Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Σφοδρές συγκρούσεις στη Βενεζουέλα [Videos & Photos]

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει η κατάσταση στη Βενεζουέλα, μετά το δημόσιο κάλεσμα για εξέγερση του Χουάν Γκουαϊδό, εναντίον του Νικολάς Μαδούρο.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του βίντεο του Χουάν Γκουαϊδό, στο οποίο εμφανίζεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης περιτριγυρισμένος από στρατιωτικούς της βάσης Λα Καρλότταστρατιωτικοί πιστοί στον Νικολάς Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό.
Τα γεγονότα εξελίσσονται πλέον με ραγδαίο τρόπο... στη Βενεζουέλα, καθώς δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, έχουν βγει με τα όπλα στους δρόμους και συγκρούονται με δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στην Κυβέρνηση Μαδούρο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων, τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη επιχείρηση για την πτώση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.
Οι εξελίξεις έχουν ήδη επεκταθεί εκτός συνόρων, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Jorge Arreaza, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση της Κολομβίας ότι βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, καθώς «υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, «όλες οι ενέργειες εναντίον της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την Κυβέρνηση της Κολομβίας».

Υπουργός Εξωτερικών Βενεζουέλας: «Η απόπειρα πραξικοπήματος σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, υποστήριξε ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο "στρατιωτικό πραξικόπημα" για την ανατροπή του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ότι ενεργεί κατ' εντολή της Ουάσινγκτον.
"Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον", τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.
"Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό", πρόσθεσε ο Χόρχε Αρεάσα.
Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε "ασήμαντη" και "μικρού μεγέθους".
Ο στρατός έδωσε "άμεση απάντηση" σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο.
Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα "εξαπατήθηκαν" και αποσύρθηκαν κατ' εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.

Έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη Βενεζουέλα από τον Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες,προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου που μίλησε σε δημοσιογράφους,σημειώνοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

Ισπανία: Δεν θα υποστηρίξουμε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.
«Δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Μοράλες: Καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος

Στο βίντεο του Γκουαϊδό αντέδρασε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος επεσήμανε ότι καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία ενορχηστρώθηκε από τη δεξιά με τη στήριξη ξένων συμφερόντων.
«Είμαστε σίγουροι ότι η γενναία Μπολιβαριανή Επανάσταση του αδελφού μας, Νικολάς Μαδούρο θα ανακτήσει τον έλεγχο από αυτή την επίθεση», σημειώνει.
Η Ρωσία επικρίνει τη «χρήση βίας» από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές.
Στην ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων».
Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».
Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις».

Τουρκία: Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή κυβερνήσεων με μη νόμιμα μέσα

Αντίθετη με την απόπειρα πραξικοπήματος για την πτώση της Κυβέρνησης Μαδούρο στη Βενεζουέλα, δήλωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Είμαστε αντίθετοι με τις προσπάθειες αλλαγής νόμιμης κυβέρνησης με μη νόμιμα μέσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ακόμα, πρόσθεσε: «Η Τουρκία εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Βενεζουέλας,υποστηρίζοντας τον διάλογο στην επίλυση των προβλημάτων».

Μπολσονάρου: Αλληλεγγύη στους Βενεζουελάνους που «έχουν υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα»

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εξέφρασε την "αλληλεγγύη" του στον λαό της Βενεζουέλας ο οποίος έχει περιέλθει "σε κατάσταση δουλείας από έναν δικτάτορα", την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, κήρυττε την έναρξη της τελικής φάσης της επιχείρισης για την απομάκρυνση του Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο και ζητούσε τη στήριξη του στρατού.
"Η Βραζιλία στέκει αλληλέγγυα με τον βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει και έχει υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα ο οποίος στηρίζεται από το PT, το PSOL (σ.σ. αριστερά κόμματα τηςΒραζιλίας) και τους ιδεολογικούς συμμάχους τους", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος.
Ο Μπολσονάρου ευχήθηκε επίσης το "αδελφό έθνος" να "ζήσει τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία".
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Ερνέστο Αραούζο, χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη" τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό και επανέλαβε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας "διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης". "Αυτό το κίνημα των στρατιωτικών που αναγνωρίζουν ως νόμιμο τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό είναι θετικό", είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Μπραζίλια.
"Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κίνημα, αλλά πρέπει να αναλύσουμε την πραγματική διάσταση αυτού που συμβαίνει αυτήν την ώρα, λαμβάνουμε νέα στοιχεία κάθε λεπτό", πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος.

Διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, Τετάρτη 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες Εκλογές.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα είναι το σύνθημα που κυκλοφορεί στα social media για τη Βενεζουέλα:"Πρωτομαγιά, όλοι στο δρόμο!"
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αύριο, Πρωτομαγιά, θα πραγματοποιηθεί "το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία της Βενεζουέλας" που θα εξαναγκάσει τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η Κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαΐδόαπό την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο -ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο- συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.
vene2
vene5
vene1
ven3
ven2
ven1
000_1G19KW
21049495
21049482
21049486
21049489



Δεν υπάρχουν σχόλια: