Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Θρίαμβος για τη Μέι - 200 καταψήφισαν την πρόταση μομφής εναντίον της

Η Τερέζα Μέι, χαμογελαστή μετά την απόρριψη πρότασης μομφής εναντίον της -Φωτογραφία: AP Photo/Tim IrelandΑπορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, που παραμένει στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Στην ψηφοφορία, 200 βουλευτές του κόμματος ψήφισαν υπέρ της Βρετανίας πρωθυπουργού, ενώ 117 κατά. 
Σημειώνεται ότι η νίκη της Μέι σημαίνει πως δεν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής για έναν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ανακοίνωση του... αποτελέσματος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα άνω των 200 ψήφων θα θεωρηθεί επιτυχία για την Μέι, επειδή όταν είχε εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος είχε πάρει 199 ψήφους.
Η Τερέζα Μέι δεν έμεινε στη Βουλή για να αναμείνει το αποτέλεσμα, αλλά πήγε στην Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία.
Νωρίτερα, απευθυνόμενη στους βουλευτές των «Τορις», η Μέι είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές στη Βρετανία, το 2022. 
Ήταν ένας ελιγμός, προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών της, σχολίασαν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Η Μέι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν Βρετανοί δημοσιογράφοι, είπε στη σύσκεψη με τους βουλευτές ότι «στην καρδιά της θα ήθελε να δώσει τη μάχη για τις εκλογές, αλλά αναγνωρίζει ότι το κόμμα δεν θέλει να το κάνει». Πάντως, όταν την ρώτησαν πότε θα παραιτηθεί, αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία. Διευκρίνισε όμως ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με τον Guardian, ήταν μία συγκινητική συνεδρίαση και κάποιοι δάκρυσαν ακούγοντας τα όσα είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Το κλίμα για την Μέι ήταν αρνητικό στους κόλπους του κόμματός της από τη στιγμή που παρουσίασε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ, για το Brexit. Όμως, όπως φάνηκε, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση της πρωθυπουργού να αναβάλει την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη στο κοινοβούλιο, για τη συμφωνία, εξαιτίας της διαφαινόμενης ήττας της.
Έπειτα από αυτό, συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες επιστολές μελών των «Τόρις» και ενεργοποιήθηκε η σχετική διαδικασία με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της Μέι.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας

Το «ψηφοδέλτιο»
Ικανοποιημένη η Μέι, τι είπε για τους «αντάρτες»
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μια εμφανώς κουρασμένη Τερέζα Μέι έκανε δήλωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένη για τη στήριξη που έλαβε. Σημείωσε όμως ότι «ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων ψήφισαν εναντίον μου. Ακουσα την άποψή τους». Η Μέι τόνισε ότι έπειτα από αυτή τη διαδικασία πλέον πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός Brexit που θα ανταποκρίνεται στην ψήφο του λαού. Αναφορικά με τις ανησυχίες της Βουλής των Κοινοτήτων για το ζήτημα με την Ιρλανδία, σημείωσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη, «θα επιδιώξω νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις». 
Κόρμπιν: Να φέρει τη συμφωνία για ψηφοφορία στη Βουλή
«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές των πολιτών», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τζέρεμι Κόρμπιν, που προκάλεσε την Μέι να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα την ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία του Brexit.
«Η πρωθυπουργός έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνησή της είναι σε χάος και είναι ανίκανη να φέρει μια συμφωνία για το Brexit που λειτουργεί για τη χώρα και βάζει ως προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την οικονομία.
Για αυτό απέσυρε την ψηφοφορία για την πρόχειρη συμφωνία αυτή την εβδομάδα και προσπαθεί να αποφύγει να τη φέρει ξανά στο κοινοβούλιο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί τις απαραίτητες αλλαγές στην Ευρώπη», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Τώρα, πρέπει να φέρει την κακή συμφωνία της ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, ώστε το κοινοβούλιο να ανακτήσει τον έλεγχο. Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν για όλη τη χώρα και να φέρουν μια συμφωνία που προστατεύει το βιωτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: