Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Βουλιάζει στις «λάσπες» των Πρεσπών ο Τσίπρας - Πιο κοντά από ποτέ οι εκλογές

Με την πλάτη στους... τοίχους του Μαξίμου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και θα πρέπει πλέον να προχωρήσει και να συνεχίσει να κυβερνά έχοντας μπροστά του την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ, με τις οποίες ανακινείται ανοιχτά ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα του Μαξίμου να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, όταν αυτή εγκριθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο και έλθει η σειρά της Αθήνας.
Ο πρωθυπουργός, που θεωρούσε δεδομένο ότι η συμφωνία θα περάσει με πάνω από 151 βουλευτές, τώρα κινδυνεύει με κοινοβουλευτικό Βατερλώ... αφού έμεινε με την Κατερίνα Παπακώστα κι αυτή δεν είναι σίγουρη.
Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 και πλέον βουλευτών εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη στάση του Ποταμιού, καθώς η διαφωνία των ΑΝΕΛ είναι δεδομένη και διατυπωμένη ποικιλοτρόπως ακόμη και τις τελευταίες ημέρες.
Το Ποτάμι έχει δηλώσει εξ αρχής υπέρ της συμφωνίας, όμως κάποιες αμφίσημες δηλώσεις στελεχών του, όπως του Γιώργου Αμυρά, που ζήτησε αλλαγή στάσης με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ, αλλά και ορισμένες πληροφορίες που έφεραν τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμμερίζεται τις ανησυχίες περί έγερσης αλυτρωτισμού από τα Σκόπια, προκάλεσαν ταραχή στο Μαξίμου.
Η ηγεσία της κυβέρνησης φοβάται ότι ο κ. Θεοδωράκης κάνει δεύτερες σκέψεις εξαιτίας μίας γενικότερης πολιτικής προσέγγισής του με τη ΝΔ.
Ο χιουμοριστικός δε τρόπος, που επέλεξε ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αλλαγής στάσης για τη συμφωνία των Πρεσπών εκνεύρισε απίστευτα το Μέγαρο Μαξίμου, που εξέδωσε μία οργίλη ανακοίνωση, επιτιθέμενο μετωπικά στον κ. Θεοδωράκη.
«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό» έλεγε η ανακοίνωσε και συμπλήρωνε:
«Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας.

Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».
Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης είχε «τρολάρει» τα δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων με τη ΝΔ, ώστε να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του συγκεκριμένου κόμματος, έναντι αλλαγής στάσης στη συμφωνία των Πρεσπών.
«Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ... Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!» ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Θεοδωράκης.
Ο εκνευρισμός του Μαξίμου πάντως είναι «λογικός»: Χωρίς την επίσημη θετική στάση του Ποταμιού, η απόλυτη ψηφοφορία στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι αμφίβολη.
Θα εξασφαλιστεί μόνο εάν ταχθούν υπέρ ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως η Κατερίνα Παπακώστα και ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά και «αποστάτες» από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, βουλευτές από το Ποτάμι (Δανέλλης, Λυκούδης ίσως) και τους ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις κ.α.).
Σε μία τέτοια περίπτωση είναι λογικό να δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα, πέρα από την απώλεια της δεδηλωμένης, που θα έχει συντελεστεί εφόσον οι ΑΝΕΛ κάνουν πράξη την σχετική απειλή, που διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Από την άλλη, η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης μόνο καλή και στιβαρή δεν είναι, αφού η ακατάσχετη εκλογολογία και η συνεχής επίκληση των αριθμητικών δεδομένων των λεγόμενων «πρόθυμων» αναφορικά με τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύει ένα και μόνο στοιχείο, όποια τελικά και αν είναι η ημερομηνία των εκλογών: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πορεύεται και σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε αρκετούς άλλους χωρίς στόχευση. Προχωρά «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».
Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος την απόλυτη αποσταθεροποίηση της συγκυβέρνησης με την παραμικρή αφορμή; Εάν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ήταν σε αγαστή συνεργασία και δεν υπήρχε κανένα θέμα μεταξύ τους, τότε η εικόνα της κυβέρνησης δε θα επηρεαζόταν από τον οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο εξωτερικό παράγοντα και η πορεία της θα ήταν σταθερή.
Καθώς πλέον όλες οι επιλογές μοιάζουν να «καίγονται» η μία μετά την άλλη για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτό που απομένει στον κ.Τσίπρα είναι να «εκπλήξει» με το χρόνο των εκλογών, ποντάροντας στο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, το οποίο διατηρεί ως πρωθυπουργός.
Πλέον, ένα από τα πιο πιθανά σενάρια για να στήσει κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας είναι τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα συμπληρώσει τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός τα χρόνια της κρίσης και σε μία σύντομη προεκλογική περίοδο θα θελήσει να κερδίσει από τον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, μετά την παροχολογία Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου της κυβέρνησης.
Ο Μάρτιος προσφέρει δύο ημερομηνίες που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν εκλογικό χρώμα. Την 24η και την 31η Μαρτίου, έχοντας όμως πρώτα επικυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Όλα πλέον δείχνουν ότι οι εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: