Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Μέρκελ και η στόχευση σε όσους ζητούν «μία δεύτερη ευκαιρία»

Λένε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και στην ΝΔ φροντίζουν ήδη να στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα προς την πλευρά των εταίρων, με το βλέμμα στραμμένο στην περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 
Δεν είναι λίγες οι φορές που πρόεδρος της ΝΔ σε δημόσιες παρεμβάσεις του έχει εντοπίσει και αναδείξει τις ευθύνες των θεσμών για την κατάσταση στη χώρα και στην ελληνική οικονομία. Είτε εξαιτίας της επιμονής τους στην υπερφορολόγηση, είτε  εξαιτίας της ανοχής τους στην πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα...
τα οποία υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου.
Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν έχει στείλει το μήνυμα προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι η δική του οικονομική πολιτική θα έχει μία τελείως άλλη λογική με ή χωρίς το πράσινο φως των Eυρωπαίων εταίρων, ως προς το εκτελεστικό κομμάτι.
«Ναι στους δημοσιονομικούς στόχους, όχι όμως μέσω των δρόμων που χρησιμοποιούνται σήμερα», συνηθίζει να λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κάνει για μία ακόμα φορά ξεκάθαρη τη θέση του , στέλνοντας το μηνυμά του προς το Βερολίνο σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική.
Το μήνυμα το έστειλε μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα  Sueddeutsche Zeitung.
«Θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αλλά υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας. Θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες και να μειώσουμε τους φόρους.
... Εγώ θέλω ένα μικρότερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα με την υπερφορολόγηση. Είναι δίκαιο αυτά τα χρήματα να επιστραφούν στην πραγματική οικονομία. Κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη. Οι υψηλοί φόροι δεν φέρνουν ανάπτυξη, αλλά στρώνουν το δρόμο για τη φοροαποφυγή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να λέει «ναι» στους στόχους , οι οποίοι άλλωστε δεσμεύουν τη χώρα, όμως διαφωνεί με τον τρόπο επίτευξής τους, για τον οποίο θεωρεί πως ευθύνη έχουν και οι θεσμοί. 
Τις σκέψεις του αυτές δεν έχει κρύψει ούτε κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής του ΕΛΚ, ούτε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ούτε είχε επαφές με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης. 
Κλειδί για την επίτευξη αυτού του διαφορετικού δρόμου είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας. 
Με άλλα λόγια ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά πως όταν οι πιστωτές αντιληφθούν πως έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση που πιστεύει αυτά που λέει και που δεν έχει τη διάθεση να κοροϊδέψει ή να παραπλανήσει, τότε θα υπάρξει και μια διαφορετική αντιμετώπιση στη χώρα. 

Το βασικό πλαίσιο της  οικονομικής πρότασης του  ο κ. Μητσοτάκης θα το παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ήδη πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ συνολικά θα πατήσει πάνω σε τέσσερις άξονες:
- Τη μείωση της φορολογίας
- Την προσέλκυση επενδύσεων
- Τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
- Την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας 

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της πραγματικής οικονομίας το γαλάζιο επιτελείο επεξεργάζεται μεταξύ των άλλων συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης όλων όσοι το έχουν ανάγκη και έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

«Eίναι ανάγκη να προσεγγιστούν και εκείνοι που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, που πάλεψαν και δεν τα κατάφεραν, αλλά μπορούν να επιβιώσουν. Να δοθεί και σε αυτούς που σήμερα είναι χρεωμένοι και δεν βλέπουν πουθενά κανένα μέλλον, μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία, ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να τραβήξουν μπροστά. Και αυτή η δεύτερη ευκαιρία είναι μια δέσμευση της ΝΔ που θα τη δώσει σε επιχειρήσεις που πνίγονται σήμερα από τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν ανήκουν στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές», τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου του προέδρου της ΝΔ.

Η στόχευση αυτή θα αποτυπωθεί σε μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Του Γιάννη Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: