Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τέλος το «γαλάζιο» μορατόριουμ, ποιο το «εγκληματικό» λάθος και ποιούς δείχνουν ως υπεύθυνους

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους τις ώρες που ακολούθησαν τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ήταν μία συνειδητή επιλογή. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε πως δε θα πρέπει την ώρα που οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν...

τις προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων, να υπάρχει κανενός είδους πολιτική αντιπαράθεση.
Για το λόγο αυτό έδωσε ρητή εντολή στους βουλευτές και τα γαλάζια στελέχη να αποφεύγουν τις εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, ώστε να μην τροφοδοτηθεί η ένταση. 

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ.Μητσοτάκης χωρίς τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με ανθρώπους που έχουν τη γη κάτω από τα πόδια, ενώ άκουσε και τις μαρτυρίες των ανδρών και γυναικών του πυροσβεστικού σώματος που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Την Παρασκευή λοιπόν ολοκληρώνεται το τριήμερο εθνικό πένθος, το οποίο κήρυξε η κυβέρνηση και το οποίο σεβάστηκε απολύτως σύσσωμη η αντιπολίτευση. Κάπως έτσι θα μπούμε στην περίοδο κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με το συνταγματικό της δικαίωμα, θα ασκήσει τον οφειλόμενο έλεγχο στις κυβερνητικές πράξεις, σε σχέση με τα όσα δραματικά έγιναν στην Ανατολική Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η ΝΔ προσανατολίζεται στο να ζητήσει με όλους τους θεσμικούς τρόπους την διερεύνηση ευθυνών από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν από την μία η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και ασφαλώς εκείνοι που επέλεξαν τα στελέχη της γραμματείας (υπουργοί) αλλά και η περιφέρεια Αττικής από την άλλη. 
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί πλέον εδραιωμένη η άποψη ότι υπήρξαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις που «έσπρωξαν» στο θάνατο ανυπεράσπιστους ανθρώπους.

Αρχικά ξεκαθαρίζουν ότι όφειλαν οι αρμόδιες αρχές να γνωρίζουν από την προηγούμενη μέρα κιόλας ότι οι καιρικές συνθήκες, ειδικά η διεύθυνση και η ένταση των ανέμων, θα ευνοούσαν την πρόκληση και εξάπλωση πυρκαγιών. 
Από εκεί και πέρα η ΝΔ εντοπίζει ευθύνες τις αρχές αναφορικά με το γεγονός ότι ασχολήθηκαν περισσότερο από ότι χρειάζονταν και μάλιστα με «επικοινωνιακούς όρους», όπως λένε, με τη φωτιά της Κινέτας, υποτιμώντας παράλληλα τα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής.

«Αντί να δώσουν εντολή μεταφοράς δυνάμεων από την Κόρινθο στην Κινέτα, προτίμησαν να τις μεταφέρουν από τα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής» λέει στο liberal.gr γαλάζιο στέλεχος, το οποίο έχει γνώση του ζητήματος. 

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε προς το Μάτι, έπρεπε να είχε προληφθεί στην αρχή της. 
Αντίθετα υποτιμήθηκε» τονίζει η ίδια πηγή. 

«Εγκληματικό» λάθος η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την απουσία εντολής εκκένωσης των περιοχών, όταν πλέον η κατάσταση δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Το συγκεκριμένο στοιχείο μαζί με μία σειρά άλλων θα τα θέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δημόσια μέσα στα επόμενα 24ωρα. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως έχουν καταλήξει και σε μία σειρά πρώτων συμπερασμάτων κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο, για τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στα όσα δραματικά έγιναν. 

Για παράδειγμα σημειώνεται από αρμόδιες πηγές ότι
- H κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει το Σύστημα Δημιουργίας Σχεδίου Εκκένωσης «Evita», το οποίο έχει τη δυνατότητα υπόδειξης δρομολογίων εκκένωσης αλλά και υποδείξεις ασφαλών περιοχών.
- Η κυβέρνηση εγκατάλειψε το σχέδιο «Θησέας» μέσα από τον παροπλισμό περίπου 100 μοτοσικλετών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποία στο παρελθόν επιτηρούσαν δύσβατες δασικές περιοχές, κατευθύνοντας τα πυροσβεστικά οχήματα στα επίμαχα σημεία. 


Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ δε θα μείνει μόνο στη θεωρητική προσέγγιση της διερεύνησης των αιτίων αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής. «Οι ευθύνες είναι αυτονόητες και έχουν ονοματεπώνυμο» λέει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr, δίνοντας το στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: