Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ο αλαζόνας Τσίπρας χορηγός του Μητσοτάκη

Ένα από τα βαρύτερα πολιτικά «αμαρτήματα» του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι επί ηγεσίας του, η Αριστερά έχασε το ηθικό πλεονέκτημά της. 

Η κυβερνητική θητεία της μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε λιποβαρής.
Η ντροπή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης και της ευρύτερης κεντροαριστεράς είναι ο Αλέξης Τσίπρας και με αυτό τον τίτλο θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου. Με την ανερμάτιστη και αλλοπρόσαλλη πολιτική του, πέτυχε το ακατόρθωτο. Να «δωρίσει» την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και να καταστήσει την Κεντροδεξιά παράταξη κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου...
Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που έγινε ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργόςκληρονόμησε παράλληλα και τις παραδοσιακές αξίες και τα ιδεώδη της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Μία βαριά κληρονομιά, που όμως «θυσίασε» για να ικανοποιήσει τον πολιτικό εγωισμό του.
Ο μέχρι πρότινος άχαστος μεγάλος αρχηγός, δείγμα τρομερής αλαζονείας, υπέστη δεινή ήττααπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε έναν μαραθώνιο, ως το απόλυτο αουτσάιντερ.
Ένα από τα βαρύτερα πολιτικά «αμαρτήματα» του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι επί ηγεσίας του, η Αριστερά έχασε το ηθικό πλεονέκτημά της. Η κυβερνητική θητεία της μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε λιποβαρής.
Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς πνίγηκε κατά την προεκλογική περίοδο στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, με τις γνωστές χλιδάτες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα σε υπερπολυτελή θαλαμηγό.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, που αποκαλύφθηκε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής στα θέματα ηθικής τάξεως.
Παραδοσιακοί αριστεροί προφανώς απογοητευμένοι εγκατέλειψαν το ΣΥΡΙΖΑ και άθελα τους έφεραν ακόμη πιο κοντά στην αυτοδυναμία τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ήταν και ένα μεγάλο «δώρο» του ΑλέξηΤσίπρα στον αρχηγό της συντηρητικής παράταξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη μια καθαρή ήττα γιατί έκανε πολλά και μεγάλα λάθη.
Η υπερφορολόγηση της μεσαίας Τάξης, η Συμφωνία των Πρεσπών, η τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα Αττικής, τα δυο νέα σκληρά μνημόνια που υπέγραψε, η απόλυτη στήριξη στις αθλιότητες του Παύλου Πολάκη, ήταν κομβικής σημασίας λάθη που τον οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ιστορικό λάθος χαρακτηρίζεται και η επιλογή του να συμμαχήσει με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο, αντί να στραφεί σε όμορους ιδεολογικούς χώρους, όπως το ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως το Ποτάμι.
Η αλήθεια είναι ότι οι επαφές με τα προαναφερθέντα κόμματα έγιναν αλλά με όρους ηγεμονίας, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία αντιλαμβανόμενη γρήγορα τις πραγματικές προθέσεις του, πήρε την απόφαση και του γύρισε την πλάτη.
Τον άφησε να συμπορευθεί με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιο θα είναι το τέλος αυτής της ανίερηςσυμμαχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί με τις υπόγειες και πολιτικά ανήθικες κινήσεις του, προσπάθησε να διαλύσει την παραδοσιακή κεντροαριστερά για να συγκροτήσει ένα νέο αλλά άνευρο πολιτικό συνονθύλευμα, που ο ίδιος ονομάζει Προοδευτική Συμμαχία.
Σε αυτό το πολιτικό μόρφωμα προσπαθεί ακόμη να χωρέσει όλα τα φθαρμένα και άστεγα πολιτικά στελέχη, που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του δημοκρατικού κόσμου της χώρας.
Το κερασάκι, όμως σε αυτό επικίνδυνο πολιτικό πείραμα που πάει να στήσει, είναι ότι έκανε μεταγραφές και από παραδοσιακά αντίπαλους ιδεολογικούς χώρους. Ο Τέρενς Κουίκ, η Κατερίνα Παπακώστα, η Ελενα Κουντουρά είναι έτοιμοι να συνδράμουν αυτή τη προσπάθεια, θολώνοντας ακόμη περισσότερο το ιδεολογικό στίγμα του νέου εγχειρήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας κάνει ότι μπορεί για να «διαλύσει» την παραδοσιακή αριστερά και να την αντικαταστήσει με κάτι που μόνο ο ίδιος γνωρίζει τι ακριβώς είναι.
Ο Κυριάκος Μητσοτακης κέρδισε με άνεση τις εκλογές και έγινε ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, επειδή το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ ήταν «πνιγμένο» στην αλαζονεία της εξουσίας.
Μια αλαζονεία που είχε περιβάλει σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θολώνοντας την κρίση των κυβερνώντων, οι οποίοι έκλειναν τα αυτιά τους στα μηνύματα του κόσμου και στη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Αυτή είναι άλλη μια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του το δήθεν λαϊκό παιδί της Κυψέλης και βαραίνει όλο τον Προοδευτικό χώρο που χρεώνεται πλέον αμαρτίες που δεν είναι δικές του.

Αλλοίωσε και το DNA των δημοκρατών

Ο Αλέξης Τσίπρας αλλοίωσε το δημοκρατικό DNA της μεγάλης δημοκρατικήςπαράταξης και έδωσε τη δυνατότητα και την ευκαιρία στη συντηρητική παράταξη να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να επανέλθει στο προσκήνιο, έχοντας ηγετικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, χάριν των …ανδραγαθημάτων Τσίπρα, θα έχει την ευκαιρία για μια καθαρή τετραετία, να εφαρμόσει το πρόγραμμα του και αν φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του, να μπορέσει να χαρίσει στη κεντροδεξιά τη «μόνιμη» επιστροφή της στην εξουσία. Βέβαια για τέτοιου είδους προβλέψεις είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη.
Ωστόσο, η σημερινή επαναφορά της Δεξιάς στην Εξουσία φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.
*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: