Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Χρύσα Σπηλιώτη: Το άδοξο τέλος μιας ένδοξης καριέρας – «Ρέκβιεμ» για ένα μεγάλο ταλέντο [pics+video]

Πόση ευαισθησία χωρούσε σε εκείνα τα μάτια;
Πόση καλοσύνη και ευγένεια χωρούσε σε εκείνο το πρόσωπο; Πόσο ταλέντο χωρούσε σε εκείνη τη γεμάτη αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους ψυχή; 

Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν χρειαζόταν να γνωρίζεις καλά για να την αγαπήσεις. Αρκούσε να τη δεις μια φορά. Να παίζει ή να σου μιλά...

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη
Μιλάω για τη Χρύσα Σπηλιώτη. Την πολυτάλαντη. Αυτή που το ευρύ κοινό γνώρισε μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Το καρέ της Ντάμας»  και οι υπόλοιποι οι λίγο πιο μεγάλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από την ΕΡΤ , από την παρουσία της στο θεατρικό σανίδι και από θεατρικά έργα της.

Τηλεόραση- Η «Μαρίνα» της καρδιάς μας

Το ευρύ κοινό γνώρισε και αγάπησε τη Χρύσα Σπηλιώτη από την τηλεόραση. Το 1997 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά του Γρηγόρη Πετρινιώτη «Το καρέ της Ντάμας» που προβλήθηκε από το Mega. Ήταν η  «αφελής» «Μαρίνα» με την αγγελική όψη και την ευγενική ψυχή που λάτρεψε το κοινό.

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις της Χρύσας Σπηλιώτη όμως είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε την τηλεοπτική της σταδιοδρομία στην κρατική τηλεόραση. Για τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ, «Γύρω γύρω όλοι», γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Μαζί με την επιστήθια φίλη της, Αννέτα Παπαθανασίου (ήταν εκείνη, που ανακοίνωσε την ταυτοποίηση της σορού της) και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη έγραψε και παρουσίασε, πάλι, στην ΕΡΤ την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ».
Επίσης, έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ «Μπουρμπουλήθρες», το παιδικό θεατρικό έργο «Στη Χώρα του Καρνάβαλου», παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ «Και όνειρα γλυκά», την ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν», που παρουσιαζόταν επί τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.

Καρέ της Ντάμας
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε επίσης στις σειρές: Κόντρα στον άνεμο – ΕΡΤ (1980), Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία – ΕΡΤ2 (1984), Θυσία – ΑΝΤ1 (1991), Κωστής Παλαμάς – ΕΤ1 (1993), Οι αγνοημένοι: Το πέρασμα – ΑΝΤ1 (1994), Χαραυγή – Mega (1994), Μαγική νύχτα: Αντιαλκοολική Α.Ε. – ΕΤ1 (1995), Το χρήμα στο λαιμό σας – ΕΤ1 (1997), Φύγαμε – Mega (1999), 10 Λεπτά Κήρυγμα – Mega (2000-2003) ,Έρωτας όπως έρημος – ΝΕΤ (2003), Αγνώστου διαμονής – ΕΤ1 (2006), Η κατάλληλη στιγμή – ΝΕΤ (2008).

Με την Ελένη Ζιώγα στην τηλεοπτική σειρά «Φύγαμε»

Θέατρο: Η «Ηλέκτρα», η Ρεγγίνα Τουρίνη – Μάντζαρου και οι άλλες δικές της ηρωίδες….

Το θέατρο ήταν η μεγάλη αγάπη της Χρύσας Σπηλιώτη. Πάνω στη σκηνή έδινε τον καλύτερο της εαυτό. Ακτινοβολούσε. Η τελευταία της παράσταση, ο μονόλογος «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», που έγραψε και ερμήνευσε η ίδια, παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

«Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» ήταν ένας από τους επτά Μονολόγους που παρουσιάζονται στον Πολυχώρο Vault στα πλαίσια του θεατρικού project “Ο Γιος μου…”. Η Χρύσα Σπηλιώτη που έγραψε και τον μονόλογο αυτό υποδυόταν την Ρεγγίνα Τουρίνη – Μάντζαρου, μητέρα του μεγάλου μουσουργού Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου. Το έργο παρουσιάζει τη ζωή του δεύτερου μέσα από τα μάτια της μάνας του. «Αυτό που με συνδέει με τη Ρεγγίνα είναι η αγάπη για την δημιουργία, για την τέχνη, για την απόλαυση της ζωής το γέλιο. Το λυτρωτικό χιούμορ», είχε πει η Χρύσα Σπηλιώτη για τον ρόλο της στο έργο, σε συνέντευξη της.

Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος

Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος

Ηλέκτρα

Άκου τώρα, πάτερα, και τα δικά μου
πολυδάκρυτα πενθη.
Ο διπλός των παιδιών σου στενάζει
επιτάφιος θρηνος.
Εξόριστοι και ικέτες
βρήκαν στον τάφο σου καταφυγή.
Υπάρχει το καλό; Περίσσεψαν τα πάθη;
Τη μοίρα σου μπορείς να γονατίσεις;
Απόσπασμα από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια που ανέβασε ο Γιώργος Μιχαηλίδης στο «Ανοιχτό θέατρο» το 1993. Ηλέκτρα η Χρύσα Σπηλιώτη. Το ίδιο έργο ανέβηκε ξανά από τον Γιώργο Μιχαηλίδη το 2003 με τους ίδιους συνεργάτες σε άλλη διδασκαλία.

Ηλέκτρα στην Ορέστεια του Γιώργου Μιχαηλίδη – Η φωτογραφία είναι του σκηνοθέτη από το πρόγραμμα της παράστασης
Η Χρύσα Σπηλιώτη είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του «Θεάτρου της Άνοιξης».Συνεργάστηκε με πολλά θεατρικά σχήματα: με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα.  Έχει ερμηνεύσει αρκετούς σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου (σε σκηνοθεσίες Γ. Σεβαστίκογλου, Μ. Βολανάκη, Γ. Χουβαρδά, Β. Θεοδωρόπουλου, Γ. Μιχαηλίδη, Γ. Μαργαρίτη, Ν. Κοντούρη κ.α.) .

«Προς Κατεδάφισιν» με τον Σπύρο Μπιμπίλα- Φωτο: Instagram
Από το 1997 την κερδίζει η συγγραφή θεατρικών έργων.  Ανεβάζει στο Αμόρε το διαχρονικό πλέον «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική». Το έργο  έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί επίσης στα αγγλικά στο Tristan Bates Theatre.
Το 2000 έρχεται στο θέατρο Ιλίσια Studio το δεύτερο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη το «Σκωτσέζικο Ντους». Για μία ακόμη φορά χρησιμοποιεί το χιούμορ ως όχημα για να μιλήσει για μερικά πράγματα λίγο πιο «δύσκολα», όπως είναι, ας πούμε, οι σχέσεις των ανθρώπων τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ακολουθούν τα έργα  «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους». Σε σε όλα της τα έργα η Χρύσα Σπηλιώτη επικεντρώνεται στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τις κοινωνικές μεταβολές εμποτίζοντάς τα με μια πολιτική χροιά. Μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003, έγραψε το «Φωτιά και νερό» για το δικαίωμα στην ετερότητα των πολιτισμών και τη διαφορετικότητα της σκέψης. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα από το οποίο δεν λείπει το χιούμορ της.


Το 2012 έρχεται η λυτρωτκή κωμωδία «Ποιος κοιμάται απόψε;» Ήρωες του έργου αναγνωρίσιμα πρόσωπα της καθημερινότητας και φόντο η νεοελληνική πραγματικότητα.

Η Χρύσα Σπηλιώτη έγραψε επίσης  το έργο «Το μάτι της Τίγρης». Τα έργα της κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις «Δωδώνη», «Καστανιώτης», «Σοκόλης- Κουλεδάκης», ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Χαμένο δίκιο» απ’ τις εκδόσεις «Κέδρος».

Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί επίσης στα αγγλικά στο Tristan Bates Theatre.

Έχει σκηνοθετήσει τα έργα της «Αγκά…σφι και φι» σε δύο διαφορετικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αθήνα Altera Pars) και το «Ποιος κοιμάται απόψε;» στο 104 κέντρο Λόγου και Τέχνης. Έχει διατελέσει γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου).


Είχε πολύχρονη παιδαγωγική εμπειρία. Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Παρουσίαζε επί τρία χρόνια το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.
Στο θέατρο έχει παίξει επίσης στις παραστάσεις: Μάρτυς κατηγορίας – (1979), Ο άντρας της ζωής μου – (1979),Οι τρεις αδελφές – (1989), Βάτραχοι – (1990), Οθέλλος – (1996)
Η Χρύσα Σπηλιώτη είχε πολλά να δώσει ακόμα. Δυστυχώς η φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας , μας την πήρε. Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν ένα από τα δεκάδες θύματα. Τούτο το άρθρο είναι ένα «ρέκβιεμ» σε ένα σπουδαίο ταλέντο και γράφτηκε κυρίως για να θυμίσει στους αναγνώστες ποια ήταν η Χρύσα Σπηλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: