Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ο Νίκος Ταχιάος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

Ο Νίκος Ταχιάος θα είναι ο υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Την υποψηφιότητα Ταχιάου ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο Νίκος Ταχιάος είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού, απ' τους πρωτεργάτες της ανάδειξης της πολιτιστικής ανάδειξης της Θεσσαλονίκης και παλαιό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ...
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είναι αδελφός της Χριστίνας Ταχιάου, πρώην βουλευτή με το Ποτάμι.

Ποιος είναι ο Νίκος Ταχιάος

Ο Νίκος Ταχιάος είναι Θεσσαλονικιός και κατάγεται από μια οικογένεια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Διαθέτει πολύ μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αντιδημάρχους και από τους πιο καταρτισμένους δημοτικούς συμβούλους που θήτευσαν στην Θεσσαλονίκη.
Του πιστώνονται εμβληματικά έργα της πόλης, όπως η νέα παραλία -με την μελέτη της οποίας ασχολήθηκε προσωπικά- και το δημαρχιακό μέγαρο, για το οποίο είχε την ευθύνη του διαγωνισμού.
Ο Νίκος Ταχιάος είναι επίσης από τους πρωτεργάτες πρωτοποριακών σχεδίων στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.
Πλούσιο είναι το έργο του και στον τομέα του Πολιτισμού, που είναι και ενδεικτικό της ανοιχτής και κοσμοπολίτικης αντίληψής του.
Κατά τη θητεία του ως αντιδημάρχου Πολιτισμού διοργάνωσε πρωτοποριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.
Ο Νίκος Ταχιάος έχει θητεύσει και στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που εγγυάται την καταλληλότητά του για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ένας από τους βασικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς πόλους των Βαλκανίων.
Η σχέση του, τέλος, με τη ΝΔ είναι μακρά. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος.

Το βιογραφικό του Νίκου Ταχιάου

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962.
Είναι αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχει υπηρεσίες στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, δραστηριοποιούμενος σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.
Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ από το 1987 μέχρι το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.
Επί πέντε συνεχείς τετραετίες, από το 1987 έως και το 2006 οπότε και επέλεξε να αποχωρήσει, εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
Στο διάστημα αυτό υπήρξε αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005).
Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο 2009 υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχοντας επίσης συμμετάσχει για πολλά χρόνια:

* σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος,
* σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων,
* στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης,
* στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών
έχει αποκτήσει παράλληλα και ευρεία εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Τι έγραφε ο Νίκος Ταχιάος σε ανάρτηση του στο FB για την υποψηφιότητα του στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Όλο το σαββατοκύριακο είχαν φουντώσει οι φήμες για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου στο Δήμο της Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία, κάτι που στην ουσία επιβεβαίωσε και ο ίδιος με ανάρτηση του λίγες ώρες πριν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. 
Δείτε τι έγραφε:
«Διαβάζω κι εγώ στα sites για τον δήμο και για μένα. Έμαθα ότι και ο ΣΚΑΪ κάτι "έπαιξε" χθες, ο ίδιος δεν το άκουσα. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και δεν μου αρέσουν τα μισόλογα. Γράφω ό,τι είπα στους δημοσιογράφους, τα είπα και στο ραδιόφωνο πριν από λίγο.
Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της ΝΔ -τίποτε παράξενο σε αυτό-, συζητήσαμε για τις δημοτικές εκλογές, με ρώτησε εάν με ενδιέφερε και απάντησα "ναι", χωρίς καμία προϋπόθεση. Δεν θέτεις όρους στον πρόεδρο ενός κόμματος όπως η Νέα Δημοκρατία, είναι αφελές.
Του εξέφρασα απλώς την άποψή μου για το περιεχόμενο μιας υποψηφιότητας. Προφανώς, δεν είμαι ο μόνος με τον οποίον έκανε αυτήν την κουβέντα. Αν του "κάτσω" εγώ στο μυαλό, θα ξεκινήσω.
Να ξεκαθαρίσω όμως αυτό που με "αγγίζει" σε αυτά που διαβάζω. Ανήκω στον φιλελεύθερο χώρο, χωρίς να αρνούμαι και τις συντηρητικές αποχρώσεις της πολιτικής συγκρότησής μου. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που είμαι χωράει στον χαρακτηρισμό "νεοδημοκράτης", όπως φαντάστηκε το κόμμα του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τελεία και παύλα. Κάθε διαφορετικός χαρακτηρισμός κινείται μόνο στην παραπολιτική που την έχω αφήσει στα νιάτα μου.
Επίσης, νεοδημοκράτης είμαι, κομματόσκυλο δεν μπορεί να με πει κανείς. Κομματικούς ρόλους σοβαρούς μετά την ΟΝΝΕΔ δεν είχα, εκτός από την θέση μου στην Κ.Ε. για ένα διάστημα επί Κώστα Καραμανλή και την πρόσφατη τοποθέτησή μου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αναπληρωτή Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας. Δεν θα βρεθεί άνθρωπος που θα πει ότι όπου βρέθηκα, είδε το κόμμα να κάνει κουμάντο.
Εάν έρθουν έτσι τα πράγματα και εμπλακώ στον δήμο, η νεοδημοκρατική πλευρά του εαυτού μου θα εξαντληθεί στο να αποδείξω ότι το να χωράς σε αυτήν την οικογένεια σε αυτήν την πόλη, δεν έχει καμία σχέση με τίποτε σκοτεινό και μαύρο, όπως αυτό που συκοφαντικά της αποδίδεται.
Αυτό είναι μια φορά το χρέος μου προς την Νέα Δημοκρατία και χιλιάδες φορές το ίδιο προς την Θεσσαλονίκη που παρουσιάζεται σαν μια πόλη περίεργων και μίζερων ανθρώπων.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα δημοτικά: Για την τρέλα μου με την πόλη δεν χρειάζεται να μιλήσω, μιλάει το timeline μoυ. Για την άποψή μου για τον Μπουτάρη, επίσης. Γραφικός κόντεψα να γίνω. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι πλέον στο παιχνίδι ως πρόσωπο. Από την κληρονομιά του ό,τι μπορεί να διατηρηθεί πρέπει να μείνει και ό,τι χρειάζεται να αλλάξει, θα αλλάξει. Αλλά η κουβέντα αυτή δεν είναι του παρόντος.
Σταματώ να γράφω μέχρι να καθίσει η σκόνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: