Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

To tweet του μίσους και της ντροπής του Πάνου Τσίπρα


Αποτέλεσμα εικόνας για To tweet του μίσους και της ντροπής του Πάνου ΤσίπραΜε την παρουσία της κυρίας Ντ.Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ρ.Ντ.Ερντογάν, μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Στις δημοκρατίες υπάρχουν και ακούγονται όλες οι απόψεις. 
Εκείνο που ξεχωρίζει έναν πολιτισμένο άνθρωπο από έναν βάρβαρο, είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου.
Ο πολίτης με την κουλτούρα του διαλόγου, θα παραθέσει ευπρεπώς τα επιχειρήματα του υποστηρίζοντας τις θέσεις του και αποδομώντας τις θέσεις του αντιπάλου. Κύριο όπλο του είναι ο...
ορθός λόγος, που συμπυκνώνεται στο επιχείρημα.
Από την άλλη πλευρά ο βάρβαρος, επειδή δεν μπορεί να αρθρώσει συγκροτημένα και συνεκτικά την άποψη του, καταφεύγει στις άναρθρες κραυγές και στις ύβρεις. Ο λόγος του είναι ασυνάρτητος και παραληρηματικός. Μέσα από το φτωχό λεξιλόγιο του προσπαθεί να εκφράσει αυτά που συγκεχυμένα έχει μέσα στο κεφάλι του. Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό, όπως θλιβερή είναι και η παρουσία του.
Όλα αυτά συνυπάρχουν μέσα στο tweet που ανήρτησε ο Π.Καμμένος για την παρουσία της κυρίας Ντ.Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ρ. Ντ.Ερντογάν. Μια προσωπική επίθεση με εμπάθεια και μίσος. Η πολιτική διάσταση αυτής της επίθεσης θα ήταν ευθέως ανάλογη του πολιτικού μεγέθους του Π.Καμμένου. Ασήμαντη.
Όμως, ο Π.Καμμένος είναι υπουργός Εθνικής Αμύνης και συνεταίρος του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση. Είναι επόμενο αυτό το tweet, εφ΄όσον δεν αποδοκιμαστεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να εκφράζει την κυβέρνηση στο σύνολο της. Αν αποδοκιμαστεί—κάτι μάλλον απίθανο—δημιουργείται πολιτικό θέμα για τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. Και γι΄αυτόν τον λόγο δεν θα αποδοκιμαστεί.
Σε αυτήν την περίπτωση επαληθευόμαστε όλοι εμείς-- που χρόνια τώρα υποστηρίζουμε-- πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν συνεργάζονται απλώς, αλλά ταυτίζονται. Είναι ολοφάνερο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια δομικά χαρακτηριστικά που δεν τον επιτρέπουν να προσαρμοσθεί στο νέο περιβάλλον. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έστω, με πιο έντονο το αριστερό προφίλ. Ούτε αυτό το βήμα δεν μπορεί να κάνει, προς μεγάλη απογοήτευση των «προθύμων», των συναινεσάκηδων και των κάθε λογής ισαποστάκηδων.
Περιμένω να δω τις αντιδράσεις όλων αυτών στο tweet του Π.Καμμένου. Μέχρι στιγμής «άκρα του τάφου σιωπή.» Δυστυχώς γι΄αυτούς ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κάνει, συνειδητά, ό,τι μπορεί για να διαψεύσει τις εκτιμήσεις τους. Σχεδόν καθημερινά ακυρώνει τα όνειρα τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται.
Ο Π.Καμμένος μόνον ανόητος δεν είναι. Γνωρίζει πως ο Α.Τσίπρας τον έχει απόλυτη ανάγκη. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο εγκαταλείψει την κυβέρνηση, το κενό που θα αφήσει πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί, και αν συμβεί αυτό θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς, ο Π.Καμμένος άφοβα μπορεί να «τουιτάρει» ό,τι και όπως θέλει. Άφοβα μπορεί να δηλώνει τα πάντα για τα πάντα. Είναι πλέον ανεξέλεγκτος.
Αυτός που έχει πρόβλημα με την συμπεριφορά του υπουργού του είναι ο πρωθυπουργός, καθώς έτσι τορπιλίζεται κάθε προσπάθεια προσέλκυσης «προθύμων» από την Κεντροαριστερά.
Όταν ο Α.Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2015 επέλεγε σε μηδέν χρόνο ως κυβερνητικό εταίρο τον Π.Καμμένο, γνώριζε πολύ καλά τι έκανε. Ας το λουστεί τώρα!

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: