Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα έχει πολιτικό ρίσκο Τσίπρα - Καμμένου"

Δριμεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Με φόντο τη νέα μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αλλά και στον κυβερνητικό του εταίρο μιλώντας για ύπαρξη «πολιτικού ρίσκου Τσίπρα - Καμμένου» στη χώρα.
Από την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξέφυγαν ούτε οι εταίροι, τους οποίους κατηγόρησε για... πρόωρους πανηγυρισμούς εξαιτίας της δήθεν εξόδου από τα μνημόνια.
«Η χώρα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές και άρα ούτε οι τράπεζες έχουν πρόσβαση στις αγορές. Έχω ασκήσει πολύ σκληρή κριτική , την οποία χρεώνεται πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Πληρώνουμε ένα πολύ ακριβό τίμημα για την παραμονή των κυρίων Τσίπρα - Καμμένου στην εξουσία. Η χώρα έχει πολιτικό ρίσκο Τσίπρα - Καμμένου, κανείς δεν πιστεύει ότι με αυτούς μπορεί να γυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο. Η πολιτική αλλαγή πια είναι αναγκαία προυπόθεση ώστε η χώρα να κάνει μία πολιτική επανεκκίνηση», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο σκοπιανό τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν μιλάει με τους πολίτες γιατί όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταλάβει εγκαίρως ότι οι Έλληνες είναι απέναντι στην προωθούμενη συμφωνία των Πρεσπών.
«Δεν ξέρω με ποιόν μιλάει ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν μιλάει με τον ελληνικό λαό γιατί αν μιλούσε θα είχε αντιληφθεί τη διαφωνία του λαού. Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει τέτοιες εθνικές υποχωρήσεις. Τα πρακτικά των συσκέψεων στα Σκόπια είναι ενδεικτικά της βιασύνης της κυβέρνησης Ζάεφ να κλείσει όλα τα θέματα όσο στην ελληνική κυβέρνηση είναι ο κ. Τσίπρας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε για μία ακόμα φορά την αντίθεσή του στην συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τους κυρίους Τσίπρα, Καμμένο για ανίερη συμμαχία.
«Η Νέα Δημοκρατία δε θα κυρώσει την συμφωνία ούτε σε αυτή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Αν η συμφωνία κυρωθεί από την γειτονική χώρα, η δική μας θέση δεν αλλάζει. Η συμφωνία παράγει μία σειρά τετελεσμένων, όσο προχωρούν τα βήματα στην συμφωνία τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανατροπή στα τετελεσμένα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για να την ανατρέψουμε. Ο κ. Καμμένος είχε την δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση, όταν εμείς κάναμε πρόταση μομφής, εκείνος όμως δεν το έκανε και προτίμησε την ανίερη συμμαχία που έχει με τον κ. Τσίπρα», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής απάντησε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου προσωπικά να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά.
«Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε αποδρομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι το οποίο δεν είναι. Η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη λαϊκή παράταξη. Ο κ. Τζανακόπουλος κυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου.
Το να κατηγορεί εμένα για ακροδεξιό είναι τουλάχιστον ανέκδοτο. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι για να διχάσουμε. Εμείς πιστεύουμε στο θετικό λόγο και θα αφήσω στους πολιτικούς μου αντιπάλους την κατηγοριοποίηση της Νέας Δημοκρατίας σε τομείς που δεν έχουν καμία σχέση με την Νέα Δημοκρατία», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Νέας Δημοκρατίας δε θα συμμετάσχει σε μία διαδικασία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
«Από την πρώτη συνάντηση που είχα με τον κ. Τσίπρα, τον Φεβρουάριο του 2016, του είχε θέσει την συνταγματική αναθεώρηση. Τότε δεν είχα πάρει καμία απάντηση γιατί και τη συνταγματική αναθεώρηση φαίνεται πως την αντιλαμβάνεται στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης. Η πρότασή μου είναι τολμηρή, καθώς πρότεινα να συμφωνήσουμε από κοινό από πριν για τα αναθεωρητέα άρθρα.
Η διαδικασία της αναθεωρήσης όπως θα ξεκινήσει από τον κ. Τσίπρα δε θα έχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας. Το άρθρο 3 δε θα πρέπει να αλλάξει, γιατί το πρόβλημα των σχέσεων κράτους εκκλησίας δεν είναι θέμα που τίθεται εντός του συνταγματικού πλαισίου.
Πρέπει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να περιληφθεί και το άρθρο 16, περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα προφανή, όλη αυτή η διαδικασία που δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση σχετικά με το προσφυγικό για ιδεοληψία, κυνισμό και ανικάνοτητα χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση «ετερόκλητη παρέα που κυβέρνα τη χώρα».
Μέσα τις επόμενες μέρες η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει τους υποψήφιους περιφερειάρχες που θα στηρίξει το κόμμα τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα δημοσιοποίησε την στήριξη του στον νυν περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να μπορεί η αυτοδιοίκηση να μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της.  Δε θέλουμε να παρεμβαίνουμε σε υπερβολικό βαθμό πως η τοπική κοινωνία για να αυτοδιοικηθεί. Άλλος ο βαθμός εμπλοκής στις περιφερειακές και άλλος στις δημοτικές.  Εντός τις επόμενες δέκα μέρες θα ανακοινώσουμε συνολικά τους υποψήφιους περιφερειάρχες. Εκφράζω την στήριξή μου στον νυν περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το χρόνο των εθνικών εκλογών, απαντώντας ότι εκείνες θα πρέπει να γίνουν το συντομότερον δυνατόν.
«Εκτίμηση για τον χρόνο των εθνικών εκλογών δεν μπορώ να κάνω. Εύχομαι να γίνουν όπως και η πλειοψηφία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αργότερα από την 26η Μαΐου, ημέρα ευρωπαϊκών εκλογών. Είναι υπόθεση μερικών μηνών πλέον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε σχέση με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ φρόντισε να στείλει μήνυμα προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να είναι στη λίστα των εθνικών εκλογών πως η συμπεριφορά τους θα κρίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: