Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Στη Μακεδονία ξανά ο Μητσοτάκης, «χτυπάει» εκεί που «πονάει» τον Τσίπρα

Σε τόπο των «μαρτυρίου» έχει μετατραπεί η Βόρεια Ελλάδα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Οι βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες τους στους νομούς της Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, μια και δυσκολεύονται ακόμα και να παραστούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπερασπιστούν το κείμενο που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ...


Δεν αποτελεί μυστικό πως ορισμένα από τα στελέχη αυτά δεν αποκλείεται να αδυνατούν να πείσουν ακόμα και τους εαυτούς τους, για τα οφέλη της συμφωνίας. Η αδυναμία αυτή αφορά κυρίως βουλευτές που εκλέγονται στη δυτική Μακεδονία και προέρχονται από το λεγόμενο «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ. 
Την ίδια δυσκολία όμως φαίνεται να αντιμετωπίζει και ο πρωθυπουργός. Ενδεικτικό της μεγάλης αντίδρασης που συναντά ο κ.Τσίπρας να πείσει τους βορειοελλαδίτες για τα οφέλη της συμφωνίας, αποτελεί το γεγονός πως δύο φορές μέσα στον τελευταίο μήνα που χρειάστηκε να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, έφτασε μόλις μερικά χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, αποφεύγοντας το κέντρο της πόλης.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κ.Τσίπρας έχει δημιουργήσει ειδικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκεπτόταν πάρα πολύ συχνά. Είναι σαφές πλέον ότι οι επιπτώσεις της διαχείρισης του Σκοπιανού ζητήματος ήταν πιο μεγάλες και πιο σοβαρές από ότι αρχικά είχε προβλέψει το Μέγαρο Μαξίμου.

Όλες οι έρευνες κοινής γνώμης καταγράφουν το μεγάλο κύμα οργής απέναντι στην συμφωνία των δύο χωρών, το οποίο μάλιστα δείχνει να διαπερνά και τους ψηφοφόρους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015. Για παράδειγμα σύμφωνα με τις τάσεις της MRB που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, μόνο το 12,8% των πολιτών βλέπει θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το 45,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης στο Σκοπιανό έναντι μόλις του 38,8% που τους αποτιμούν θετικά.

Την ώρα που ο κ.Τσίπρας αποφεύγει την Βόρεια Ελλάδα, αδυνατώντας να επικοινωνήσει το θέμα της συμφωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο.

Για δεύτερα φορά μέσα στον ίδιο μήνα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προγραμματίζει να επισκεφτεί ξανά την Μακεδονία. Στις 21 Ιουνίου είχε βρεθεί στο Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και τα Γρεβενά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει για μία ακόμα φορά πως η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος την φέρουν στη Βουλή, όπως το ίδιο θα κάνει στην περίπτωση που η συμφωνία έρθει προς επικύρωση και θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, τις οποίες θα έχει κερδίσει το κόμμα του.

Στην ΝΔ θα επιμείνουν ιδιαίτερα στη θέση πως με την συμφωνία των Πρεσπών παραχωρείται στους κατοίκους της γειτονικής χώρας η «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ με τη συμφωνία αυτή, οι γείτονες όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται αλλά και θα ονομάζονται -με τη σφραγίδα της Ελλάδας- από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες».

Ενδεικτική της τακτικής του Σκοπιανού πρωθυπουργού ήταν το γεγονός ότι με αφορμή τα 15 πάρτι που οργάνωσε σε ολόκληρη τη χώρα για την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, δε χρησιμοποίησε πουθενά ούτε το FYROM, ούτε το «Βόρεια Μακεδονία».

Toυ Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: