Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Αυτή τη φορά οι «πρόθυμοι» θα είναι συνένοχοι

Η υπερψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος της FYROM από την βουλή των γειτόνων μας, με όποιον τρόπο και αν έγινε, αναμφίβολα, ανέτρεψε προβλέψεις και σχεδιασμούς, μετά μάλιστα και την αποτυχία του σχετικού δημοψηφίσματος. 
Να υπενθυμίσω πως ο Π. Καμμένος είχε δηλώσει πως η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, πιστεύοντας έτσι πως θα αποφύγει το μοιραίο δίλημμα. Έπεσε έξω...

Εφ' όσον οι εξελίξεις δεν παρουσιάσουν απρόοπτα από την πλευρά της FYROM, τότε τον Ιανουάριο του 2019 το παιχνίδι θα μεταφερθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο. 
Τα απρόοπτα αφορούν τις διατυπώσεις των υπό αναθεώρηση άρθρων και τις πιθανές ενστάσεις που μπορεί να εγείρει η Ελληνική πλευρά. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε στην χώρα μας ο κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του. Όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.
Τι σημαίνει αυτό; 
Σημαίνει πως όλοι οι βουλευτές του δημοκρατικού τόξου θα κληθούν να απαντήσουν αν θα δώσουν, ουσιαστικά, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 
Ετσι, συμφωνία των Πρεσπών που θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν υπερβαίνει τα όρια μιας απλής συμφωνίας. Επί πλέον, η πρόθεση των ΑΝΕΛ να την καταψηφίσουν θέτει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης του Α.Τσίπρα.
Θα δώσουν αυτήν την πολιτική νομιμοποίηση βουλευτές του δημοκρατικού τόξου; Μέχρι στιγμής, τρεις φορές έκαναν τα ρεπό του Π.Καμμένου, διασώζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικές ήττες και διαφυλάσσοντας, συγχρόνως, το πολιτικό προφίλ των ΑΝΕΛ. Αυτήν την φορά, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, θα δώσουν και πάλι παράταση ζωής σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, σε μια κυβέρνηση που σπαράσσεται από ενδοκυβερνητικές έριδες, σε μια κυβέρνηση που οι ίδιοι παραδέχονται πως καταστρέφει τον τόπο;
Η διακύβευση είναι πλέον εμφανής. Είτε ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα συρθεί σε εκλογές είτε θα κάποιοι βουλευτές του δημοκρατικού τόξου θα του δώσουν την ευκαιρία να κυβερνήσει μέχρι τέλους της κυβερνητικής θητείας του. Το δίλημμα είναι σαφές. 
Το μείζον είναι να «κλείσει» ένα ζήτημα, όχι βέβαια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα Ελληνικά συμφέροντα ή να φύγει αυτή η κυβέρνηση; 
Όσοι υποστηρίζουν την πρώτη επιλογή ουσιαστικά αντιμάχονται την δεύτερη. Πλέον σήμερα δεν μιλούμε για την επικύρωση μιας καλής συμφωνίας—που δεν είναι—αλλά για την πτώση μιας κακής κυβέρνησης.
Οι «πρόθυμοι» είναι γνωστοί. 
Ελάχιστοι από αυτούς θα προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Καλό ταξίδι. Οι υπόλοιποι όμως που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν την συμφωνία, ενώ θεωρούν καταστροφική την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα πρέπει να αντιληφθούν πως θα γίνουν συνένοχοι σε οτιδήποτε συμβεί από εδώ και μπρος στην Ελλάδα. 
Γνωρίζουν τι ψηφίζουν και τις συνέπειες της ψήφου τους. Είναι λογικό στις επικείμενες εκλογές να ψάχνουν για την ψήφο τους.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: