Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Κάτι τρέχει με τον... Τσίπρα, το στοιχείο που δείχνει ηττοπάθεια

Κάτι τρέχει με τον...Τσίπρα, το στοιχείο που δείχνει ηττοπάθεια  Πρωτοφανής έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών και δυσκολία κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού. 
Είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ από την βραδιά της 26ης Μαΐου, όταν και γνώρισε την ήττα στις ευρωεκλογές μέχρι και σήμερα. 
Έχουν περάσει λοιπόν 17 μέρες από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να πάει την χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές και από τότε μέχρι σήμερα, η εικόνα του κ.Τσίπρα δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές γνωστές κινήσεις και επιλογές...
του πρωθυπουργού.
Αμηχανία, αβεβαιότητα και αδράνεια συνθέτουν το σκηνικό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την εθνική κάλπη και μάλλον σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Εν μέσω κομματικών συσκέψεων και διαρκών συναντήσεων του κ.Τσίπρα με τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τους επιτελείς του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν ένα συγκεκριμένο ερώτημα:

Γιατί ο πρωθυπουργός αφήνει τον χρόνο να περνά, χωρίς να κάνει κάτι για να αλλάξει το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε για το κόμμα του μετά τις δύο ήττες στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές κάλπες; Με άλλα λόγια γιατί ο κ.Τσίπρας δεν βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου και την πλατεία Κουμουνδούρου, δεν οργανώνει περιοδείες για να επικοινωνήσει με τους πολίτες κάτι που μέχρι τις ευρωεκλογές έλεγε πως ήταν το δυνατό του σημείο;

Μία προσεχτική εξέταση της χρονικής συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε θα δείξει το μέγεθος της αδράνειας που παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εθνικές εκλογές απέχουν πλέον μόλις τρεις εβδομάδες και ήδη έχουν περάσει σχεδόν μέρες από την πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την απόφασή του για την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Παρόλαυτα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάνει καμία περιοδεία, καμία επίσκεψη πουθενά εκτός του Μεγάρου Μαξίμου , εκτός του γραφείου του στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντιθέτως αυτό που κυριαρχεί είναι η εσωστρέφεια και οι εσωτερικές διεργασίες. Καμία όμως εξωστρέφεια. Αυτή η τακτική αναμφίβολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι θα ταίριαζε σε έναν πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος διαθέτει τον αέρα του νικητή ή γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θεωρείται το μεγάλο φαβορί σε μία εκλογική αναμέτρηση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο, μια και αυτή την στιγμή οι πιθανότητες επικράτησης της ΝΔ μοιάζουν να είναι περισσότερες.

Τι λοιπόν συμβαίνει και ο κ.Τσίπρας καθυστέρησε τόσο να εκκινήσει την δική του προεκλογική εκστρατεία; 

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι η απρόσμενη, ως προς το εύρος της, για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ήττα στην ευρωκάλπη και η ηττοπάθεια για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες που κάνουν το κυβερνών κόμμα να καθυστερεί να μπει στο παιχνίδι της προεκλογικής περιόδου. Θα μου πείτε, τόσο σημασία έχει αυτή η καθυστέρηση; Η απάντηση είναι πως ναι, εφόσον αναζητάς την ανάταξης της σχέσης σου με την κοινωνία.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την νίκη του κόμματος του με σχεδόν διψήφιο ποσοστό στις 26 Μαΐου, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών βγήκε ξανά στους δρόμους και ήδη έχει κάνει αρκετές επισκέψεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε όλες φροντίζει να ρίχνει τους τόνους της υπεραισιοδοξίας, να ζητά επαγρύπνηση από τα κομματικά στελέχη και συμμετοχή από τους πολίτες στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. 

Όλα αυτά, μερικά 24ωρα πριν μπούμε στις τελευταίες τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη κάλπη.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: