Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΔΕΗ: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ την κατέστρεψε - Γιατί η Κυβέρνηση Ν.Δ. θέλει να την κάνει νέο... ΟΤΕ

Η πώληση ρεύματος σε τιμή κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών, η κοινωνική πολιτική Λαφαζάνη το 2015 και στη συνέχεια από τους Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη, καθώς επίσης και η ανοχή της διοίκησης στα φαινόμενα παρασιτοκρατίας και συνδικαλιστοκρατίας, οδήγησαν τη ΔΕΗ σε αδιέξοδο, φέρνοντας την στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Όπως έχει αφήσει να διαφανεί η νέα Κυβέρνηση, θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες προκειμένου... να εντοπιστούν με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, αυτοί που οδήγησαν την επιχείρηση στην πλήρη απαξίωση με ζημιές κοντά στα 900 εκατομμύρια και κεφαλαιοποίηση στο 20% αυτής που είχε το 2014 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Αυτοί που οδήγησαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στον γκρεμό διακυβεύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, πρέπει να λογοδοτήσουν. Η λεγόμενη "κοινωνική πολίτική" αλά ΣΥΡΙΖΑ έφερε την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.
Η σημερινή χρηματοοικονομική εικόνα της ΔΕΗ δεν αφήνει περιθώρια για εξεύρεση αγοραστή, καθώς κανείς δεν πρόκειται να πάρει ένα "μαγαζί" που "παράγει" ζημιές, ακόμη και αν του τη δώσουν τσάμπα.
Η νέα Κυβέρνηση ξέρει ότι αν αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος, τότε θα διώξει πολλούς πελάτες προς τις ιδιωτικές εταιρείες καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την εξυγίανση της επιχείρησης, ώστε να αποκτήσει αξία.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις χρεώσεις και σε συνδυασμό με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑδεν θα προκύψει επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Επιπλέον, θα πουληθούν ή θα μισθωθούν υδροηλεκτρικά έργα και θα γίνει εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους.
Παράλληλα, θα γίνουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, θα ξεκινήσει κυνήγι στους οφειλέτες, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συμμετοχή της εταιρείας σε μεγάλα projectsανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα πωληθεί μερίδιο του ΔΕΔΔΗΕ.
Όλα αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε όφελος ύψους 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Θα γίνει δηλαδή ό,τι έγινε με τον ΟΤΕ. 
Οι Συριζαίοι έκαναν τη ζημιά τους, η νέα Κυβέρνηση καλείται "να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά" και η Δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες γι’ αυτούς που έπαιξαν στα ζάρια και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: