Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Τουρκική διείσδυση στα Σκόπια: Κλείνουν τα νερά του Αξιού με την κατασκευή φράγματος στη Γευγελή

Τουρκική διείσδυση στα Σκόπια: Κλείνουν τα νερά του Αξιού με την κατασκευή φράγματος στη Γευγελή

Εντονότατη είναι η τουρκική οικονομική διείσδυση στα Σκόπια τα οποία μετά τη συμφωνία που κατάφεραν με την Ελλάδα θεωρούν πλέον ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν σκοπιανά δημοσιεύματα τουκρική εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει ένα μεγάλο φράγμα το στα νότια των Σκοπίων και πιο συγκεκριμένα κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα στη Γευγελή, εκμεταλλευόμενη τον ρου του ποταμού Αξιού...   
Πρόκειται για την τουρκική εταιρεία ‘Adalı Holding’ η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του φράγματος Κόνσκο στην περιοχή της Γευγελής με ειδική τελετή στην οποία παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Υδάτων Λιούπτσο Νικολόφσκι, ο συμπρόεδρος της Adalı Holding, Σεβκί Αντάλι, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια και άλλοι αξιωματούχοι.
Στην τελετή για την έναρξη των εργασιών στο Φράγμα Κόνσκο, δήλωσε ότι αυτό θα κοστίσει 39 εκατομμύρια ευρώ  και είναι το μεγαλύτερο που γίνεται στη «Μακεδονία» τα τελευταία 50 χρόνια.
Το φράγμα θα παρέχει στους ανθρώπους της περιοχής, καθαρό πόσιμο νερό, νερό για άρδευση και θα παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση της παραγωγής στην περιοχή καθώς  και ηλεκτρική ενέργεια, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.
Η επιλογή της εταιρείας, σύμφωνα με τη σλαβική Βέτσερ,  έγινε από τον δήμαρχο της Γευγελής Ιβάν Φράνγκοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι  η τουρκική εταιρεία επιλέχθηκε με διαγωνισμό.
Να σημειωθεί πως ο Αξιός είναι το μεγαλύτερο από τα ποτάμια της Μακεδονίας.
Πηγάζει από το σερβοαλβανικό  Σκάρδο,  διαγράφει  ένα    μεγάλο  τόξο  στη  νότια  Σερβία  και δέχεται  τα  νερά  διάφορων  παραποτάμων  και  χειμάρρων. Κυριότεροι  παραπόταμοι είναι οι ποταμοί Treska, Lepenec, Pcinja, Bregalnica και Crnaστην  πρώην  Γιουγκοσλαβία και  οι  χείμαρροι  Αγιάκ  και  Κοτζά –ντερέ  στην Ελλάδα.
Ένας από τους παραποτάμους του Αξιού είναι και ο Σακουλέβας της  πεδιάδας Φλωρίνης που μπαίνει στην πεδιάδα Μοναστηρίου και συμβάλλει στον  Crna.
.Ο Αξιός συναντά τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα στην κοιλάδα της Γευγελής.
Από εκεί και κάτω διασχίζει τη γνωστή κοιλάδα του Αξιού, περνά τα στενά  Τσιγγάνας μήκους δέκα χιλιομέτρων από τις δυο πλευρές. Κατόπιν ο ποταμός σε απόσταση περίπου 58 χλμ. πριν από τη θάλασσα μπαίνει στην Καμπανία  πεδιάδα και  τελικά  καταλήγει  στο  Θερμαϊκό  Κόλπο.  Το  συνολικό μήκος του ποταμού είναι 380 χλμ. περίπου. Από αυτά τα 74 χλμ. βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος.
Είναι φανερό ότι με τη δημιουργία του συγκεκριμένου φράγματος και μάλιστα από τουρκική εταιρεία, (τα Σκόπια δεν κρύβουν τις αδυναμίες τους για τους ποιους θεωρούν ως φίλους) το γειτονικό κράτος θα ελέγχει πλήρως όλη την άρδευση από τον Αξιό που γίνεται στην Ελλάδα και θα μπορεί κατά το δοκούν να κλείνει τη ροή του ποταμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: