Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Mε ομιλία Μητσοτάκη ξεκινούν σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις

Mε ομιλία Μητσοτάκη ξεκινούν σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις

Τα φώτα στραμμένα στη Βουλή θα είναι σήμερα και μέχρι την Δευτέρα τα μεσάνυχτα, καθώς το απόγευμα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να εξαγγείλει το σχέδιο του για την ερχόμενη τετραετία.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, φέρεται έτοιμος να μιλήσει για συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν, σε μια ομιλία που δεν αποκλείεται να περιέχει και… εκπλήξεις. ...

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να  ξεδιπλώσει τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο της ΝΔ. Οι αναφορές του δεν θα περιοριστούν στις 120 δόσεις ή στις φοροελαφρύνσεις (που θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, εξάλλου σε λίγες μέρες στη Βουλή θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο) αλλά θα περιλαμβάνονται φιλοεπενδυτικές δράσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.
Την ίδια ώρα, έντονα ακούγεται το τελευταίο διάστημα ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει να δώσει το βάρος στην εθνική στόχευση να αναδειχθεί το 2021 ως έτος ορόσημο για Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας.
Την σκυτάλη από τον  Κυριάκο Μητσοτάκη θα πάρουν  οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι οποίοι θα συγκεκριμενοποιήσουν (ανά τομέα ευθύνης) τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης. Επιλέχθηκε, μάλιστα, να μιλήσουν και περίπου 10 εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί, οι λιγότερο αναγνωρίσιμοι τεχνοκράτες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επί της ουσίας ετοιμάζει μια μεγάλη… φυγή προς τα εμπρός, όπως τουλάχιστον είχε προεκλογικά υποσχεθεί.
Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες άρχισαν να διακινούνται σενάρια ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί (Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπας) θα μιλήσουν και το Σάββατο (έχουν και δικαίωμα δευτερολογίας για την… Δευτέρα), εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά τον Πρόεδρο της ΝΔ πρώτος θα λάβει τον λόγο ο βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Ταραντίλης θα ακολουθήσουν άλλοι πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης και μετά δικαίωμα θα έχει να λάβει τον λόγο όποιος πολιτικός αρχηγός το επιθυμεί. 

Tι λέει ο Κανονισμός της Βουλής για τις Προγραμματικές


Για την ιστορία ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι «H ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων της Kυβέρνησης και η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφoνται σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με τα άρθρα 96 παρ. 2 και 97, πoυ έχoυν ανάλoγη εφαρμoγή, και δεν μπoρεί να παραταθεί περισσότεροo από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H εγγραφή oομιλητών γίνεται μετά την ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων και έως τo τέλoς της oμιλίας τoυ τρίτoυ εγγεγραμμένoυ αγoρητή. H ψηφoφoρία για την πρόταση εμπιστoσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των πρoγραμματικών δηλώσεων και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για σαράντα oχτώ ώρες».
Με λίγα λόγια η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει λάβει την εμπιστοσύνης της Βουλής.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: