Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Εγκαταλείπει ο Λάτσης την Ελλάδα, οριστικό τέλος στο Ελληνικό*

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φώφη Γεννηματά δήλωσε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την πλήρη και καθολική της αντίδραση στο έργο του Ελληνικού. 
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απείλησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θα αποσύρει την υποστήριξή της από την κυβέρνηση, γεγονός που θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. 
Ο Όμιλος Λάτση δήλωσε ευθύς αμέσως ότι εγκαταλείπει επιχειρηματικά την χώρα. 
Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 
Οι ξένοι επενδυτές θεώρησαν ότι η ουσιαστική ναρκοθέτηση του εμβληματικού έργου του...
Ελληνικού διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί αρχικά για την ανατροπή της εχθρικής για τους επενδυτές πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Κι ότι μετά από αυτή την ενέργεια η χώρα απομακρύνεται οριστικά από ένα βιώσιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση, καθώς αυτό θα είχε ως βασικό της συστατικό την έκρηξη των επενδύσεων.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φώφη Γεννηματά έχει καθοριστικό ρόλο, αφού ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές και χρειάστηκε την βοήθεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η κυρία Γεννηματά αμέσως μετά από τις δηλώσεις της επισκέφτηκε τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, με τον οποίον η οικογένειά της διατηρεί ιδιαίτερα στενή σχέση. Η κυρία Γεννηματά αρνήθηκε να προβεί σε διευκρινήσεις, περνώντας την πόρτα του μεγάρου των γραφείων του Ομίλου της Motor Oil στην Λεωφόρο Κηφισίας.

Πολιτικοί παρατηρητές κρίνουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει αγεφύρωτο, καθώς η κυρία Γεννηματά δείχνει να είναι ανυποχώρητη στις θέσεις της, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της απόφασής της στις αγορές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η τοποθέτηση του γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος κάλεσε την ίδια ώρα σε διάλογο τον… ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανής η «ευκαιρία» που παρουσιάζεται για την δημιουργία ενός μετώπου της κεντροαριστεράς απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος βουλευτές της ΝΔ που φέρονται να διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Η απώλεια της κυβέρνησης και η προοπτική των πρόωρων εκλογών δημιουργεί τεκτονικές αναταράξεις στο κυβερνητικό κόμμα.

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη εμφανίζεται να είναι σφόδρα πολέμιος στο έργο, επειδή το ανέλαβε ο «αντίπαλος» Όμιλος Λάτση. Η αντιπαράθεση των δύο οικογενειών είναι μια παλιά υπόθεση, η οποία και έχει σχέση με την μάχη των διυλιστηρίων. Η διαμάχη είχε μειωθεί σε έναν βαθμό, επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα, μετά από την ναρκοθέτηση του έργου του Ελληνικού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με εργαλείο τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και με το ουσιαστικό black out στον ανταγωνισμό στα διυλιστήρια, μέσω του κρατικού ελέγχου στα ΕΛΠΕ. Η εκλογική νίκη της ΝΔ δημιούργησε αρχικά την αίσθηση της ανατροπής αυτής της κατάστασης. Ειδικά για το έργο του Ελληνικού, με την προοπτική της επένδυσης 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και την δημιουργία περισσοτέρων των 50.000 μόνιμων θέσεων εργασίας. Οι δηλώσεις της κυρίας Γεννηματά προσγείωσαν, όμως, τους αισιόδοξους στην πραγματικότητα και τους υποχρεώνουν πλέον σε μια χαμηλή πτήση προσδοκιών.


*Προδημοσίευση από το θεατρικό έργο «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάρχεται» από το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Οι επιπτώσεις της απώλειας της αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: