Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ριχάρδοι του χρυσού και Ριχάρδοι των ιδεών

Έχω υπ’ όψη μου κάποιον ταλαίπωρο που πήρε απ’ το ντουλάπι δυο βαριά ασημένια κηροπήγια και τα πήγε στον Ριχάρδο για να βγάλει η οικογένειά του τον μήνα. Ο πωλητής-εκτιμητής του έδωσε πέντε ευρώ! 
Πήρε τα κηροπήγια κι έφυγε. 
Ξέρω και κάποιους άλλους που πήγαν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία σε κάτι διεθνείς Ριχάρδους και την ενεχυρίασαν εκεί για έναν ολόκληρο αιώνα δίχως καν να ρωτήσουν την τιμή.

Έβλεπα κάθε μέρα τον Ριχάρδο να διαφημίζει καθημερινά τα 44 μαγαζιά του σ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία αγόραζαν "σε τιμή κοσμήματος και όχι σε βάρος χρυσού’"...

Βέβαια, ξέρω και κάτι άλλους που έβγαιναν στις τηλεοράσεις με την ίδια συχνότητα και έταζαν στον κοσμάκη λαγούς με πετραχήλια. Απλώς αυτοί δεν αγόραζαν δαχτυλίδια και ρολόγια, αλλά ψηφαλάκια. Κι όπως ο Ριχάρδος μάζεψε όλα τα τιμαλφή της πιάτσας, έτσι κι αυτοί μάζεψαν όλες τις ψήφους της επικράτειας.
Αναρωτιόμουν πολλές φορές γιατί εμφανίζει το μούτρο του στην τηλεόραση. Δεν ντρεπόταν, ούτε φοβόταν; Τελικά κατάλαβα πως δεν το ‘κανε για λόγους εμπορικούς, αλλά διότι βαθιά μέσα του πίστευε ότι πραγματικά βοηθά τον κόσμο. Τον απάλλασσε από άχρηστα μπιχλιμπίδια που ήταν πεταμένα σε μπιζουτιέρες για να του δώσει το τόσο απαραίτητο σε όλους μας ρευστό. Ο Ριχάρδος θεωρούσε ότι κοροϊδεύοντας και κλέβοντας την φτωχολογιά, ασκούσε κοινωνική πολιτική υπέρ της. Έχετε υπ’ όψη άλλους που κάνουν ακριβώς το ίδιο;
Ο μαυραγορίτης ποτέ δεν πιστεύει ότι ασκεί μαυραγοριτισμό. Και ο πολιτικός απατεώνας ποτέ δεν παραδέχεται την απατεωνία του. Αμφότεροι "κάνουν ότι μπορούν μέσα στους δύσκολους καιρούς για να απαλύνουν τον πόνο του κοσμάκη". Κι αν ο ένας δίνει πέντε ευρώ για δυο κηροπήγια κι ο άλλος ένα πεντακοσαρικάκι ελεημοσύνη κάθε Χριστούγεννα, απαιτούν να μην τους κριτικάρουν διότι "τα ανθρωπάκια έχουν μεγάλη ανάγκη και το ένα ευρώ κι εμείς τους το προσφέρουμε".
Και οι Ριχάρδοι του χρυσού και οι Ριχάρδοι των ιδεών έχουν ένα κοινό σημείο: Είναι αμφότεροι προϊόντα της κρίσης και τελειώνουν μαζί της. Γι αυτό και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην τελειώσει ποτέ αυτή η κρίση. Ούτε να σας κάνει εντύπωση που ο Ριχάρδος των ιδεών πανηγυρίζει δημοσίως για την σύλληψη του Ριχάρδου του χρυσού. Έτσι είναι οι μαυραγορίτες: Βρίσκουν τρόπο να κερδίζουν απ’ όλα.

Δημήτρης Καμπουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: