Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Το θέατρο του παραλόγου με τις συντάξεις και οι εφτά πληγές του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος άραγε είναι αντίθετος στο να μην περικοπούν οι συντάξεις την πρωτοχρονικά του 2019; 
Η απάντηση είναι απλή, κανείς. 
Παρόλαυτα εδώ και μερικούς μήνες παίζεται ένα «παιχνίδι» στις πλάτες των συνταξιούχων με την κύρια ευθύνη να βαραίνει τις πλάτες της κυβέρνησης. Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει διαρροές πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση έχει κερδίσει το στοίχημα των συντάξεων, ζήτημα που η ίδια δημιούργησε, ψηφίζοντας τις σχετικές περικοπές...

Για να μην ξεχνιόμαστε άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν εκείνη που ψήφισε -εξαιτίας της αδυναμίας της να κλείσει έγκαιρα τις αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου- μόνη της τις μειώσεις συντάξεων από την αρχή του επόμενου έτους. 
Το συγκεκριμένο γεγονός δείχνει να περνά απαρατήρητο. 
Όπως τονίζει μάλιστα συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνον δεν ψήφισε τη μείωση αυτή αλλά με τροπολογία έφερε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της ζητώντας να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων.
Την ίδια ώρα πάντως το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί με συντονισμένες κινήσεις να «περάσει» την εντύπωση προς τους πολίτες πως η ΝΔ είναι αντίθετη στο να μην περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε. Το απόλυτο δηλαδή θέατρο του παραλόγου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα θα έχει στον πυρήνα των δημόσιων παρεμβάσεων του το ζήτημα που «καίει» χιλιάδες πολίτες. Θα κινηθεί μάλιστα πάνω σε συγκεκριμένους άξονες με καθαρή στόχευση: Η κυβέρνηση  να δώσει εξηγήσεις για τα πεπραγμένα της αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες πάνω στους οποίους θα εδράζονται οι τοποθετήσεις των γαλάζιων στελεχών είναι οι εξής: 
- Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έκανε συνολικά 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.
- Με το νόμο Κατρούγκαλου περιέκοψε κατά 35% τις κύριες κατά 45% τις επικουρικές συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους
- Στη συνέχεια ψήφισε – και μάλιστα δύο φορές- την περικοπή και των παλαιών συντάξεων, κάτι που αρνήθηκε να στηρίξει η ΝΔ. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η περικοπή αυτή θα εφαρμοζόταν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
- Η ΝΔ κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο τροπολογία που πρόβλεπε την ακύρωση των διατάξεων του νόμου για την περικοπή των συντάξεων, αλλά η κυβέρνηση την απέρριψε.
- Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο σχέδιο προϋπολογισμού δυο αντίθετες εκδοχές (μια για περικοπή και μια για μη περικοπή των συντάξεων) δείχνει ότι η χώρα παραμένει ουσιαστικά σε Μνημόνιο και αυστηρή εποπτεία.
- Για να πετύχει την ακύρωση του δικού της νόμου και να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην εφαρμόσει τα λεγόμενα αντίμετρα που η ίδια είχε ψηφίσει.
- Οι περικοπές των συντάξεων (τόσο εκείνες που ήδη έγιναν και ήδη εφαρμόζονται για όλους τους νέους συνταξιούχους, όσο εκείνες που ψηφίστηκαν για τους παλαιούς συνταξιούχους) δεν προβλέπονταν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αλλά προέκυψαν μετά το έγκλημα που διέπραξαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Είναι προφανές ότι μέχρι και το Νοέμβριο, μήνα που δείχνει να είναι ο καθοριστικός για τις σχετικές αποφάσεις, θα γραφτούν και θα ακουστούν πολλά σενάρια για το αν τελικά οι συντάξεις θα περικοπούν ή όχι. Ενα είναι όμως σίγουρο, ότι η υπομονή των συνταξιούχων έχει ήδη εξαντληθεί...

Γιάννης Κ.Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: