Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Η «καθαρή» έξοδος «λερώνεται» στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης

Το γνωρίζαμε, το συζητούσαμε αλλά η κυβερνητική προπαγάνδα λοιδορούσε όποιον τολμούσε να υπενθυμίσει ότι το καθεστώς Αυξημένης Εποπτείας (Enhanced Surveillance) μετά την 20η Αυγούστου θα είναι βαρύ και εξαντλητικό.

Στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 12 Ιουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης -με την ψήφο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου φυσικά- θα εγκρίνουν το κείμενο που περιγράφει αναλυτικά τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τον τρόπο επιβολής της υλοποίησής τους.
Δεν είναι μόνον η μείωση των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019...
 
Ο κατάλογος των υποχρεώσεων είναι μακρύς και πίσω από κάθε λέξη του κρύβονται δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, διοικητικές ρυθμίσεις και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.
Ο μοχλός πίεσης των δανειστών στη μεταμνημονιακή εποπτεία είναι διπλός
Από τη μία οι ανά τρίμηνο έλεγχοι μπορούν να οδηγήσουν σε αναβολή επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό που ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει σε συνολικά 5,8 δισ. ευρώ. 
Από την άλλη, οι εκθέσεις συμμόρφωσης που θα εκδίδουν οι «θεσμοί» αμέσως μετά από κάθε τριμηνιαίο έλεγχο θα λειτουργούν ως πυξίδα για τις αγορές, αφού θα προσδιορίζουν το βαθμό «προσαρμογής» της ελληνικής οικονομίας στη σύγχρονη διεθνή οικονομική πραγματικότητα.
Το κείμενο που θα «λερώσει την καθαρή έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές, θα ανακοινωθεί επισήμως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης και φυσικά θα φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 
Το κείμενο δεσμεύσεων της Αθήνας φυσικά αναφέρεται και στην περιβόητη «μη αναστροφή των συμφωνηθέντων» (no roll back), τη διασφάλιση των πλεονασμάτων και τη διενέργεια συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, στην ΑΑΔΕ, στις δαπάνες υγείας (μέσω του clawback) αλλά και στις αγορές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στον κατώτατο μισθό.
Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και θολές πολιτικές αναλύσεις, ιδού ο κατάλογος των πρώτων μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας:
1. Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.
2. Μείωση αφορολογήτου ποσού από 1ης Ιανουαρίου 2020.
3. Εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
4. Περιορισμός των «κόκκινων» δανείων στα 60 δισ. από 92,4 δισ. που είναι σήμερα.
5. Πλήρης γεωγραφική κάλυψη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
6. Εφαρμογή σχεδίου δράσης για τα αφερέγγυα νοικοκυριά με στόχο την εξάλειψη των καθυστερημένων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τα τέλη του 2021.
7. Πώληση μεριδίων που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες.
8. Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων.
9. Μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών και αποφυγή συσσώρευσης νέων από οργανισμούς, υπουργεία και φορείς του δημοσίου που πραγματοποιούν συναλλαγές με ιδιώτες προμηθευτές.
10. Επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας και εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
11. Σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).
12. Σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία.
13. Άδειες «fast track» για επενδύσεις.
14. Ολοκλήρωση κτηματολογίου (δασικές χάρτες, κτηματολογικό γραφείο κ.λπ.).
15. Αγορά ενέργειας.
16. Ιδιωτικοποιήσεις: ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Δίκτυο ΔΕΠΑ, μεταφορά σταδίου ΟΑΚΑ στο υπερταμείο, αναδιάρθρωση ΕΤΑΔ.
17. Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης.
18. Διορισμός γενικών διευθυντών και όλων των γενικών διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016.
19. Εφαρμογή 3ου κύκλου αξιολόγησης/ κινητικότητας στο Δημόσιο.
20. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανόγραμμα για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την Αρχή Ενιαίας Πληρωμής).

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: