Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ε.Ε. δεν γνωρίζει πως θα αποκαλεί τους Σκοπιανούς μετά τη συμφωνία

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για το πως θα εφαρμοσθεί και ποιες ονομασίες θα υιοθετηθούν για την εθνικότητα αλλά και τους διεθνείς κωδικούς της πΓΔΜ από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή, ύστερα από  πρωτοβουλία Έλληνα πολίτη να ζητήσει επίσημη απάντηση από την Κομισιόν.
Ο ακτιβιστής για το ονοματολογικό Π. Πετράκης με email σε στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν ζήτησε να πληροφορηθεί ποια ονομασία θα υιοθετηθεί...

από τις Υπηρεσίες της Ε.Ε. για την εθνικότητα των πολιτών της χώρας όταν ολοκληρωθεί η αλλαγή της ονομασίας του Κράτους αλλά και ποια χρήση θα υπάρξει του διεθνούς κωδικού για την χώρα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι nationality είναι Macedonian/Citizen of North Macedonia και το ISO country code παραμένει ΜΚ και MKD εξαιρουμένης της χρήσης για τις πινακίδες των αυτοκινήτων που θα φέρουν τον κωδικό ΝΜ και ΝΜΚ.

Στο ερώτημα του προς την Κομισιόν, επισημαίνεται ότι αποτελεί …πρωτοτυπία ή διπλή αναφορά εθνικότητας και η υιοθέτηση διπλού ISO Code Code πολλώ μαλλον δε, όταν ο όρος Macedonian για την εθνικότητα αλλά και τα ISO country codes ΜΚ και MKD παραπέμπουν στην μόνη περιοχή με το όνομα Μακεδονία μετά τη συμφωνία, δηλαδή αυτή της Ελλάδος.

Τίθεται το ερώτημα τι θα πράξουν οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

«Θα χρησιμοποιεί η ΕΕ το Macedonian ή το North Macedonian; Παρομοίως και για τα ISO Codes alpha 2 και 3 τα οποία χρησιμοποιούνται και για τη διαδικτυακή ταυτότητα της χωράς και αντί να είναι NM και NMK θα εξακολουθήσουν να είναι ΜΚ και ΜΚD».
Στα email του κ. Πετράκη ο κ. Manuel Kellerbauer μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν αν και παραδέχεται ότι είναι περιορισμένος ο ρόλος του για παροχή νομικών συμβουλών εντός της Κομισιόν στο δεύτερο email είναι ..αφοπλιστικός:

«Παρακαλώ δεχθείτε την συγγνώμη μου αλλά σχετικά με την Συμφωνία μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και μιας τρίτης χώρας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στο μέλλον, δεν γνωρίζω οποιαδήποτε αξιωματούχο της Κομισιόν που θα μπορούσε να αναλάβει να κάνει αυτή την δεσμευτική ερμηνεία».
Το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας η οποία τέθηκε στο μικροσκόπιο και των Κοινοτικών οργάνων, δεν είναι σε θέση η Κομισιόν να απαντήσει πως ακριβώς θα αποκαλούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τους πολίτες της χώρας καθώς η Συμφωνία προβλέπει διπλό προσδιορισμό της εθνικότητας αλλά και πως θα δεχθεί διαφορετικούς κωδικούς από αυτούς που προκύπτουν από την νέα ονομασία της χώρας, αποκαλύπτει την σύγχυση που υπάρχει η οποία φυσικά ευνοεί απλώς και μόνον την σκοπιανή πλευρά, που ήδη όλες οι αναφορές της είναι σε «Μακεδόνες» και «Μακεδονική γλώσσα».
Ο κ. Πετράκης κλιμάκωσε το ερώτημα του προς τον κο Γιουνκερ, την κα Μογκερίνι, κοινοποιώντας το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού του ΠτΔ, βουλευτών και ευρωβουλευτών από πολλά κόμματα.
Δείτε το μέηλ του κ. Πετράκη και την απάντηση:


17

Δεν υπάρχουν σχόλια: