Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Στην Βουλή σέρνει ο Κυριάκος τον Τσίπρα για να απολογηθεί για την Ανομία και την Βία στα Πανεπιστήμια

Μετά την μεγάλη αίσθηση που προκάλεσε η χθεσινή εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκηστη Βουλή για την κατάργηση του Ασύλου στα Πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την κατάσταση γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα Πανεπιστήμια.
«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φθάσει με τις δικές σας αθλιότητες σ' αυτό τον χώρο να μην μπορεί να πει κάποιος την άποψή του»... είπε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξήγγειλε ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί τελείως.
«Θα πεταχτούν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο Ρουβίκωνες, Μπαχαλάκηδες, έμποροι ναρκωτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16»
«Με τη λογική σας περί επιδοτήσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα έπρεπε να επιδοτούνται και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ποιος σας τα γράφει αυτά;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, και ότι δεν είναι όλοι πλούσιοι. «Τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «το βασικό μας μέλημα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Η Επίκαιρη Ερώτηση 


Στην επίκαιρη ερώτηση, o Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά «να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει: στους φοιτητές και τους καθηγητές του», υποβάλλει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία, όπως υπογραμμίζει, οφείλει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή:
«1. Συμφωνεί με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που δέχεται ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;
2. Προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;»
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρκετά από τα δημόσια πανεπιστήμια αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, εξ αιτίας της παραβατικότητας που επικρατεί στους χώρους τους.
Παράλληλα, τονίζει ότι αντιδράσεις αγανάκτησης από την ακαδημαϊκή κοινότητα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, με καθηγητές, φοιτητές, απόφοιτους, πρώην και νυν Πρυτάνεις, αλλά και την ίδια την ΠΟΣΔΕΠ, να ζητούν από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει Ιδρύματα.

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα:
Προς: τον Πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα
Θέμα: Ανομία στα Πανεπιστήμια
Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, εισβολές και καταλήψεις χώρων, επιθέσεις, ληστείες, προπηλακισμοί. Καθημερινά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, χώρους προαγωγής της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης, τους οποίους έχετε εγκαταλείψει απροστάτευτους. Αρκετά από τα δημόσια πανεπιστήμια αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, εξ αιτίας της παραβατικότητας που επικρατεί στους χώρους τους και πέριξ αυτών.
Αντιδράσεις αγανάκτησης  από την ακαδημαϊκή κοινότητα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Προ ημερών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ανέστειλε συμβολικά τη λειτουργία της μετά την εισβολή και κατάληψη χώρου από το Ρουβίκωνα. Ομοίως, ανεστάλη συμβολικά η λειτουργία προγραμμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών από τους χώρους με τους οποίους γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο.
Καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι, πρώην και νυν Πρυτάνεις, η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ, καλούν με ψηφίσματα, επιστολές και κάθε πρόσφορο μέσο την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει Ιδρύματα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους από το κλιμακούμενο καθεστώς ανασφάλειας και εκτροπής. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, δε, αιτήθηκε ρητά την «αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο εξελίσσεται σε άσυλο προστασίας της ανομίας».
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ.Πρωθυπουργός,
Συμφωνείτε με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που εκκινεί από την άκρως στρεβλή παραδοχή ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;
Προτίθεστε να απαντήσετε εμπράκτως στις κραυγές αγωνίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και να βάλετε τέλος στο καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;
                                                 Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2018
             Ο ερωτών,
       Κυριάκος Μητσοτάκης
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: