Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ντρέπομαι κύριε Κριμιζή

Ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής, γεννημένος στη Χίο, είναι ένας από τους πιο λαμπερούς Έλληνες επιστήμονες. 
Άνθρωπος που μετά το πτυχίο της Φυσικής που απέκτησε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, απέκτησε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, εργάστηκε ως καθηγητής της σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και για σαράντα (40) χρόνια ήταν κορυφαίο στέλεχος της ΝΑΣΑ. Όπου συμμετείχε στα σπουδαιότερα διαστημικά...
προγράμματα των ΗΠΑ και
της ΝΑΣΑ, αλλά και σ’ εκείνα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας, παρ’ ότι γνώριζε ότι άνθρωποι τέτοιας επιστημοσύνης δεν τυγχάνουν αναγνώρισης στη χώρα της μετριότητας ή και της ανυπαρξίας των κομματόσκυλων και των Καρανικαίων, δεν αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε από τον υπουργό και πρωθυπουργικό φίλο, Νίκο Παππά,  να έρθει στην Ελλάδα και ν’ αναλάβει την προεδρία του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Γιατί, αν δεν το έχετε καταλάβει, μπορεί η Ελλάδα να μην έχει μαντήλι να κλάψει, αλλά ο Παππάς έφτιαξε Διαστημική υπηρεσία.
Ήρθε, λοιπόν, στην Ελλάδα ο Δρ Κριμιζής, ανέλαβε και μετά από ένα μήνα… τα βρόντηξε κι έφυγε. Με μια επιστολή παραίτησης στην οποία αποτυπώνεται τι συμβαίνει στο δημόσιο που ευαγγελίζεται η Αριστερά.
Στην επιστολή του, ο Δρ Κριμιζής αναφέρει:
1.      Ότι ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός του έδωσαν προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία της υπηρεσίας, τις οποίες δεν τήρησαν. 
2.       Ότι  υπουργικές αποφάσεις (όρα Παππάς) μετέτρεψαν τον Διαστημικό Οργανισμό σε μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή, εύκολο υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου.
3.      Ότι την αποκλειστική διοίκηση στον Οργανισμό κάνει ένας γενικός γραμματέας, που δεν έχει καμιά γνώση και εμπειρία σ αυτόν το τομέα, με αντίστοιχους προεπιλεγμένους δημοσίους υπαλλήλους. Δηλαδή, ότι συμβαίνει σε όλο το δημόσιο.
4.      Ότι αντί για εξειδικευμένα στελέχη που να πληρούν το τρίπτυχο Αξιολόγηση- Αξιοκρατία- Αριστεία, το υπουργείο ανέθεσε σε μη ειδικούς υπαλλήλους σημαντικές αρμοδιότητες και την εκπροσώπηση στο εξωτερικό! 
5.       Ότι η αξιολόγηση και διαχείριση όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων ανατέθηκε σε μη ειδικούς διοικητικούς υπαλλήλους της γενικής γραμματείας, αποκλεισμένη από την ευρωπαϊκή αξιολόγηση και έτσι έρμαια στην αδιαφάνεια.
6.      Ότι κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν να προωθήσουν δραστηριότητες χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, «για να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία». 
7.      Ότι δεν υπάρχουν μελέτες, προδιαγραφές, σχέδια υποδομών, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, κατάλληλο προσωπικό, και όλα αυτά αφήνουν περιθώριο χρηματισμών και αδιαφανών συναλλαγών με συμφέροντα. 
Μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Δρ Κριμιζή κι όσα αναφέρονται στην επιστολή που τη συνόδευσε, ο Νίκος Παππάς τον ειρωνεύθηκε αναρωτώμενος πώς γίνεται μέσα σ’  ένα μήνα να αντιλήφθηκε όσα καταγγέλλει! 
Καταλαβαίνετε δηλαδή; 
Ο Παππάς που ουσιαστικά δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του να κρίνει τον επί δεκαετίες γενικό διευθυντή της ΝΑΣΑ!!!
Ο οποίος, όχι σ’ ένα μήνα αλλά μόλις σε 24 ώρες κατάλαβε με ποιους είχε να κάνει και σε ποιους μπελάδες έχει μπλέξει η πατρίδα του. 
Μήπως, άλλωστε, ήταν ο πρώτος ή ο τελευταίος; 
Ξεχνάμε ότι μόλις προσφάτως έγινε καθηγήτρια του Πολυτεχνείου η πρωθυπουργική σύντροφος, με απίστευτες μεθοδεύσεις, αλλά ουδέν ελληνικό πανεπιστήμιο δέχθηκε να εντάξει  στις τάξεις του τον σπουδαίο τον Πυρηνικό Φυσικό κι Ερευνητή Δημήτρη Νανόπουλο; 
Ξεχνάμε ότι υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου είναι ένας πρώην άνεργος …σερβιτόρος; 
Ξεχνάμε ότι χιλιάδες Έλληνες με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους αναζητούν την επιβίωση και την επιστημοσύνη στο εξωτερικό ή μοιράζουν πίτσες και σουβλάκια σε δόξα των ερπετών και των κηφήνων; 
Ξεχνάμε ότι, συστηματικά, οι χαρισματικοί ρίχνουν πίσω τους μαύρη πέτρα κι οι αξιοπρεπείς παραιτούνται;
Συγγνώμη κύριε καθηγητά.
Συγγνώμη!
Ντρέπομαι.

Έγραψε
ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Καθήκοντα άμισθου συμβούλου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.


Kyriakos Pierrakakis
@Pierrakakis
Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κοιτάμε το διάστημα με μέριμνα και σχέδιο. Ζήτησα από τον κ. Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος και αποδέχτηκε τη πρότασή μου, να είναι άμισθος σύμβουλός μου στο Υπουργείο έτσι ώστε να σχεδιάσουμε μια νέα διαστημική πολιτική. @amna_news

181
10:20 π.μ. - 23 Ιουλ 2019
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
53 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Kyriakos Pierrakakis
@Pierrakakis
Ο στόχος μας είναι απλός: στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουμε προσεγγίσει το μέσο όρο από την 26η θέση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. @amna_news

34
10:25 π.μ. - 23 Ιουλ 2019
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Kyriakos Pierrakakis
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2018, ο Σταμάτης Κριμιζής είχε οριστεί πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ωστόσο ένα μήνα υπέβαλε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Παράλληλα, διετέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και πολλά βραβεία.

Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA. Είναι επίτιμος πλέον διευθυντής του τμήματος Διαστημικής του Johns Hopkins και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.