες ημέρες η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε ανιχνευτικά για να εκτιμήσει την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα, που εξακολουθούσε να κουβαλάει όλα τα βάρη του πρόσφατου χρηματιστηριακού παρελθόντος. όπως είναι το πρόβλημα της ημιθανούς ΔΕΗ και ο γόρδιος δεσμός των συστημικών τραπεζών. Την επόμενη ημέρα που απαιτούσε και απαιτεί, γενναίες λύσεις, αιχμηρές τομές και αποτελεσματικότητα, στη μάχη με τον χρόνο.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως τελικά οι χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών υποχώρησαν λόγω της ανεπάρκειας που έδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση και λύση αυτών των προβλημάτων και στην απογοήτευση των αλλοδαπών επενδυτών από την εικόνα της νέα κυβέρνησης. Τα σχόλια που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη πορεία των αγορών, θα μπορούσαν να αποτελούν διαλόγους για επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο, όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, αφού οι ένοχοι για το ναρκοπέδιο της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτοί οι ίδιοι που σήμερα ασκούν κριτική. 
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είναι που οδήγησαν την ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, σχεδίασαν την 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εξαϋλωσε τα λεφτά των φορολογουμένων και οδήγησαν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σεκατάσταση ζόμπι. Και είναι οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που έβλεπαν για 4 χρόνια τις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη να απογειώνονται και να καταγράφουν νέα υψηλά, αλλά ούτε καταλάβαιναν το γιατί, ούτε μπορούσαν να δράσουν αντίστοιχα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε στο να ακολουθήσει η ελληνική κεφαλαιαγορά την πορεία των αντίστοιχων του εξωτερικού. Απέτυχε στο να προσελκύσει νέους επενδυτές και στρατηγικούς εταίρους. Και τώρα από την θέση της αντιπολίτευσης ή αδυνατεί να ερμηνεύσει τις καταστάσεις και τις συγκυρίες  ή διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να ασκήσει φτηνή αντιπολίτευση.
Δεν αντιλαμβάνονται άραγε τον αντίκτυπο του μπαράζ από αρνητικές ειδήσεις που κατακλύζουν τις κεφαλαιαγορές; Δεν  γνωρίζουν πως οι μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική, είναι πιο ευάλωτες στα δυσάρεστα νέα; Δεν καταλαβαίνουν, πως η διαφαινόμενη υφεσιακή τάση στην Γερμανία θα επιδράσει και στα εγχώρια οικονομικά δεδομένα; Δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα και τον αντίκτυπο του στα παγκόσμια οικονομικά δρώμενα;
Η ισορροπία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι ακόμα εύθραυστη. Λόγω της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου, η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, απέναντι στους ανταγωνιστές της και στις ανταγωνιστικές χρηματιστηριακές αγορές. 
Σε χειρότερη κατάσταση στην αγορά ομολόγων. 
Σε χειρότερη θέση στην προσέλκυση επενδυτών. Όταν στις διεθνείς αγορές γινόταν πάρτι, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου κατέστρεφε ενσυνείδητα κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα βελτίωσης του κλίματος. 
Και έρχεται τώρα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά πέρασε τη θηλειά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, να τολμάει και μιλάει για το σχοινί.

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου *

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: