Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ποιες Aγορές; Οδηγούμαστε σε Eκλογές μέσα σε κλίμα Διχασμού, Λασπολογίας και Χυδαιότητας

Γιατί αναβάλλουν την έξοδο στις αγορές;

Από το διάγγελμα, προκύπτει ξεκάθαρα ότι πάμε σε εκλογές υπό συνθήκες ακραίων ύβρεων, απόλυτης χυδαιότητας και εντατικής πνευματικής τρομοκρατίας

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά θα παραμείνει εκτός αγορών για τουλάχιστον... για δύο με τρεις μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρά τις ελπίδες που είχε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση για νέα έξοδο τον Σεπτέμβριο.
Όπως άφησε να γίνει γνωστό η κυβέρνηση, οι γνωστές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και η νέα αναταραχή στην Ιταλία, ωθούν τον ΟΔΔΗΧ να βάλει την όποια σκέψη για έκδοση ομολόγου βαθειά στο συρτάρι και το οικονομικό επιτελείο να επικεντρωθεί πλέον όχι στην άμεση αναζήτηση επενδυτών αλλά στο να επικοινωνήσει το αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους και το στόρι της ανάκαμψης, μάς είπαν.
Αυτή την στιγμή η δευτερογενής αγορά δεν είναι «ανοιχτή» στους επενδυτές, η ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή και τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν μακρυά από την κατηγορία «επενδυτικού βαθμού».
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να εγκαταλείψει την επιχείρηση «νέα έξοδος» και να ποντάρει στην βελτίωση της αγοράς repos το επόμενο διάστημα, αλλά και στην χείρα βοηθείας από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης μετά την πρόσφατη διπλή αναβάθμιση από την Fitch στην κατηγορία ΒΒ. Σύμφωνα με funds και αναλυτές, το σημερινό περιβάλλον επιβάλλει την διατήρηση της Ελλάδας εκτός αγορών ίσως και μέχρι τις αρχές τού 2019.
«Δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να βιαστεί να βγει στις αγορές. Θα πρέπει να περιμένει για το καλύτερο timing, όπου οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και η μεταβλητότητα θα έχει υποχωρήσει.
Επίσης, εάν η οικονομία βελτιωθεί περαιτέρω και υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις από τους οίκους, αυτό θα διευρύνει την επενδυτική βάση», εξήγησε στην Καθημερινή και στην Ελευθερία Κουρτάλη ένας διεθνής αναλυτής.
Είναι, όμως, μόνον έτσι τα πράγματα;
Γνωρίζοντας πώς σκέπτονται και με ποιους τρόπους ενεργούν οι «εγκέφαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ φοβούμεθα ότι το «πάγωμα» της εξόδου στις αγορές υποδηλώνει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές μέσα σε κλίμα διχασμού, ύβρεων, λασπολογίας, πνευματικής τρομοκρατίας και απόλυτης χυδαιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας ως αποκούμπι και το περίφημο μαξιλάρι των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι πολύ πιθανόν ο Αλ. Τσίπρας να αρχίσει να απειλεί και να καθυβρίζει τις αγορές και να το παίζει ο «γκαούρ στην ζούγκλα του χρήματος».
Εξάλλου, με παρόμοια τακτική ο «μεγάλος αρχηγός» θα επιδιώξει να ανανεώσει και τις σχέσεις του με τον «περιούσιο λαό» των Εξαρχείων, τον οποίο φυσικόν είναι να χρειαστεί όταν θα είναι στην αντιπολίτευση.
Αν κανείς ακούσει προσεκτικά τα όσα είπε ο κύριος πρωθυπουργός στο «απελευθερωτικό» διάγγελμά του από την Ιθάκη, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει αρκετά από τα μέλλοντα να συμβούν.
Και τα οποία, βέβαια, κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι για την χώρα και αυτούς που πληρώνουν ακριβά την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: