Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ - Ζήτημα ηγεσίας θέτουν Σκουρλέτης και Τσακαλώτος

Αποφασισμένοι να αμφισβητήσουν ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα και να θέσουν ζήτημα ηγεσίας στην περίπτωση κατά την οποία η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Εκλογές προσλάβει χαρακτηριστικά συντριβής εμφανίζονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης.

Το τελευταίο διάστημα, τα δύο αυτά εμβληματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διαμορφώσει ενότητα γραμμής και στρατηγικής, τόσο για την επόμενη μέρα όσο και για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις Eκλογές...
Η συμμαχία αυτή αλλάζει τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι ο Πάνος Σκουρλέτης ελέγχει τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταφέρει να διευρύνει την απήχηση της κίνησης των 53, η οποία λειτουργεί πλέον ως άτυπη εσωκομματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η συμφωνία ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:
Είναι κοινή η διαπίστωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει με κάθε τρόπο την αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να τον μετατρέψει μετά την εκλογική ήττα σε ένα προσωποπαγές αστικό κόμμα για κάθε χρήση.

Η επιχειρούμενη διεύρυνση με τα «μπάζα» της Κεντροαριστεράς και μια σειρά παραγόντων με σκοτεινό παρελθόν, ύποπτο παρόν και αβέβαιο μέλλον είναι καταστροφική για τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που στοχεύει στη δημιουργία ενός κόμματος αχταρμά, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως όχημα για τις δικές του επιδιώξεις.
Η ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τη χειρότερη εκδοχή της διαπλοκής και η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων από το Μαξίμου, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Αριστερά και τα στελέχη εκείνα που πάλεψαν για να απαλλαγεί η χώρα από τη διαφθορά και τη συναλλαγή.
Η εμπλοκή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού σε γιγαντιαία σκάνδαλα έχει προκαλέσει κύμα φυγής των στελεχών με αριστερή διαδρομή και τη θέση τους φιλοδοξούν να καταλάβουν οι πρώην κηπουροί του Άκη, του Γιάννου και διάφορα ψοφοειδή, τα οποία η κοινωνία απέβαλε από το ΠΑΣΟΚ και ενώ περιέπεσαν σε ανυποληψία τα επανάφερε στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας με την περιβόητη «Προοδευτική Συμμαχία».

Στρατηγική… ήττα


Τσακαλώτος και Σκουρλέτης εκτιμούν ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στρατηγική και αναγκαστικά θα σηματοδοτήσει τη διάλυση του, γιατί έχει διαμορφώσει ένα χάσμα ανάμεσα στους λεγόμενους προεδρικούς και στις αριστερές δυνάμεις που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένες.
Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, τότε η διαφορά
ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία θα ξεπεράσει τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.


Διπλό χτύπημα μετά τις Εκλογές


Η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε διπλό χτύπημα αμέσως μετά τις Εκλογές. Από την επόμενη μέρα πρόκειται να παρουσιάσει ένα ιδεολογικό μανιφέστο, το οποίο θα κατακεραυνώνει την αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στη συνέχεια, Τσακαλώτος και Σκουρλέτης θα απαιτήσουν τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου με αντικείμενο την εκλογή νέας ηγεσίας. Είναι σίγουροι, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανταποκριθεί στην πρόκληση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τους προλάβει. Αυτό όμως δεν τους ενδιαφέρει, αφού οι ίδιοι θα δρομολογήσουν εξελίξεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτοιμοι για την τελική σύγκρουση


Η σκληρή ομάδα των λεγόμενων προοδευτικών γνωρίζει πολύ καλά τα σχέδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Πάνου Σκουρλέτη.
Βέβαια στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αντιδράσει, γιατί οποιαδήποτε απόπειρα σύγκρουσης θα προκαλέσει πτώση της Κυβέρνησης και δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας με κίνδυνο κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στις Εκλογές. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι πρέπει να απαλλαγεί από το δίδυμο Τσακαλώτου – Σκουρλέτη, ακόμα και αν χρειαστεί να τους δώσει το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η συγκρότηση ενός νέου κόμματος, που θα αποτελείται από πραιτοριανούς του Μαξίμου και πρόσωπα που έχει αναδείξει σε κυβερνητικές θέσεις, στο οποίο θα συμμετέχουν και τα «μπάζα» της Κεντροαριστεράς.
Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εισηγούνται το λογότυπο του νέου κόμματος να μην περιλαμβάνει αναφορά στην Αριστερά. Το επικρατέστερο όνομα είναι αυτό της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Η… προεδρική φρουρά


Τα στελέχη που προωθούν τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα μετά τις εκλογές είναι η ομάδα των σκληρών προεδρικών.
Κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μιχάλης Καλογήρου, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Λιάκος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η γενιά των σαραντάρηδων που αξιοποιήθηκε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις και σε νευραλγικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει την επιτυχία του νέου εγχειρήματος, που είναι απαραίτητο για την πολιτική του επιβίωση, στη βοήθεια από ισχυρούς διαπλεκόμενους παράγοντες, οι οποίοι στο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισαν χαριστικές συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσκλητήριο από Ευκλείδη


Στα σχέδια των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πάνου Σκουρλέτη περιλαμβάνεται ένα προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την συγκρότηση ενός κόμματος που θα βασίζεται σε ιδεολογικές αρχές που θα έχει στόχο την προστασία των λαϊκών συμφερόντων. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές από την επομένη των Εκλογών.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: