Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Σε ποιους ποντάρω... Του Στέφανου Μάνου

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, κουστούμι και υπαίθριες δραστηριότητες
Ελάχιστοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης φαντάζονταν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν τόσο έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση με το που κέρδισε τις εκλογές. Όλα έγιναν αστραπιαία. Πρόσωπα, αρμοδιότητες, στόχοι, προτεραιότητες ήταν όλα έτοιμα. Μια καλά λαδωμένη μηχανή μπήκε μπρος και οι συνηθισμένοι αντίπαλοι τα έχουν, για την ώρα, χαμένα.
Στις προγραμματικές δηλώσεις μίλησαν ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί για τα σχέδιά τους. Ακουσα αρκετούς. Κληρονομούν την «ελληνική» πραγματικότητα που δύσκολα αλλάζει. Το έργο τους γίνεται δυσκολότερο επειδή δεν έχουν εργαλεία άσκησης διευθυντικού λειτουργήματος, δεν μπορούν να προσλάβουν ικανά στελέχη λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών που μπορούν να τους προσφέρουν, έχουν δεσμευτεί (κακώς) ότι κανείς δεν θα απολυθεί κ.λπ. Οι περισσότεροι υπουργοί παρέθεσαν λοιπόν ιδέες και σκέψεις που, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, δεν είχαν ιδεολογικό πρόσημο, δεν ήταν καινούργιες, δεν άλλαζαν τους όρους της «ελληνικής» πραγματικότητας. Καθησύχασαν έτσι τους...
νοικοκυραίους της ΝΔ ότι θα μπει κάποια τάξη στο κράτος, αλλά τα πράγματα δεν θα αλλάξουν και πάρα πολύ.
Διέκρινα όμως τρεις εξαιρέσεις. Τρεις υπουργοί υπόσχονται να αλλάξουν πολλά πράγματα. Σε βάθος και γρήγορα. Σε αυτούς τους τρεις ποντάρω. Πιερρακάκης, Γεραπετρίτης, Κεραμέως. 50% Πιερρακάκης, 35% Γεραπετρίτης, 15% Κεραμέως.
Αν κρίνω από τη ταχύτητα και των τριών, πρέπει να γνώριζαν από αρκετό καιρό πριν ότι θα αναλάβουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και ετοιμάστηκαν. Οι επεμβάσεις των δύο πρώτων είναι οριζόντιες στο κράτος. Παρεμβαίνουν σε όλα τα υπουργεία. Θα συναντήσουν προβλέπω τη λυσσαλέα αντίδραση του κατεστημένου των υπουργείων. Πόνταρα στους δύο υπουργούς και ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδείξει χαλύβδινη θέληση και στην ανάγκη σκληρότητα απέναντι σε υπουργούς και οργανισμούς που θα υψώσουν εμπόδια στη δουλειά των δύο υπουργών. Καθώς θα προχωράει η δουλειά του κ. Πιερρακάκη θα απλοποιείται η ζωή των πολιτών στις σχέσεις του με το κράτος. 

Εγώ για παράδειγμα στο κράτος του κ. Σπρίντζη υπέβαλα αίτηση ανανέωσης της άδειας οδήγησης μου την 5η Ιανουαρίου 2019. Στις 17 Μαΐου εξετάστηκα αν γνωρίζω οδήγηση (επιτυχώς). Σήμερα που γράφω αυτό το σημείωμα δεν έχω λάβει ακόμη το δίπλωμα οδήγησης. Οταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση Πιερρακάκη η διαδικασία θα τελειώνει σε 10 μέρες. 120.000 πολίτες που ανανεώνουν το δίπλωμά τους θα γλιτώσουν άσκοπες ταλαιπωρίες. Αυτό ήταν ένα μόνο μικρό παράδειγμα. Φανταστείτε άλλα 100 μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Αυτά περιμένω από τον κ. Πιερρακάκη.
Οπως είπα και πιο πάνω οι παρεμβάσεις του κ. Πιερρακάκη είναι οριζόντιες. Για παράδειγμα στην άδεια οδήγησης εμπλέκονται το υπ. Μεταφορών, η Αστυνομία, το υπ. Υγείας για τους γιατρούς, το υπ. Οικονομικών για τα παράβολα και ενδεχομένως και άλλοι. Εδώ η νομική στήριξη του κ. Γεραπετρίτη στον κ. Πιερρακάκη θα είναι πολύτιμη. Κύριο έργο του κ. Γεραπετρίτη ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Η αποπολιτικοποίησή του. Η αποκέντρωση. Η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν το καταφέρει θα είναι η μεγαλύτερη, η σπουδαιότερη μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει. Και σε αυτή την περίπτωση ανατρέπονται συνήθειες δεκαετιών.
Το έργο της κ. Κεραμέως αφορά τον χώρο της Παιδείας. Η προσοχή της κοινής γνώμης έχει στραφεί στο άσυλο, αλλά η κ. Κεραμέως ετοιμάζεται να κάνει και πολλά άλλα με τη βοήθεια του κ. Πιερρακάκη. Θα μάθει πού υπάρχουν μαθητές και πόσοι είναι. Ετσι θα μπορέσει να κατανείμει σωστά τους καθηγητές και δασκάλους. Θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για όλα τα σχολεία της χώρας και τα αποτελέσματα τους στις εξετάσεις. Ολα αυτά σε λίγους μήνες. Θα δώσει νόημα στην έννοια αυτοδιοίκηση των ανωτάτων ιδρυμάτων. Να αποφασίζουν αυτά, αλλά και να υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Αποκέντρωση. Αποκέντρωση και στα σχολεία με ενδυνάμωση της εξουσίας του σχολικού διευθυντή. Ολα αυτά είναι καινούργια πράγματα και ελπιδοφόρα. Οι καλοί δάσκαλοι θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι.
Συνοψίζω. 
Είμαι ευχαριστημένος με τη νέα κυβέρνηση. Θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Σίγουρα. Ψυχραιμία και κυρίως όχι ψέματα και ωραιοποιήσεις. 
Τις μεγάλες αλλαγές, τα μεγάλα βήματα προόδου τα περιμένω από τρεις νέους πολιτικούς. Τους κ.κ. Πιερρακάκη, Γεραπετρίτη και Κεραμέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: