Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Γιατί ο Πολάκης ζητάει προανακριτική επιτροπή;

Γιατί ο Πολάκης ζητάει προανακριτική επιτροπή;Με μια ντρίμπλα επιχειρεί ο Παύλος Πολάκης να «γλιτώσει» άρση ασυλίας, επιμένοντας -όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν- να ζητά την ένταξή του στην πρόνοια του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. 
Ο αναπληρωτής Υπουργός από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατείχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία γνώριζε ότι ουσιαστικά είχε το ακαταδίωκτο. 
Σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάστηκε, οι «σύντροφοί» του αλλά και αυτοί των ΑΝΕΛ, φρόντισαν να τον βγάλουν λάδι! Μετατρέποντας τις δικογραφίες από βουλευτικές σε υπουργικές, έβαζαν ουσιαστικά την υπόθεση στο…
αρχείο, καθώς ένα οποιοδήποτε παράπτωμα δεν θα μπορούσε να συνιστά λόγο για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής.
Αυτή τη φορά, όμως, τα κοινοβουλευτικά δεδομένα άλλαξαν. Οι εισαγγελείς διαβίβασαν τις δύο δικογραφίες εναντίον του ως βουλευτικές ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας για να γίνει δεκτό το αίτημά του! Συνεπώς, σήμερα το πρωί το πιθανότερο σενάριο είναι η επιτροπή να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της άρσης της βουλευτικής του ασυλία και σε επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας να αποφασιστεί και με τη βούλα η άρση της. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη θα πάρει η τακτική Δικαιοσύνη!
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, που άλλοτε χαρακτήριζε κατάπτυστο το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, ζητά τώρα να έχει μια προνομιακή αντιμετώπιση, επειδή εκείνη την περίοδο κατείχε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή της Υγείας. Ακόμα κι αν οι υποθέσεις για τις οποίες εγκαλείται δεν έχουν καμία σχέση με τα υπουργικά του καθήκοντα!
Επιχειρεί να παραστήσει το θύμα μιας δήθεν σκευωρίας, επειδή όπως υποστηρίζει «ξεσκέπασε «γαλάζια» σκάνδαλα» και έτσι να παραμείνει στον πολιτικό αφρό! Προφανώς μια ενδεχόμενη καταδίκη από τα αστικά δικαστήρια θα «έμπαινε» στο βιογραφικό του, οπότε προτείνει να συσταθεί μια προανακριτική εναντίον του, μήπως και πολιτικοποιήσει τα αδικήματα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τέτοιου είδους επιτροπές συνήθως δεν έχουν απτά και άμεσα αποτελέσματα, ήμι μόνο επικοινωνιακά οφέλη για την μια ή την άλλη πλευρά. Επίσης, απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωσή της, μάρτυρες, στοιχεία, καταθέσεις κ.α.
Με λίγα λόγια ο Παύλος Πολάκης, προσπαθεί αφενός να κερδίσει χρόνο, αφετέρου να «πείσει» ότι η Νέα Δημοκρατία τον… κυνηγάει. 
Ωστόσο, η πραγματικότητα μάλλον τον διαψεύδει. Κι αυτό διότι, η νέα ηγεσία της Βουλής έπρεπε να «τρέξει», ώστε να προλάβει τις προθεσμίες έγκλησής και η υπόθεση ουσιαστικά να μην θεωρηθεί ανέγκλητη, δηλαδή να μην μπορεί να ερευνηθεί. 
Συγκεκριμένα, για την υπόθεση Πουλή το άρθρο 61 παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρει ότι η Βουλή θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Βουλής ενώ αντίστοιχα για την υπόθεση του Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με το άρθρο 62, θα πρέπει η Βουλή να αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η δικογραφία φτάσει στον Πρόεδρο.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: