Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η ημέρα που «τρομάζει» το Μαξίμου και καθορίζει τις εθνικές εκλογές


Αποτέλεσμα εικόνας για μαξιμου
Στην πολιτική κάποιες εξελίξεις μπορείς είτε να τις καθορίσεις είτε να τις επηρεάσεις. 
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από τα δύο και η μοναδική επιλογή είναι να παραμείνεις ένας θεατής. 
Κάτι τέτοιο θα συμβεί για την ελληνική κυβέρνηση την εβδομάδα που αρχίζει. 
Πιο συγκεκριμένα η ερχόμενη Τρίτη, είναι αναμφίβολα μία μέρα «ορόσημο» για τον κ.Τσίπρα, μια και είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στην σκοπιανή βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση.
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα περιμένει με «κομμένη την ανάσα»...
την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το όποιο αποτέλεσμα της θα προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές “αντιδράσεις”, με επίκεντρο την κυβερνητική συνοχή στην Ελλάδα.
Στο ενδεχόμενο που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι θετικό και οι αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας εγκριθούν, αυτομάτως θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την εισαγωγή του κειμένου στην ελληνική βουλή, κάτι που χρονικά προσδιορίζεται για τον προσεχή Ιανουάριο.
Είναι προφανές ότι σε μία τέτοια περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα τελεί για όλο το επόμενο διάστημα υπό μία ιδιότυπη ομηρία από τον κυβερνητικό του εταίρο, κάτι που ο Πάνος Καμμένος φρόντισε να κάνει σαφές από την Αμερική.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε πολιτικό επίπεδο; 
Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός θα επιχειρεί να βγει επικοινωνιακά μπροστά, αλλάζοντας την ατζέντα, ο υπουργός Άμυνας θα είναι κάπου εκεί για να τον ακυρώνει, θυμίζοντάς του αυτό που ήδη έχει ξεκαθαρίσει. Πως μόλις η συμφωνία έρθει στην ελληνική βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Είναι σαφές πως η κατάσταση θα θυμίζει ολοένα και περισσότερο ισορροπία τρόμου και θα προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα και αμηχανία στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, αφού όλα θα κινούνται πάνω σε μία λεπτή γραμμή.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνέδεσαν μάλιστα την «έμπνευση» του Πάνου Καμμένου για το εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε στην αμερικανική πλευρά με τη ψηφοφορία της Τρίτης στα Σκόπια, θεωρώντας ότι ο υπουργός Άμυνας έχοντας πληροφορίες περί υπερψήφισης της πρότασης Ζάεφ στο Σκοπιανό κοινοβούλιο, φρόντισε να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα.
Μία ακόμα κρίσιμη παράμετρος της συνταγματικής διαδικασίας στα Σκόπια είναι και το πότε τελικώς θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ ξεπεράσει τον σκόπελο της Βουλής, τότε δύσκολα ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα θα μπορέσει να αποφύγει τις κάλπες το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2019.

Την ίδια ώρα τις εξελίξεις παρακολουθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών είτε στην παρούσα, είτε στην επόμενη βουλή, στάση την οποία έχει διατυπώσει και εκτός Ελλάδας.
Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες πόσο σταθερή και αξιόπιστη μπορεί να είναι η πολιτική συμβίωση των δύο κυβερνητικών εταίρων, όταν η εβδομάδα που αρχίζει μπορεί να φέρει νέα αρνητικά δεδομένα; 
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μπορούν να παραμείνουν μαζί μέχρι τέλους, μέχρι δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, όταν και εξαντλείται η κυβερνητική θητεία; 
Οι πιθανότητες μάλλον δε θα είναι με το μέρος τους, με τις εξελίξεις των επόμενων ωρών στη γειτονική χώρα να λειτουργούν ως επιταχυντής...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: