Κυριακή 5 Μαΐου 2019

«Κυνισμός και ΣΥΡΙΖΑ» οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στήριξαν ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής πορείας τους πάνω στο αφήγημα περί άμεσης αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στις ψυχές του μέσου πολίτη. 
Την ώρα που η κυβερνητική του θητεία ολοκληρώνεται είναι καιρός να αναρωτηθούμε αν το παραπάνω αφήγημα είναι υπαρκτό ή μήπως τελικά πρόκειται για έναν ακόμα μύθο, στον οποίο ο κ. Τσίπρας επένδυσε. 
Στο δρόμο προς τις κάλπες της 26ης Μαΐου είναι βέβαιο ότι...
η αξιωματική αντιπολίτευση θα θελήσει να αποδομήσει το αφήγημα αυτό, επιχειρώντας να χτυπήσει ευθέως στον πυρήνα του δήθεν “αριστερού πλεονεκτήματος”. Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εδώ και πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκοπεί από την ψυχή του μέσου πολίτη, έχοντας χάσει κάθε ηθικό και αξιακό έρεισμα και το μόνο που υπηρετεί χωρίς κανένα δισταγμό είναι η παραμονή του στην εξουσία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
“Η αλαζονεία και ο κυνισμός της παρέας του Μαξίμου δεν κρύβονται πια. Αποτυπώνονται στο ίδιος το ύφος τους, στις δηλώσεις τους, κυρίως, και στο πώς χειρίστηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Από την οικονομία και τα εθνικά θέματα, μέχρι εθνικές τραγωδίες και τη λειτουργία των θεσμών” αναφέρει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραθέτει και σειρά γεγονότων προκειμένου να πείσει για την ορθότητα της θέσης του: 
- Η τραγωδία στο Μάτι 
Οι τελευταίες αποκαλύψεις για το Μάτι κατέδειξαν μια πρωτοφανή διάλυση του κρατικού μηχανισμού. Απεδείχθη ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο ούτε για την πρόληψη ούτε βέβαια για την αντιμετώπιση της τραγωδίας. Κυρίως όμως αποκάλυψε τον απάνθρωπο κυνισμό της ομάδας του Μαξίμου. Γνώριζαν ότι υπάρχουν νεκροί, και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονταν ήταν να δείξουν ότι κάτι κάνουν κάτι στήνοντας συσκέψεις για το θεαθήναι. 
- Το ήθος Πολάκη 
Ο κ. Τσίπρας επιλέγοντας να κάνει πασχαλινές διακοπές με τον κ. Πολάκη απέδειξε ότι ο εν λόγω υπουργός δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος, αλλά ο πολιτικός καθρέφτης του. Η «βαθιά ψυχή» της παρέας του Μαξίμου η οποία τον καλύπτει και τον προστατεύει. 
Από την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να καλύψει πλήρως τον κ. Πολάκη και να σύρει και όλο τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω του είναι συνυπεύθυνος για όσα αυτός κάνει. 
- Η ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης
Το κόμμα που ως αντιπολίτευση πουλούσε εύκολο ανθρωπισμό, επιδεικνύει σήμερα τον πιο απάνθρωπο κυνισμό σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Η Μόρια έχει χαρακτηριστεί από διεθνή μέσα ως «το χειρότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο». Οικογένειες και μικρά παιδιά ζουν μέσα σε κυριολεκτικά απάνθρωπες συνθήκες, την ίδια ώρα που το κομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ «κάνει πάρτι» με τα κονδύλια της ΕΕ για την φιλοξενία των προσφύγων. Ανθρωπισμός και Μόρια δεν πάνε μαζί.
- Τα άδικα οικονομικά μέτρα 
Τα οικονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοινωνικά άδικα. Επί ημερών τους οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πλέον άδικοι κοινωνικά αυξήθηκαν. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε. Οι φόροι στα τρόφιμα και σε είδη λαϊκής κατανάλωσης επίσης. Το ΕΚΑΣ περικόπηκε. Το επίδομα θέρμανσης το ίδιο. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στους τομείς της Υγείας και Παιδείας μειώθηκε για να βγουν τα υπέρμετρα πλεονάσματα. Η μεσαία τάξη, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, επλήγη βάναυσα από την υπερφορολόγηση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήττει συνειδητά την εθνική οικονομία και την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ώστε να μπορεί να κάνει μικροπολιτική.
- Η ανοχή στη βία
Ολόκληρες περιοχές της χώρας και ειδικά της Αττικής έχουν παραδοθεί στην εγκληματικότητα. Πέρα από τα Εξάρχεια, το πρόβλημα είναι μεγάλο σε πολλές λαϊκές υποβαθμισμένες περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας, ο Ασπρόπυργος, γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Η κατάσταση στις φυλακές είναι πέρα από κάθε έλεγχο με 20 δολοφονίες τους τελευταίους μήνες.
Την ώρα που ο μέσος πολίτης ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα με μια ιδεοληπτική αδιαφορία.
- Οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ 
Κάθε τόσο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προσβάλει το δημόσιο αίσθημα και να αποδείξει την βαθιά καθεστωτική αντίληψή τους. Από τον Παύλο Πολάκη που δηλώνει ότι «για να κερδίσουν εκλογές πρέπει να βάλουν και κανένα στη φυλακή», μέχρι τον Γιώργο Κυρίτση που δήλωσε ότι «δεν πέθανε κανείς από μολότωφ», ξεχνώντας τα θύματα της Μαρφίν. Και από από τον Νίκο Φίλη που αναρωτιόταν «πόσα μακαρόνια θα φάει κανείς» για την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μέχρι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που ανέφερε ότι η λύση στο ασφαλιστικό θα έρθει με το θάνατο των παλαιότερων συνταξιούχων. 
- Ο χειρισμός στο  σκοπιανό 
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέβλεψε τις ευαισθησίες της κοινής γνώμης και προσέγγισε το εθνικό ζήτημα ως μια ευκαιρία για εσωτερικά μικροπολιτικά παιχνίδια. Στη συνέχεια αντιμετώπισε με περιφρόνηση όλους όσοι διαφώνησαν με την εθνικά επιζήμια συμφωνία. Ο  ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα είπε ότι όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία είναι ακροδεξιοί λαϊκιστές. 
“Ο αποκρουστικός κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται πλέον σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Στη λειτουργία του ίδιου του πολιτεύματος με τις συνεχείς παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης-κουρελού μέσα από απροσχημάτιστες πολιτικές συναλλαγές.
Στην περιφρόνηση των εθνικών ευαισθησιών των Ελλήνων. Τη απανθρωπιά της δημόσιας παρουσίας τους” αναφέρει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος κάνει σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις κάλπες θα επιμείνει στην ανάδειξη των παραπάνω στοιχείων. 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: