Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Παλικάρια συνέλθετε, δεν είστε ακόμη κυβέρνηση

Στις Ευρωεκλογές κατέρρευσε άλλος ένας μύθος της Αριστεράς: 
Ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ψέματα. Δεν ισχύει αυτό για τις εταιρείες συριζαϊκής «έμπνευσης», αλλά αυτές έτσι ή αλλιώς δεν μετράνε.
Καλά θα κάνουν και οι «άλλοι» να μην πέσουν στην παγίδα και πιστέψουν ότι κέρδισαν, ότι τελείωσε, ότι είναι ήδη στην κυβέρνηση. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ορισμένα «περίεργα» σημάδια...
 
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής των εκλογών. Αυτό δεν ανατρέπεται. Κι ας λένε άλλα στο Μαξίμου, ότι μπορούν, ότι είναι πιθανό και άλλα σχετικά. Λογικό είναι να λένε αυτά που λένε. Εκλογική μάχη έχουν μπροστά τους, κάτι πρέπει να βρουν να πουν στο «στράτευμα». 
Το κρίσιμο ερώτημα των εκλογών δεν είναι ποιος θα κερδίσει, αλλά το πόσες έδρες θα καταλάβει στην Βουλή. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάρει μια αυτοδυναμία των 151 – 153 εδρών, τότε θα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο μπροστά του. Αν έχει περισσότερους από 160 βουλευτές, τότε συζητάμε για μία τελείως διαφορετική κατάσταση.

Η μάχη που θα δώσει η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές δεν είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσει να πείσει το εκλογικό σώμα για το πόσο ολέθριο ήταν το πέρασμα του κ. Τσίπρα. Ο κόσμος έχει διαμορφώσει άποψη κι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει στις επόμενες 28 ημέρες. Εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να ακούσουν τον κ. Τσίπρα είναι κάτι λιγότερο από το 30% του εκλογικού σώματος. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνονται στο υπόλοιπο 70%. Εκείνη είναι η δεξαμενή τους για να αντλήσουν περισσότερους ψήφους. 

Δύο είναι τα μέτωπα στα οποία καλείται να «πολεμήσει» η Νέα Δημοκρατία

Το πρώτο είναι να πείσει τους ψηφοφόρους της να πάνε στις κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο! Να μην απέχουν, δηλαδή, από τις εκλογές, θεωρώντας ότι η μάχη έχει δήθεν κριθεί. 
Να μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές διεξάγονται για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι, σε περίοδο διακοπών! 
Η αίσθηση ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί μπορεί να φέρει μεγάλες ανατροπές.
Το δεύτερο «μέτωπο» για την ΝΔ είναι να πείσει το εκλογικό σώμα στο σύνολό του ότι η μάχη κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειώσει. 

Ότι η μεγάλη νίκη στις Ευρωεκλογές ήταν μόνο η αρχή. 
Ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί μια ισχυρή νίκη και 
ότι είναι απαραίτητη η ψήφος όλων όσων θέλουν μια ουσιαστική αλλαγή στην χώρα. 
Ότι μία αδύναμη κυβέρνηση που θα έχει απέναντί της μία ισχυρή αντιπολίτευση, θα είναι σαν να φέρνει κανείς τον Αλέξη από την πίσω πόρτα. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το «άλμα» της Νέας Δημοκρατίας από το ποσοστό των Ευρωεκλογών μέχρι εκείνο της ισχυρής αυτοδυναμίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Την ίδια ώρα δείχνει να ενισχύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είναι πραγματικά αξιοπερίεργο. 

Δείχνει ότι υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας ψηφοφόρων που στο παρελθόν «συντηρούσε» το ΠΑΣΟΚ και τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια πιστή ομάδα ψηφοφόρων που δεν θα εγκαταλείψει τις θέσεις της κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν «πεθαίνει», παρά τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. 
Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει το 28% ή το 30%, το ανώτερο δυνατό σημείο αυτή την στιγμή σύμφωνα με τις μετρήσεις. Και μία μονάδα περισσότερη, πάντως, να πάρει σε σχέση με τον Μάιο είναι μεγάλο το κέρδος για τον Αλέξη Τσίπρα. Σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι πως το ΚΙΝΑΛ της Φώφης θα πάρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση. 

Οι δημοσκοπήσεις, επίσης, δείχνουν Βελόπουλο και Βαρουφάκη να είναι στο όριο. 

Αν τα δύο κόμματα τους μπουν στην Βουλή, τότε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια του Κυριάκου. 
Με άλλα λόγια, σε μία τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται περισσότερους ψήφους, ένα ποσοστό οπωσδήποτε πάνω από το 40 τοις εκατό. 

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: