Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Γράψτε τις 17 μονάδες (...και βλέπουμε)

Αποτέλεσμα εικόνας για gallopΈνα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις που άρχισαν ήδη να βγαίνουν εν όψει των βουλευτικών εκλογών – τρεις εβδομάδες έμειναν πια, και ίσως είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όπως δημοσιεύονται, πρώτον ίσως μπερδεύουν πολλούς από σας και δεύτερον, είναι – ξανά – κάπως «πειραγμένα»!
Υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται…
Το είδαμε και πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές: μέχρι και το πρώτο κύμα των exit polls ήταν τέτοιο το bulling του ΣΥΡΙΖΑ, που οι δημοσκόποι έβγαζαν αποτελέσματα τα οποία υπερτιμούσαν συστηματικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ - και υποτιμούσαν συστηματικά τη διαφορά από την – πρώτη – ΝΔ.

Τώρα έχουμε ξανά… τα ίδια!
  • Πρώτη παρατήρηση: Όλες οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η «ψαλίδα ανοίγει», υπέρ της πρώτης ΝΔ βέβαια. Και λένε την αλήθεια.
Αλλά όταν δίνουν αναλυτικά ποσοστά για κάθε κόμμα, δείχνουν διαφορά γύρω στο 8-8,5%, ενώ η διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν 9,3!
Τι συμβαίνει; Απλούστατα η διαφορά που δίνουν, αφορά την πρόθεση ψήφου με «αναγωγή επί των εγκύρων» (δηλαδή αφαιρώντας άκυρο, αποχή).
Αλλά το 9,3% των εκλογών αφορά το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή αφού ψήφισαν και οι αναποφάσιστοι.
Αν πάνω στα αποτελέσματα που δίνουν σήμερα υπολογίσετε και «αναλογική» αναγωγή των αναποφάσιστων (που δεν το κάνουν οι δημοσκοπικές εταιρίες, ως τώρα), τότε η διαφορά είναι ήδη 10,3%! Όντως η διαφορά σταθερά διευρύνεται.
Κι επειδή πλέον η «αναλογική» αναγωγή είναι πολύ «μεροληπτική»υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, πιο ρεαλιστικό είναι να πούμε ότι η διαφορά βρίσκεται ήδη κοντά ή πάνω από τις 11 μονάδες! Αλλά δεν θα μείνει εκεί. Θα ανοίξει κι άλλο

  • Δεύτερον, είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα που δίνουν είναι λίγο «πειραγμένα» - υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πάντα.
Δεν μπορούν τα «κατώτατα όρια» των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι μικρότερα απ’ ό,τι τα αποτελέσματα που μας δίνουν ως «πρόθεση ψήφου».
Η αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς αναποφάσιστους ακόμα) μεγαλώνει αυτόματα τα ποσοστά και των δύο! Δεν μπορούν να δίνουν «κατώτατο όριο» μικρότερο απ’ όσο αυτοί που ήδη δηλώνουν πως θα τα ψηφίσουν.
Ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ δίνουν «πρόθεση ψήφου» (χωρίς αναγωγή) 24,5% και κατώτατο όριο γύρω στο 23,7% - όλως συμπωματικώς αυτό που πήρε στις ευρωεκλογές! Αντίθετα το «κατώτατο όριο» της ΝΔ είναι μικρότερο απ’ όσο πήρε στις ευρωεκλογές! Θα μας τρελάνουν…
Αν δείτε τώρα τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, δίνουν διαφορετική εικόνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει περισσότερους απ’ όσο κερδίζει από άλλα κόμματα. Ενώ η ΝΔ δείχνει να κερδίζει περισσότερους απ’ όσους χάνει! Πώς είναι δυνατόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει «κατώτατο όριο» αυτά που πήρε στις ευρωεκλογές (ενώ στο μεταξύ φαίνεται να χάνει κι άλλο συνολικά), και η ΝΔ να έχει «κατώτατο όριο» πιο χαμηλά απ’ ό,τι πήρε στις ευρωεκλογές, ενώ στο μεταξύ κερδίζει συνολικά;
Εδώ έχει γίνει προφανές ένα «πείραγμα» στα κατώτατα όρια.

Το bullying έπιασε και πάλι


  • Τρίτον, οι ίδιες οι δημοσκοπικές εταιρίες, για να καλύψουν τα νώτα τους έχουν δύο σχετικές εξηγήσεις:

Όπως έκαναν την ημέρα των ευρωεκλογών με τα exit polls, που άλλα έδιναν στο πρώτο κύμα, άλλα στο δεύτερο κι άλλα όταν έκλεισαν οι κάλπες. Το τελευταίο το έπιασαν (σχεδόν - ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε λίγο πιο χαμηλά από το κάτω όριό του και τότε).
--Θα σου πουν οι δημοσκόποι ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως θα φέρει πίσω ψηφοφόρους από τον «αποχή»!
Η απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κόμματα που έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στο εκλογικό τους σώμα, σπρώχνουν κάποιους από τους οπαδούς τους προς την Αποχή, για χρόνια!
Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός 650 χιλιάδων ψηφοφόρων της ΝΔ έφυγε προς την αποχή μετά το 2009.
Επίσης, ένας αριθμός 650 χιλιάδων ψηφοφόρων έφυγε και από το ΠΑΣΟΚ μετά το 2010 και πήγε στην αποχή. Πέρα απ’ όσους πήγαν αργότερα στο ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στο Ποτάμι αργότερα.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ήδη έφυγαν περί τις 600 χιλιάδες ψηφοφόροι σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2015 – και κοντά στο 1 εκατομμύριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Από αυτούς τουλάχιστον οι 400 χιλιάδες φαίνεται ότι πήγαν στην αποχή. (Οι υπόλοιποι πήγαν σε άλλα κόμματα…)
Όσοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι πάνε στην αποχή, ΔΕΝ γυρίζουν εύκολα πίσω.
  • --Συμπέρασμα πρώτο: αυτοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ προς την αποχή, του έφυγαν για τα καλά! Δεν θα γυρίσουν πίσω.
  • --Συμπέρασμα δεύτερο: το αντίθετο θα συμβεί! Είναι πολύ πιθανό να του φύγουν κι άλλοι – προς την αποχή (και όχι μόνο)!
Γιατί κάποιοι απογοητευμένοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, έχοντας πιστέψει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι η διαφορά θα είναι «μικρή» και «αναστρέψιμη». Μετά το ηχηρότατο «χαστούκι» των 9,3 μονάδων (τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει υπάρξει ποτέ σε ευρωεκλογές) αρκετοί από τους απογοητευμένους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον ξαναψηφίσουν. Θα πάνε κι αυτοί προς τη μόνιμη «δεξαμενή των απογοητευμένων»: την αποχή!
  • --Συμπέρασμα τρίτο, και πιο σημαντικό ίσως! Κάποιοι δημοσκόποι το είπαν δημόσια, αλλά ελάχιστοι το πρόσεξαν. Η αποχή αλλάζει σύνθεση!
Κάποιοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ που δεν ψηφίζουν εδώ και 10 χρόνια επιστρέφουν και ψηφίζουν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί τους και κάποιοι που παλαιότερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και μετά το 2010 «άραξαν» κι εκείνοι στην αποχή.
Είναι τέτοιο το αρνητικό σοκ που προκάλεσε η τετραετής διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που… και νεκρούς ανασταίνει!
Από την άλλη πλευρά, όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και τώρα, πιστεύοντας ότι η διαφορά θα είναι «μικρή και αναστρέψιμη», τώρα - διπλά απογοητευμένοι - κατευθύνονται κι αυτοί στην αποχή.
Έτσι μπορεί ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων να αυξηθεί (όπως αναμένεται να συμβεί στις βουλευτικές σε σχέση με τις ευρωεκλογές), αλλά και οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς την αποχή να αυξηθούν επίσης!
Γιατί όσοι επιστρέφουν (από τη «χρόνια» αποχή) για να ψηφίσουν ΝΔ και να διώξουν το ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότεροι απ’ όσους φεύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν σώζεται με τίποτε.
Κι αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά της ΝΔ θα είναι και «τεχνικά» αυξημένα σε σχέση με το «ανώτατο όριο» που τους δίνουν τώρα (37%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μειωμένα σε σχέση με το «κατώτατο όριο» που τους δίνουν τώρα (23,7%).
Αν λάβουμε υπ’ όψιν αυτόν τον «παράγοντα (αύξηση της συνολικής συμμετοχής και ταυτόχρονα αύξηση και των διαρροών από το ΣΥΡΙΖΑ προς την αποχή), η διαφορά δεν θα είναι 13,7 μονάδες, όσο δίνουν, «κατ’ ανώτατο όριο», οι εταιρίες σήμερα. Αλλά πάνω από 16 μονάδες, τουλάχιστον!
Πράγμα που σημαίνει, ότι η ΝΔ αγγίζει ή και ξεπερνά το 40% (όπως αρχίζουν να διαρρέουν χαμηλοφώνως διάφορες πρεσβείες στην Αθήνα).
Και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη να μην πέσει κάτω από το ποσοστό του στις ευρωεκλογές.
Γιατί αν πέσει κάτω από το 23,7%, θα έχει βάλει πλώρη για μη αντιστρέψιμη συρρίκνωση.
Τα «μεγάλα κόμματα» στις βουλευτικές εκλογές ανεβάζουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές που αμέσως προηγήθηκαν.
Με τα «μικρά κόμματα» συμβαίνει το αντίθετο.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ανεβάσει τα ποσοστά τους στις βουλευτικές υποστεί νέα μείωση (έστω και μικρή), αυτό σημαίνει ότι γίνεται πια… «μικρό» κόμμα!
Ό,τι ανεβαίνει απότομα και συγκυριακά, συνήθως ξεφουσκώνει το ίδιο απότομα.
  • --Συμπέρασμα τέταρτο: η ΝΔ όντως πλησιάζει ή «ακουμπάει» ήδη το 40%! Αλλά δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Όσο πιο ψηλά φτάσει τόσο πιο «θωρακισμένη» θα είναι μετά – που θα αρχίσουν τα δύσκολα.
  • --Συμπέρασμα πέμπτο: με αυτά που «αποκαλύπτουν» εμμέσως (αλλά δεν λένε ακόμα) οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σκληρό αγώνα να κρατήσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνει. Κι όσο περισσότερο πέσει, τόσο πιο απότομα θα συρρικνωθεί αμέσως μετά τη νέα οδυνηρότερη ήττα, όταν βγουν τα «συντροφικά μαχαίρια».
Γιατί όσο αδίστακτοι είναι οι αριστεροί απέναντι στους αντιπάλους τους, προκειμένου να κερδίσουν, τόσο πιο αδυσώπητοι είναι μεταξύ τους, όταν χάνουν!
  • --Συμπέρασμα τελευταίο: Η διαφορά δεν πέφτει εύκολα κάτω από τις 17 μονάδες!
Γράψτε 40-23 για παράδειγμα. Ίσως και 39-22 ή 41-23…
Μπορεί να υπάρξουν και «εκπλήξεις»: ας πούμε 41-22.
Μπορεί να υπάρξουν κι ακόμα πιο δυσάρεστες εκπλήξεις για το ΣΥΡΙΖΑ.
ΥΓ. Πάντως η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων μετά από τις βουλευτικές εκλογές υπερδιπλασιάζεται (αυξάνεται με συντελεστή: 2,2)
Από τις 9,3 μονάδες, το 15 είναι μιάμιση φορά παραπάνω. Το 17 και το 18 είναι – και πάλι λιγότερο από το διπλάσιο!
Και το 20 δεν είναι «υπερβολικό». Στατιστικά τουλάχιστον…
Όσον αφορά τις έδρες, η ΝΔ θα ξεπεράσει τις 158 που της δίνουν σήμερα, με ελαφρώς «πειραγμένα» στοιχεία. Ίσως αγγίζει τις 160, ακόμα κι αν έχουμε επτακομματική Βουλή. Με εξακομματική είναι πιθανό να βρεθεί πάνω από 160.
Τι στοίχημα πάτε, πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι δημοσκοπήσεις θα αρχίσουν να προσεγγίζουν αυτήν ακριβώς την εικόνα που σας έδωσα από τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: