Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Τσίπρας - Μητσοτάκης, δύο διαφορετικοί κόσμοι στο δρόμο προς την κάλπη

Τσίπρας  - Μητσοτάκης, δύο διαφορετικοί κόσμοι στο δρόμο προς την κάλπηΠαρά την ευρεία νίκη της  ΝΔ στις ευρωπαϊκές  και αυτοδιοικητικές κάλπες συζητήσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις θριαμβολογίες και τους υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης. 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανέμεναν η σχεδόν διψήφια διαφορά με την οποία επικράτησε η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την αιτία μιας συνεχούς επίθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολώνοντας το κλίμα στο δρόμο προς την 7η Ιουλίου. 
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Ο κ.Μητσοτάκης  ακολουθεί μια σταθερή ενωτική γραμμή  και μιλά μόνον για την επόμενη μέρα της χώρας, χωρίς προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό.
Η επιλογή αυτή έχει συγκεκριμένες αιτίες, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή: 

- Πρώτον, ο πρόεδρος της ΝΔ  δεν κάνει το λάθος του Αλέξη Τσίπρα. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει που οδηγεί η αλαζονεία στην πολιτική, δεν υποτιμά κανέναν και παρά την ισχυρή δυναμική της ΝΔ δεν προεξοφλεί την έκβαση της επικείμενης εκλογικής μάχης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προτίθεται να παραμείνει  προσηλωμένος στη στρατηγική γραμμή που έχει χαράξει εδώ και μήνες. Να θέτει δηλαδή  τη δική του ατζέντα, να μιλάει μετρημένα και να εστιάζει στις δικές του λύσεις για τη χώρα, αποφεύγοντας τον πλειστηριασμό υποσχέσεων.
- Δεύτερον, ο κ.Μητσοτάκης γνωρίζει το τι θα ακολουθήσει  εφόσον κερδίσει τις επικείμενες εκλογές.  
Έχει πλήρη επίγνωση  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αδιαφορεί για το τι θα αφήσει πίσω, αλλά ουσιαστικά ναρκοθετεί συνειδητά το έργο της επόμενης κυβέρνησης.  Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και αρκετούς μήνες το γαλάζιο επιτελείο επιχειρεί όχι μόνον να εντοπίσει όλες τις “νάρκες” που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση, αλλά και να βρει τους τρόπους για να τις διαχειριστεί.

Ενδεικτικά: 
1) ΔΕΗ
Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση με τις διορισμένες διοικήσεις της κατάντησε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μια ουσιαστικά χρεωκοπημένη εταιρία.
2) Αστικές συγκοινωνίες.
Η πορεία των αστικών συγκοινωνιών και στην Αττική και στη θεσσαλονίκη είναι πραγματικά δύσκολη. Τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ (Σταθερές Συγκοινωνίες και Οδικές Συγκοινωνίες) είναι μεγάλα. 
3) Κόκκινα δάνεια -πλειστηριασμοί 
Την τελευταία τετραετία  τα κόκκινα δάνεια έφτασαν από τα 35% στο 45% του συνόλου των δανείων, ενώ την ίδια περίοδο το συνολικό ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε στα τέλη του 2018 τα 226 δις ευρώ ή 122% του ΑΕΠ, με 4,4 εκατομμύρια φορολογούμενους να χρωστούν στην εφορία και με 1,1 εκατομμύριο συμπολίτες μας να έχουν υποστεί κατάσχεση, ενώ έχουν αυξηθεί και πλειστηριασμοί.  
4) Δικαστικές διεκδικήσεις
Οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούν αναδρομικές αποδοχές αφορούν ποσά 3,6 δις ευρώ περίπου σε ετήσια βάση. Η ΝΔ παρακολουθεί εδώ μήνες τις δικαστικές εξελίξεις και έχει δεσμευθεί να σεβαστεί τις αποφάσεις της, αλλά στο χρόνο και στα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.   
Αν και όλες αυτές τις νάρκες, όπως και πολλές άλλες, η Νέα Δημοκρατία θα τις βρει μπροστά της, στελέχη της επισημαίνουν ότι οι δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτες. Η μείωση των φόρων, η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για να ενισχυθούν οι επενδύσεις που θα φέρουν νέες και καλύτερες δουλειές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρει μπρος η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης δε δείχνει διάθεση να “τσιμπήσει” στην προσπάθεια πόλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι οι πολίτες ουδόλως ενδιαφέρονται για τις κοκορομαχίες αλλά μόνο για την ανεύρεση λύσεων στα προβλήματά τους. 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: