Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ESM: Ο Βαρουφάκης στοίχισε στην Ελλάδα την καθαρή έξοδο

Αποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακης τσιπραςΑναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ, ο κ. Γιάνσε τόνισε πως δεν είναι «το τέλος της ιστορίας» για την Ελλάδα. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά εάν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον. Τα δάνειά μας “τρέχουν” μέχρι το 2060».

Τ
ο 2014 τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά στην Ελλάδα και προετοιμαζόταν το έδαφος για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, όπως αποκαλύπτει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Καλίν Ανεβ Γιάνσε...

«Θέλαμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα χωρίς νέο δάνειο», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS Radio 1 News. Ωστόσο, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, «δεν ήθελε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί», πρόσθεσε. Προσπάθησε να μη συμμορφωθεί με όλους τους όρους που είχαν θέσει o ΕSM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αυτό κόστισε πολλά χρήματα στη χώρα και η Ελλάδα δυστυχώς γύρισε χρόνια πίσω».
Αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ, ο κ. Γιάνσε τόνισε πως δεν είναι «το τέλος της ιστορίας» για την Ελλάδα. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον. Τα δάνειά μας “τρέχουν” μέχρι το 2060. Οπότε τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Οτι παραμένει μια μοντέρνα χώρα ώστε να μπορεί να μας αποπληρώσει τα χρήματα», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας του ESM, ο οποίος όπως σημείωσε ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το 2010, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «ούτε ένα ευρώ από τους φορολογουμένους πήγε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM». «Εχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από Ολλανδούς ή Γερμανούς φορολογουμένους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλον τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Εχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι ούτε ένα ευρώ φορολογουμένων δεν πήγε στην Ελλάδα», απάντησε.
Ο γ.γ. του ESM εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι μετά οκτώ χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα πιο δυνατή. «Οι Ελληνες έπρεπε να κάνουν πολλά για τα δάνεια που έλαβαν από τους επίσημους πιστωτές τους. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20%-30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά. «Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Τέταρτο μνημόνιο»
Η Ελλάδα κατάφερε να εξυγιάνει τον κρατικό της προϋπολογισμό με δραματικές συνέπειες, και τώρα θα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές, σημείωσε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), σε άρθρο του της Süddeutsche Zeitung.
Ο κ. Κρητικός επέκρινε τη ρήση κυβερνητικών μελών περί αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας μετά την 20ή Αυγούστου, επειδή οι δανειστές έχουν επιβάλει μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% μέχρι το 2060. «Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο μνημόνιο, τέτοιοι όροι στον προϋπολογισμό αποτελούν σαφή ψήφο δυσπιστίας απέναντι στη νυν αλλά και στις επόμενες κυβερνήσεις.
Είναι αμφίβολο εάν τηρηθούν σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και εάν οικονομικά έχουν νόημα. Διότι περιορίζουν δραστικά τα εργαλεία των ελληνικών κυβερνήσεων για ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων και για οικονομική ανάκαμψη. Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Εκείνο που λείπει είναι μια κυβέρνηση, που να θέτει πάνω από τα συμφέροντα ορισμένων εκείνα ολόκληρης της χώρας και να προχωρήσει σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στη μέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: