Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Κίτρινα Γιλέκα: Πεδίο μάχης το Παρίσι -Εικόνες χάους, φωτιές, βανδαλισμοί, 100 τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου το κέντρο του Παρισιού μετά και τις σαββατιάτικες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων οι οποίες παρεκτράπηκαν σε βιαιοπραγίες.

Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας με αποτέλεσμα η κατάσταση στο κέντρο του Παρισιού μέχρι αργά το βράδυ να είναι χαοτική. 
Σπασμένες βιτρίνες, καμμένα και κατεστραμμένα οχήματα, βανδαλισμοί, επιθέσεις σε σύμβολα της Γαλλίας... 
Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε βαν της αστυνομίας με μεταλλικές ράβδους και έκαψαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο κοντά στα Ηλύσσια Πεδία. 
Μεγάλα πολυκαταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν καθώς οι βιαιοπραγίες εξαπλώνονταν το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ κάποια στιγμή έκλεισαν και 19 σταθμοί του μετρό. 
Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου», και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν».
Από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν ένα τεράστιο πεδίο μάχης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο Παρίσι η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 254 συλλήψεις, ενώ την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, πάνω από 100 άτομα έχουν τραυματιστεί.
Αυτό είναι το τρίτο Σαββατοκύριακο αναταραχών με αφορμή τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο κατά του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, διαμορφώνοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Προεδρίας Μακρόν. 
Αφορμή για τη δημιουργία των «κίτρινων γιλέκων» στάθηκε η αύξηση της τιμής των καυσίμων αλλά και η αύξηση της φορολογίας γενικότερα.
Η εξέγερση ξέσπασε από το πουθενά στις 17 Νοεμβρίου και εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης, ενώ οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους σε όλη τη Γαλλία και εμπόδιζαν την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, εργοστάσια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν από την Αργεντινή όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της G20 δήλωσε το Σάββατο ότι το κύμα βίας και βανδαλισμών στο Παρίσι  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει καμία σχέση με την ειρηνική έκφραση οργής.
«Καμία αιτία δεν δικαιολογεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχονται επίθεση, ότι καταστήματα λεηλατούνται, δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια πυρπολούνται, ότι απειλούνται πεζοί ή  δημοσιογράφοι ή ότι η Αψίδα του Θριάμβου αμαυρώνεται», ανέφερε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου από το Μπουένος Αϊρες και προσέθεσε: «Θα σεβαστώ τις διαφορές. Θα ακούω πάντα την αντίθετη γνώμη, αλλά ποτέ δεν θα αποδεχτώ τη βία».
Αρνούμενος να δεχτεί ερωτήσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί που προχώρησαν σε βιαιοπραγίες απλά επιδίωκαν να διαδώσουν το χάος. Ανέφερε ακόμη ότι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με το που επιστρέψει στο Παρίσι για να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν σε όλα όσα γίνονται. 
«Είμαστε σε κατάσταση εξέγερσης, δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε ο δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. 
Φωτογραφίες: Associated Press, EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: