Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Γιατί ο Αδύναμος και υπό Ομηρία Τσίπρας ανέβαλε (προσωρινά;) τον Ανασχηματισμό

Το τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Αδύναμος Τσίπρας, αναδεικνύεται πλέον περίτρανα και με τον πολυδιαφημισμένο Ανασχηματισμό, και την προσωρινή(;) αναβολή του.

Ο τελών υπό πρωτοφανή εσωκομματική (και ενδοκυβερνητική) Ομηρία απερχόμενος ένοικος του Μαξίμου, οδηγήθηκε στην συγκεκριμένη απόφαση για τρεις πιθανούς λόγους:
Πρώτο, δεν του "βγαίναν τα κουκιά". Παρότι δηλαδή αρχικά είχε αποφασίσει, να παίξει την τελευταία του πολιτική ζαριά πριν την... ηρωική πορεία του προς τις κάλπες (κάτι σαν χορό του Ζαλόγγου) προχωρώντας σε ένα ΣΑΡΩΤΙΚΟ ανασχηματισμό με αντικαταστάσεις ή απομακρύνσεις ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ υπουργών, ήταν τόσο ισχυρές οι αντιστάσεις που συνάντησε και έκανε πίσω.
Δεύτερος λόγος (και σε συνδυασμό με το πρώτο) πιθανόν να άκουσε κάποιους στο Μαξίμου, που επέμεναν πως ο Ανασχηματισμός - αν και πρέπει να γίνει πριν την ΔΕΘ- θα έπρεπε να μην "σκιάσει" επικοινωνιακά τις όποιες φιέστες για την "Έξοδο από τα Μνημόνια". Άρα θα ήταν καλύτερα να πάει για την επόμενη εβδομάδα δίνοντας χρόνο και στον Τσίπρα να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές (ενδοκυβερνητικές) "διαπραγματεύσεις" του με κορυφαίους υπουργούς που αρνούνται να μετακινηθούν.
Τρίτος (και πιο απίθανος λόγος) είναι η απόφαση του απολύτως εγκλωβισμένου Τσίπρα να μην κάνει καθόλου Ανασχηματισμό, να πάει στην ΔΕΘ και να προκηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές για τον Οκτώβριο!
Αυτό το σενάριο πάντως και κατά τις δικές μας εκτιμήσεις συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες...
Οι πιο πθανές λοιπόν στρατηγικά κινήσεις Τσίπρα για το επόμενο διάστημα δείχνουν να είναι:
Τετραπλές Εκλογές (Εθνικές, Δημοτικές, Νομαρχιακές και Ευρωεκλογές) τον ερχόμενο Μάιο, Ανασχηματισμός Συμβιβασμού με την παραμονή των κορυφαίων υπουργών στα πόστα τους, τοποθέτηση το κόμμα του Παππά ή του Σκουρλέτη για την διατήρηση του ελέγχου του κυρίως την επομένη  (των εκλογών) μέρα, και άγρια πολιτική πόλωση μέσα από την Σκανδαλολογία με προφανή στόχο να περιορίσει την θηριώδη δημοσκοπική διαφορά του από τον Μητσοτάκη.
Το βέβαιον πάντως είναι πως ο απερχόμενος ένοικος του Μαξίμου, ότι και να κάνει, μετρά πλέον αντίστροφα τον χρόνο για την επιστροφή του στα έδρανα της Αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: