Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτή την ΕΡΤ θα κρατήσεις Κυριάκο;


kapsoxas_akribopoulouΉταν μεγάλο λάθος του Αντώνη Σαμαρά ο τρόπος με τον οποίον χειρίστηκε την ΕΡΤ. Και θα είναι εξίσου μεγάλο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη αν κρατήσει την σημερινή ΕΡΤ. 
Το σημερινό παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γκρεμιστεί. Και να κτιστεί από την αρχή μία δημόσια τηλεόραση που θα την αναλάβουν φορείς που έχουν σχέση με το παραγόμενο προϊόν.
Χτες έγινε το αδιανόητο. Ένας κύριος που αυτοαποκαλείται «δημοσιογράφος», κάποιος Σωτήρης Καψώχας, είπε από το μικρόφωνο της δημόσιας τηλεόρασης:

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μία ιδεολογική σάλτσα διανθισμένη με εθνικιστικές αναφορές. Μιλάω για την εμμονή του σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα ανάλγητο και ακραίο. Μιλάω για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακούγοντας το σύνολο της ομιλίας του το Σάββατο νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι».

Την τηλεόραση αυτή την πληρώνουμε εγώ κι εσείς. Για να ενημερώνει τον ελληνικό λαό και να προάγει τον πολιτισμό. Όχι για να βγαίνει το κάθε κομματόσκυλο και να συκοφαντεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ζούσαμε σε μία κανονική χώρα ο κύριος αυτός θα ήταν ήδη σπίτι του με την παρέμβαση του συνδικαλιστικού – επιστημονικού σωματείου, της ΕΣΗΕΑ. Ο αρμόδιος υπουργός θα είχε ζητήσει συγνώμη και ο πρόεδρος του ευαγούς ιδρύματος θα είχε δώσει την παραίτησή του. Αλλά ζούμε στην χώρα του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Παππά, του Καρανίκα και του Πολάκη. Σε αυτή την χώρα μπορεί ο κάθε Καψώχας να βγάζει τα απωθημένα του από το μικρόφωνο της δήθεν… δημόσιας τηλεόρασης.

Αυτή η ΕΡΤ δεν μπορεί να συνεχίσει. Καθαρές κουβέντες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το ρεζιλίκι με τα δικά μας λεφτά.
Ας πάνε τα παλικάρια στο κανάλι του Ιβάν ή του Κοντομηνά ή όποιου άλλου θέλουν και ας κάνουν από εκεί το «κέφι» τους. Ή ας ανοίξουν μία ιστοσελίδα ή μια εφημερίδα και ας γράφουν ό,τι θέλουν. Όχι όμως από την δημόσια τηλεόραση.

Αυτή η ΕΡΤ δεν διορθώνεται. Μόνο κατεδαφίζεται! Και στην θέση της κτίζεται κάτι νέο. Όχι από την επόμενη ή την όποια κυβέρνηση. Δεν θέλουμε νέους Παππάδες και «παππαδοπαίδια». Η νέα δημόσια τηλεόραση θα γίνει από τους ανθρώπους της τηλεόρασης και του πνεύματος. Ας βγουν οι δημοσιογράφοι, οι σκηνοθέτες, οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι τεχνικοί κι ας φτιάξουν μια σοβαρή δημόσια τηλεόραση. Έναν οργανισμό μικρό και ευέλικτο που να παράγει πολιτισμό. Θα μας έχουν όλους μαζί τους, δίπλα τους.

Πρώτα όμως πρέπει να θάψουμε το σημερινό έκτρωμα. Οι συνδικαλιστικοί φορείς ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν φταίνε οι Παππάδες γι' αυτό που συμβαίνει. Βρίσκουν και τα κάνουν. 

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: