Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Ντροπιαστικό «κρυφτούλι» πίσω από το Απόρρητο του Υπουργικού: Υπουργοί κάνουν τους ανήξερους, τι λένε έγκριτοι Νομικοί

Αρκετά 24ωρα πλέον μετά το περιπετειώδες υπουργικό και κανείς από τα μέλη του συμβουλίου, εκτός από τον Χρήστο Σπίρτζη, που κι αυτός όμως προσπάθησε να τα μαζέψει, δεν είχε μέχρι σήμερα την ευθιξία να επιβεβαιώσει τα όσα εξαιρετικά ακούστηκαν σε σχέση με τον Πάνο Καμμένο και τις σοβαρές καταγγελίες περί χρηματισμού της κυβέρνησης από τον Τζοτρζ Σόρος, όπως ισχυρίζεται ο τέως υπουργός Εξωτερικών.
Οι καταγγελίες του τέως υπουργού παραμένουν αναπάντητες από το Μαξίμου παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, το βράδυ της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επικαλούμενος το απόρρητο των... συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
Μάλιστα, δήλωσε πως δεν μπορεί να πάρει θέσει λόγω του απορρήτου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.
«Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος το διέψευσε. Είπε ότι δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι η κυβέρνηση συνολικά ή οποιοδήποτε μέλος της έχει χρηματοδοτηθεί από τον Τζορτζ Σόρος για να υλοποιήσει την εξωτερική της πολιτική ή για οποιονδήποτε άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και ενώ κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι, παραπέμποντας στη δήλωση του υπουργού Άμυνας, στήριξε τον ίδιο, επί της ουσίας δεν είπε τίποτα. Ούτε αν έγιναν όσα υποστηρίζει ο Νίκος Κοτζιάς ούτε αν έγιναν μόνο αυτά που υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος.
Εχθές, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώνας στην ΕΡΤ λέγοντας ότι «ο κ. Καμμένος αναίρεσε πράγματα» που υποτίθεται ότι είχαν ακουσθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως το μόνο που δεν χρειάζεται η κυβέρνηση είναι ένα τέτοιο τοξικό κλίμα. Για το εάν μπορεί να προκύψει διαφορετική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Θεωρώ πολύ πιθανό ότι, εάν προκύψει ζήτημα με τον κ. Καμμένο, υπάρχουν οι δυνατότητες να υπάρξει πλειοψηφία και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα οδηγήσει στη συνέχιση της διασφάλισης της κυβερνητικής θητείας».
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το θέμα προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω έκθεσή του, κίνηση στην οποία συμβάλλει και η προσπάθειά του να διατηρήσει στο προσκήνιο την υπόθεση της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου.
Με δεδομένες, όμως, τις εκατέρωθεν καταγγελίες και της σιγής ιχθύος που τηρεί το κυβερνητικό επιτελείο, ο μόνος τρόπος να διαπιστωθούν όσα πραγματικά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του επίμαχου υπουργικού είναι η δημοσιοποίηση των πρακτικών.
Κι εδώ γεννάται το ερώτημα, αν είναι εφικτή και νομικώς δυνατή μια τέτοια κίνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι τα πρακτικά απαγορεύεται εκ του νόμου να δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά η κυβέρνηση εάν θέλει μπορεί να τα δημοσιοποιήσει. Αρνήθηκε μάλιστα τους υπαινιγμούς κύκλων του κ. Κοτζιά περί αλλοίωσης των πρακτικών, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς τύπου καφενείου».
Ωστόσο, ορισμένοι καθηγητές του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, αλλά και κορυφαίοι δικηγόροι, δηλώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά με βάση ειδική διαδικασία και αν το θέμα που συζητήθηκε άφορα εθνικό θέμα η έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί απόρρητο στη δημοσιοποίηση των πρακτικών αν υπάρχει θέμα σχέσεων με άλλο κράτος, ωστόσο πρέπει να υπάρξει αιτιολογία, ενώ μπορούν να δοθούν στον εισαγγελέα εάν υπάρξει μηνυτήρια αναφορά.
Πολλώ δε μάλλον, είπε, στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά καταγγελία για χρηματισμό από ιδιώτη. Η κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύσει τον εισαγγελέα για τη μη διαρροή τους στη δημοσιότητα.
«Τα πρακτικά είναι ανακοινώσιμα, πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα. Ειπώθηκαν απίθανα πράγματα, έγινε λόγος για χρηματοδότηση (…) απορώ γιατί δεν παρενέβη η ευαίσθητη άλλες φόρες δικαιοσύνη» σχολίασε από την πλευρά του ο νομικός Αλέξης Μητρόπουλος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, εκφράζει αντίθετη άποψη. «Είναι το μονό πράγμα που ο νόμος προβλέπει ρητά, ότι τα πρακτικά δεν δημοσιεύονται ούτε μετά από 30 χρόνια, πάνε απευθείας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους» υπογράμμισε, μιλώντας στο ίδιο μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: