Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Το εκβιαστικό «κρυφτούλι» Τσίπρα με τις εκλογές και η καλά στημένη «παγίδα» των Δανειστών: H αλήθεια για τις πρόωρες κάλπες

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Μετά τη δήλωση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της 4ετίας και εκλογές τον Οκτώβριο του 2019», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews τόνισε ότι δεν αποτελεί στόχο, ούτε επιθυμία της κυβέρνησης να... διενεργηθούν τριπλές εκλογές τον Μάιο -δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η ακριβής δήλωσή του ήταν η εξής: 
«Στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία.
Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019».
Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές πριν από τον Μάιο.
Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρωθυπουργική αποστροφή, τόνισε ότι «καλά έκανε ο κ. Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές»!

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση του πρωθυπουργού να τροφοδοτήσει την εκλογολογία σε αυτή την κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υποτίθεται ότι η χώρα «πετάει» μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, δεν είναι άσχετη με την επιμονή μέρους των δανειστών να εφαρμοστεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από την αρχή της νέας χρονιάς, ανεξάρτητα από το εάν επιτυγχάνονται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Και, ουσιαστικά η επίκληση των εκλογών, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς το Βερολίνο, το ΔΝΤ, αλλά και τις Βρυξέλλες, να αποδεχθούν την κυβερνητική θέση περί αχρείαστων και μην αναγκαίων μειώσεων.
Και κατ’ επέκταση να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα για αναστολή επί μακρόν του μέτρου, διευκολύνοντας έτσι και όλο τον πολιτικό και προεκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου.
Η κυβέρνηση θέλει μία γρήγορη απάντηση από τους Θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικά θεωρεί ότι οι δανειστές κωλυσιεργούν σκοπίμως για να οδηγήσουν την Αθήνα σε παγίδα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία του κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ για το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το θέμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έλεγε σε συνομιλητές του το προηγούμενο διάστημα ότι η Μέρκελ θα τον διευκολύνει σχετικά, αλλά η ανισόρροπη κατάσταση που επικρατεί αυτό τον καιρό στην γερμανική πολιτική σκηνή δεν του δίδει καμία σιγουριά για την τελική στάση της καγκελαρίου, η οποία αποδυναμώνεται διαρκώς στο εσωτερικό της χώρας της.
Στην καλύτερη περίπτωση, λένε πληροφορημένες πηγές, ο ιδιότυπος αυτός «εκβιασμός» ή διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα, που κωδικοποιείται στο «ή μου δίνετε τις συντάξεις ή τινάζω τα πάντα στον αέρα και πάω σε εκλογές», ίσως είναι μία κίνηση εκ του ασφαλούς και απλώς και μόνον για να καμφθούν κάποιες τελευταίες αντιστάσεις, κυρίως του ΔΝΤ.
Υπάρχει και η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας «προσκαλεί» με τον τρόπο αυτό και την Ουάσιγκτον να μπει στο παιχνίδι και να βοηθήσει στο ελληνικό αίτημα, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας δεν επιθυμεί καμία διατάραξη της χαραγμένης πορείας, που οδηγεί στην έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και από τα Σκόπια και από την Ελλάδα.
Υπό αυτό το πρίσμα πάντως τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχουν στο τραπέζι τρία ενδεχόμενα και κανένα εξ αυτών να μην αφορά στη διενέργεια των εκλογών στο τέλος της τετραετίας: 
Το πιο αναμενόμενο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού η κυβέρνηση πάρει «κάτι» για τις συντάξεις και προηγουμένως έχει ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγήσει λογικά σε βελούδινο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το «ενδιάμεσο», που λέει εκλογές, νωρίτερα στις αρχές του 2019, εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κερδίσει αναστολή της μείωσης των συντάξεων, όπερ σημαίνει ότι θα αρνηθεί μονομερώς να εφαρμόσει το μέτρο. Το σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και επειδή την πιστεύει και επειδή επενδύει μακροπρόθεσμα στη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα.

Το τρίτο σενάριο είναι το πολύ ακραίο: να εννοεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας τον «εκβιασμό» και μόλις διαπιστώσει ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν την αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις, ούτε όμως και η μεταμνημονιακή εποχή είναι στρωμένη με ροδοπέταλα στις αγορές, να αποδράσει με εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, πετώντας τις καυτές πατάτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαμορφώνοντας στρατηγική εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: